Måndag 20 maj
Vi är en grupp småfrusna ålänningar som samlas denna tidiga, kalla måndagsmorgon mellan hägg och syren. Vi är på väg till Danmark med Ålandstidningens läsarresa och vår reseledare från Axtours resebyrå bockar av oss på sin lista. Vi åker med båten till Grisslehamn och vår buss tar oss vidare till Stockholms centralstation.
I Stockholms vackra stationsbyggnad kliver vi ombord på vårt tåg mot Köpenhamn. Vi har platser i första klass-kupén med breda säten och gott om benutrymme. Vi har fri tillgång till frukt, vatten, kaffe/te och vi njuter av ett Sverige i försommarskrud som svischar förbi våra fönster. I Lund byter vi till regionala Öresundståget som tar oss sista biten över Öresundsbron till Danmark och Köpenhamn. Trafiken över bron är intensiv och under 2023 trafikerade över sju miljoner motorfordon bron och i genomsnitt 36.464 personer reste dagligen med tåg över densamma. Öresundsbron firar 25 år nästa sommar och som en del av firandet välkomnas 40.000 löpare från hela världen till ett spektakulärt halvmaraton mellan två länder. Biljetterna till evenemanget sålde slut på några få dagar.
I Köpenhamn är kvällen varm och behaglig och vi promenerar till Fröken Barnes källare för att äta middag. Fröken Regitze Barner, född 1834, var en adelsdam i Köpenhamn som ägnade sitt liv åt att hjälpa unga kvinnor ur fattigdom, kriminalitet och gatuliv. Från 1889 fram till sin död 1911 drev hon ett härbärge, Bethania, i huset där restaurangen ligger. Hemmet fungerade ända fram till början av 70-talet. Det är till hennes minne som restaurangen har fått sitt namn och här bjuds vi på traditionella rätter från det danska köket. Vi låter oss väl smaka innan vi i sakta mak flanerar tillbaka till vårt hotell.
Tisdag 21 maj
Efter en välsmakande frukost går vi en guidad promenad i Köpenhamn. Vår guide säger skämtsamt att om Köpenhamn har en miljon invånare, så har staden hela två miljoner cyklar. Cyklarna framförs i hisnande hastigheter, cyklisterna väjer inte för någonting och vi uppmanas att vara uppmärksamma så inte olyckan är framme. Vår promenad börjar vid rådhuset som byggdes mellan 1892–1905 och alldeles intill ligger torget Rainbow Square, som förr var en del av Rådhusplatsen. Torget invigdes den 1 juli 2014 för att markera att Köpenhamn är en tolerant och öppensinnad stad. Här finns konstverket ”Folkets talerstol” av konstprofessor Hein Heinsen. På konstverket hittar vi ordet ”ord” på 54 olika språk. Vi fortsätter vidare via charmiga kullerstensbelagda gator i Köpenhamns allra äldsta kvarter. Vi kommer till Magstræde som är en av de äldsta gatorna och anlades redan på 1520-talet. Den första delen av namnet, Mag-, är ett gammalt ord för toalett, som syftar på en allmän latrin, som låg på platsen. I dag är gatan ett välbesökt turistmål och vi är många som fotograferar de vackra gamla husen.
Vi lämnar Köpenhamn och åker via ”Den Lille Havfrue” – ”Den lilla sjöjungfrun” – som har suttit på sin sten i Langelinie vid inloppet till Köpenhamns hamn sedan 1913. Bildhuggare Edvard Eriksen skapade skulpturen och modell var Eriksens hustru Eline. Eriksen skapade skulpturen efter H C Andersens saga, inspirerad av balettdansösen Ellen Price, som utförde sjöjungfruns roll på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Man beräknar att en miljon människor årligen besöker den 125 centimeter höga skulpturen i brons. Vi är sannerligen inte ensamma med att besöka den lilla damen och vi samsas med besökare från hela världen.
Vi fortsätter kustvägen norrut mot det lilla samhället Rungstedt och Karen Blixens barndomshem Rungstedtlund. Blixen är en av Danmarks mest kända författare och storfilmen ”Mitt Afrika”, med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna, är baserad Blixens självbiografiska bok ”Den afrikanska farmen”. Boken berättar om hennes liv i Brittiska Östafrika (nuvarande Kenya), i 1900-talets början. Hemmet står i princip orört sedan författarens bortgång 1962. Vi strosar omkring i det vackra hemmet och njuter av utsikten från huset.
Gamle Humlebæk Kro är ett underbart gammalt gästgiveri i en trevlig 1700-talsmiljö med klassisk dansk mat och smørrebrød på menyn. Många av de danska gästgiverierna är flera hundra år gamla och till lunch serveras vi klassiska smørrebrød så som rödspättafilé med dansk remouladsås och citron, leverpastej med bacon och svamp samt rostbiffsmörgås med tillbehör såsom riven pepparrot. Det smakade alldeles underbart och en kall dansk pils fullbordade vår lunch.
Närbelägna konstmuseet Louisiana, som öppnade 1958, är ett av Nordens ledande museer för modern konst. I museets permanenta samlingar finns över 3.000 verk med många internationella konstnärer som Alberto Giacometti, Henry Moore, Pablo Picasso, Munch, Chagall och Andy Warhol. Museet i sig är en sevärdhet med sin moderna danska arkitektur och det ligger mycket vackert precis vid strandkanten, med Sveriges silhuett på andra sidan sundet.
Vi får se den första utställningen någonsin i Nordeuropa med Chaïm Soutine, 1893–1943, en av Pariserskolans främsta och mest distinkta expressionister. Med cirka 70 målningar får vi nu uppleva alla sidor av Soutines unika produktion. Hans konst är starkt expressionistisk, med stora penseldrag, flammande färger och orolig linjeföring, något som inte minst syns i hans stormfulla landskapsbilder. Soutine levde fattig och okänd för den stora publiken, men retrospektiva utställningar efter hans död har placerat honom i främsta ledet inom den sena expressionismen. Vi ser även en utställning av amerikanska Roni Horn, född 1955, vars mångsidiga produktion består bland annat av skulptur, text och fotografi. Hennes verk kretsar kring nyckeltemat identitet. Detta är den första stora solopresentationen i Norden av Roni Horn, en av vår tids mest inflytelserika och största namn inom samtidskonsten.
Vi lämnar Louisiana som med sina drygt 600.000 besökare per år är Skandinaviens mest besökta museum för modern konst. Namnet Louisiana har inget med den amerikanska delstaten att göra, det kommer från fastighetens förste ägare Alexander Brun. Han var gift tre gånger, och alla fruarna hette Louise.
Tidig kväll kommer vi fram till Roskilde. Vi går en guidad stadsvandring och får höra om gengångarna som finns i överflöd på stadens gator, om farliga brottslingar, avrättningar, trebenta hästar och mycket mer. Vi får även lära oss att Danmarks största vapengömma under andra världskriget fanns under stadens nunnekloster.
Onsdag 22 maj
Roskilde har tusenåriga anor och var under en period Danmarks huvudstad. Här finns gott om historiska miljöer och vi promenerar till Roskilde domkyrka som är på Unescos världsarvslista sedan 1986. Den imponerande kyrkan är i gotisk stil och de äldsta delarna dateras till 1100-talet. Här vilar ett fyrtiotal danska kungligheter bland andra Harald Blåtand, Drottning Margareta I och utanför domkyrkan vilar drottning Ingrid vid sin make kung Fredriks sida. Inne i domkyrkan ser vi en miniatyr av den vackra glassarkofag där drottning Margarethe II ska vila, det egentliga gravmonumentet är övertäckt fram till hennes död.
Omkring år 1000 sänktes fem vikingaskepp avsiktligt vid Skuldelev i Roskildefjorden. De sänkta skeppen fylldes med stenar och sänktes för att blockera den viktigaste farleden in till staden och på så sätt skydda Danmarks huvudstad som då var Roskilde. Här på Vikingaskeppsmuseet ser vi de sänkta skeppen som är fem olika typer av skepp som tog vikingarna på sina långväga expeditioner – antingen med last av varor eller ut i strid. Vi får veta att det största skeppet är ett irländskt krigsskepp (Skuldelev 2) som byggdes i Dublin 1042, och skeppet är ett av de konkreta bevisen för kontakten mellan Irland och Danmark. Det 30 meter långa och 4,5 meter breda krigsskeppet är imponerande och hade en besättning på 60–100 män. Vikingaskeppsmuseet i Roskilde byggdes 1969 enkom för de fem skeppen som vi ser här i dag och museet utökades med en ö och en hamn 1997. Den nya ön visar en spännande miljö och hamnen innehåller en unik samling av nordiska skepp och kopior av vikingaskepp.
Vår resa fortsätter över Stora Bältbron till Danmarks tredje största ö, Fyn. Stora Bält-länken är 18 kilometer lång och förbinder Danmarks östra och västra delar. Länken består av två broar och en tunnel, och den östra brons huvudspann sägs vara världens längsta hängbrospann på 1.624 meter. Innan bron byggdes tog det en timme med båt att korsa Stora Bält, nu tar vår resa endast tolv minuter.
Vi kommer fram till Egeskov slott som anses vara ett av norra Europas finaste renässansslott. Egeskov omnämndes redan i början av 1400-talet och ägs och bebos av grevefamiljen Ahlefeldt-Laurvig-Bille. Familjen delar med glädje sitt vackra slott med hundratusentals besökare årligen och här anordnas konserter, seminarier och utställningar av allehanda slag. Slottet vi ser i dag byggdes 1554 och är uppfört mitt i en fem meter djup sjö och vilar på omkring 2.000 ekstammar inbäddade i lera. Den guidade rundturen tar oss genom de vackert inredda rummen och vår entusiastiska guide lotsar oss genom slottet ändå upp på vinden. Vi får bland annat se ett mycket vackert skrivbord som sägs ha 43 lönnfack och den stora salen, som är full av exotiska jakttroféer, vittnar om intresset för storviltsjakt. I slottet finns också världens i särklass dyraste dockskåp – Titanias Palace – som är försäkrat för sex miljoner euro. Dockskåpet består av 18 rum och rymmer 3.000 pyttesmå föremål. Alla möbler är av mahogny, varje glas är gjort av glas, varje liten tekopp av porslin. Dockskåpet, som byggdes för hand av irländska skåpmakare mellan 1907 och 1922, är utlånat till Egeskov slott av Legofonden som köpte det på auktion 1978. Slutligen promenerar vi genom slottsparken som bland annat utsetts till Danmarks vackraste trädgård. Vi åker vidare till Odense och checkar in på Grand Hotel. Hotellet byggdes 1897 och stora kristallkronor och vacker inredning vittnar om en gången storhetstid. På kvällen äter vi en fantastiskt god middag i hotellets restaurang.
Torsdag 23 maj
Vi vaknar till en grå dag. Vädret som visat sig från sin bästa sida ändrar nu karaktär. Vår stadsvandring i H C Andersens spår börjar under regntunga skyar och innan vandringen är över traskar vi i hällregn. Vi är alla mer eller mindre dyngsura, men vädret hindrar inte vår outtröttlige guide som berättar inspirerande om Hans Christian Andersens liv. Vi får veta att han föddes år 1805 i Odense i en mycket fattig familj där fadern var skomakare och modern tvätterska. Trots att Andersen var dyslektiker var han mycket duktig på att skriva och han blev världsberömd för sina sagor. Materialet till sina sagor, som med tiden blev fler än 150 stycken, hämtade han dels ur gamla folksagor, dels ur sin egen fantasi. Sagorna har översatts till mer än hundra olika språk och andra stora författare som inspirerats av hans sagokonst är bland annat Charles Dickens och Oscar Wilde. H C Andersen var en av Danmarks ledande kulturpersonligheter, men trots sin berömmelse var han ingen lycklig människa och han levde ensam i hela sitt liv. Han dog 1875 i Köpenhamn och sitt eget liv beskrev han i ”Sagan om den fula ankungen”.
Vi åker nu vidare till Kolding på Jylland för besök på mikrobryggeriet och destilleriet Trolden Bryghus. Här brygger man fortfarande öl på gammaldags vis för hand, utan datorer. Under den guidade rundturen får vi veta att de små partiklarna som gör ölen grumlig är en stor del av smaken och dessa filtreras inte bort ur ölen. Buteljering och efterjäsning sker på gammaldags vis enligt ”Champagnemetoden”, där jästen i sig producerar de läckra bubblorna och samtidigt säkerställer en oöverträffad hållbarhet. Vi får provsmaka fyra sorters olika öl, bland annat ölsorterna Fru och Herr Svendsen, under sakkunnig ledning av vår kunnige värd Tonny Møller Nielsen. Vi serveras lunch och vi låter oss väl smaka av den väl tilltagna tapastallriken. Innan vi åker vidare handlar vi i deras butik där vi förutom öl hittar deras egentillverkade gin och whisky.
Vi fortsätter mot Nordjylland som är känt för sina milsvida stränder, pittoreska fiskelägen och historiska sevärdheter. Landskapet kallar sig till och med Ljusets land efter det speciella ljus som finns här. Framåt kvällen kommer vi till Frederikshavn, vi checkar in på vårt hotell och beger oss sedan ut på stan för en matbit innan vi avslutar dagen.
Fredag 24 maj
Tidig morgon sätter vi oss i bussen för att köra upp till Jyllands nordspets och den lilla orten Skagen. Skagen blev från 1870-talet en samlingspunkt för konstnärer från Danmark, Norge och Sverige. Att ta sig upp till Skagen från Köpenhamn i slutet av 1800-talet var mödosamt. Resan kunde ta upp till en vecka och den sista biten gjordes med häst och vagn över sanddynerna då väg saknades. I konstnärskolonins centrum fanns konstnärerna Anna och Michael Ancher, Marie och P.S. Krøyer, Laurits Tuxen och Holger Drachmann. Många av konstnärerna bodde på Brøndums Hotel och de betalade ofta logi med sina målningar. Skagenmåleriet kännetecknas av ett realistiskt friluftsmåleri och skildringar av det intensiva ljuset på den smala landtungan som kallas Grenen. Även människorna och miljön i det lilla fiskeläget avbildades flitigt. Vår intressanta guidade promenad genom Skagen avslutas med ett besök på Skagens Museum. Här får vi äntligen se de tavlor som så ofta avbildas på vykort och affischer. Museet rymmer den största samlingen av verk av Skagenmålarna i världen.
Vi lämnar Skagen och de två sista kilometerna ut till Grenen åker vi med traktorsläpet Sandormen. Grenen, den nordligaste punkten i Danmark där Kattegatt och Skagerrak möts, är omgärdad av sanddyner. Sanden är så finkornig att den hade kunnat vara i ett timglas och ljuset vid Grenen är verkligt skarpt och intensivt. Vi njuter av det vackra vädret, av den vackra platsen och vi tar selfies och foton för vi vill ju föreviga detta ögonblick. Vi är några som tar av oss skorna och doppar fötterna i det bitande kalla vattnet. Vi vadar inte så långt ut att vi står med ena foten i Kattegatt och den andra foten i Skagerrak, det vågar vi inte. För man vet aldrig. Att simma här är nämligen strängt förbjudet då undervattensströmmarna är mycket starka.
Vi åker vidare till Råbjerg Mile, Europas största vandrande sandöken som består av omkring 3,5 miljoner kvadratmeter sand. Den enorma sanddynen flyttar sig 15–20 meter årligen mot Kattegatt och sanddynerna kan bli upp till 40 meter höga. Här låter man naturen ha sin gång, och försöker inte stoppa den flyende sanden, som man gör på många andra håll på Nordjylland. De hurtiga bestiger den första höga sanddynen, medan vi andra nöjer oss med att betrakta dessa lite på avstånd. Vi förevigar oss med ett gruppfoto innan vi kör tillbaka mot Frederikshavn igen.
Lördag 25 maj
Tidigt, tidigt checkar vi ut denna morgon från vårt hotell. Nu börjar resan hemåt och bussen kör oss till Århus. Härifrån tar vi katamaranen till Själland och vi kommer så småningom fram till Kastrup. Flyget tar oss tillbaka till Sverige och sedan har vi den sista biten kvar till Åland. Under vår resa har färdsätten varit många – vi har åkt båt och tåg, buss, katamaran och flyg. Blåregn, gullregn och syren, allehanda blommande buskar och träd har kantat vår väg. Vi har njutit av försommaren i Norden och vi vet att då vi kommer hem till Åland igen får vi uppleva försommarens prakt i repris.
Vilken lycka!