Linda Sundström har sedan slutet av förra året jobbat som projektledare för ”Projekt fiskevård”. Målet är att kartlägga fiskars lekplatser på Åland och planera restaureringsåtgärder för några av områdena.
Hon berättar att fiskelaget tog kontakt med henne efter att man hade noterat att fiskvandringen upp till Leviksfjärden i Hammarland nästan helt hade avstannat. Man ville nu återställa vattendraget för att underlätta för fisken att vandra den vägen även i framtiden.
Tillsammans med Linda Sundström utarbetade Skarpnåtö och Strömma fiskelag en plan som skulle kunna hjälpa den lekmogna fisken med vandringen. De upptäckte att det fanns två saker som ställde till det för fisken. Dels hade den tidigare existerande vattenfåran i vattendragets utlopp försvunnit, dels hade vattendraget ovanför vassen börjat stockas igen av löv och växtrester vilket ytterligare försvårade fiskvandringen.
– Vattendraget i fråga är inte stort och vattenförhållanden kan variera mycket vilket i sig kan utgöra ett hinder vissa år för vandrande fisk, säger Linda Sundström.
Ordnade talka
I lördags samlades gänget för talkoarbete och påbörjade rensningen av vassen i utloppet. Det var ideala vattenförhållanden, torrt vid stranden och lågt vattenstånd så att marken utan problem bar de maskiner som användes för att rensa bort döda växtrester.
Genom vassen löper det nu en 25-35 centimeter djup fåra med flacka kanter.
– Fåran grundas upp ju högre den kommer för att slutligen möta höjden på vattendragets naturliga botten.
Dessutom rensades strandängarna på båda sidor av fåran upp med hjälp av en traktor och betesputsare, ett arbete som i vår överlåts till betande djur.
Även om fiskelagen kom en bra bit på vägen i helgen är projektet ännu inte slutfört. För att ytterligare förenkla vandringen ska ”vilopooler” med lite djupare vatten anläggas med jämna mellanrum längs fåran.
– Då borde vattenkvarhållningen öka och fisken får djupare vatten att stå i och vila sig inför grundare zoner, säger Linda Sundström.
Skarpnåtö fiskelag har sökt finansiering från Leader Ålands lokala aktionsgrupp för fiskevård.
Annika Kullman