Ann-Sofie Silvennoinen trädde i måndags in som tf förbundsdirektör på Oasen boende- och vårdcenter i Jomala.
– Det känns riktigt bra och allt var väl förberett inför min ankomst, säger hon.
För henne är det viktigaste att de boende på Oasen har det bra och känner sig trygga.
– Jag vill att vi ska fortsätta arbeta personcentrerat. Det innebär att vi behöver känna de som bor här och ta deras behov i beaktande. Det ska vara lätt för personal att komma upp till övervåningen och berätta vad man har på hjärtat.
Flera nyckelpersoner vid Oasen har slutat under det senaste halvåret. Bland annat går nuvarande vårdkoordinator Heidi Viktorsson på tjänstledigt efter sommaren.
Hur vill du organisera förvaltningen?
– Jag står för den tankegången att förvaltningen kan vara ganska låg. Men det behöver finnas specialkunniga som har ansvaret gällande ekonomin, HR-frågor och vårdfrågor. Nu har vi för lite på de posterna och att få rekryterat till de positionerna är det akuta vi behöver jobba med här och nu. Det ser jag som min viktigaste uppgift under sommaren, säger Ann-Sofie Silvennoinen.
I våras skrev kommunalförbundets revisorer i sin rapport att avsaknaden av flera nyckelpersoner gör Oasen sårbart och att det är en väsentlig riskfaktor.
– Det är absolut så. Därför är det högst på listan att få det här ordnat och hitta en lösning så att de som jobbar känner att de vill stanna här.
Ann-Sofie Silvennoinen
• Aktuell som: Ny förbundsdirektör vid Oasen.
• Utbildning: Operationssköterska, magister i hälsovetenskaper, MBA och arbetar just nu med en doktorsavhandling inom äldreomsorg.
• Bor: Pendlar mellan Åland och Sankt Karins, Åbo.
• Ålder: 56 år.
• Familj: Man, tre barn och hunden Alfons.
• Intressen: Studierna, arbeta i trädgården och handarbete.
Finns en bra grund
Att tidigare förbundsdirektör Ann-Christine Österbacka upplevde Oasen som svårutvecklat är inget som avskräcker Ann-Sofie Silvennoinen.
– Det finns önskemål om utveckling, men det man inte ska glömma är att det också finns saker som fungerar riktigt fint. Grunden här är bra.
Hon upplever miljön och stämningen på Oasen som mycket hemtrevlig och ser det som motivation för att få administrationen att fungera.
– Det är lugn stämning ute på enheterna trots att det sker stora förändringar inom det administrativa. Det är svårare att fixa en så här bra grund i arbetet och miljön som det finns här i dag än att lösa det administrativa, så det kommer att gå bra.
Ann-Sofie Silvennoinen ser det även som en utmaning att rekrytera närvårdare till Oasen i framtiden.
– Det vi, media, beslutsfattare och alla som jobbar med social- och hälsovårdsfrågor borde göra är att fundera på hur vi kan lyfta yrkesstoltheten och göra äldreomsorgen mer attraktiv. Jag talar om vårdpersonal och yrkesstolthet på nationell nivå eftersom det är svårt att rekrytera vårdpersonal överallt. Vi behöver få fler sökande till utbildningen och då behöver vi även lyckas med arbetsförhållandena och synliggöra det positiva, säger hon.
Arbetar och doktorerar
Innan Ann-Sofia Silvennoinen tog an sig arbetet som förbundsdirektör arbetade hon som social- och hälsovårdsdirektör i Borgå. Under arbetet på Oasen kommer hon även fortsätta jobba lite inom Åbo akademi. Dessutom skriver hon just nu en doktorsavhandling inom äldreomsorg. Hon tror att hennes tidigare erfarenheter ger henne en bra grund för det kommande arbetet som förbundsdirektör.
– Jag har substanskunnande och har jobbat med ledarskapsfrågor i över tjugo år. Jag ser fram emot samarbetet med personalen på Oasen, säger hon.
Detta har hänt
• I slutet av mars avgick Oasens dåvarande styrelseordförande Edgar Kalm med omedelbar verkan.
• Några dagar senare avgick förbundsdirektör Ann-Christine Österbacka, efter att endast ha arbetat sedan årsskiftet.
• Vid styrelsens möte i april stod det klart att minst fem av sju ledamöter inte stod till förfogande när en ny styrelse skulle väljas den 6 maj.
• I början av april sade ekonom Jim Bergbo upp sig.
• I juni blev vårdkoordinator Heidi Viktorsson beviljad tjänstledighet fram till den sista mars 2025.