Lagen tillåter efter ändringar nu inresa till Finland från så kallade gröna länder, vilka har en incidens under 25 fall per 100.000 invånare. Dubbelvaccinerade personer får resa in i landet utan krav på covid-19-test. Det gäller även personer som haft konstaterad covid-19 de senaste sex månaderna.
På fredagseftermiddagen träffade LR:s tjänstemän representanter från Social- och hälsovårdsministeriet i ett blixtinkallat möte efter den skrivelse som LR skickat till ministeriet angående lagen. Ålandstidningen berättade om skrivelsen på torsdagen.
”Otroliga utmaningar”
Lagen var tidigare planerad att träda i kraft den 11 juli, men enligt Annette Holmberg-Jansson är det inte klart ännu. Nu planerar man för att den ska kunna börja gälla den 12 juli tillammans med förordningen med de undantag för testning som gäller.
På mötet lyfte LR:s tjänstemän upp alla de problem man ser med lagförslaget.
– Vi har varit noga med att påpeka att det här innebär otroligt stora utmaningar, det kanske vore omöjligt att verkställa som lagen ser ut. Det är något vi har lyft varje gång och oavsett om vi har framfört det i utlåtanden eller skrivelser har man inte tagit det i beaktande, säger Annette Holmberg-Jansson.
Hon kallar det ”anmärkningsvärt”.
– Smittskyddslagen är ju finsk behörighet, men förvaltningen av den är vår behörighet. Om vi påpekar problem och säger att det här är omöjligt att göra har vi ändå ett ansvar för att följa den. Då måste man ju hitta lösningar.
”Omöjlig situation”
Nu väntar LR:s tjänstemän fortfarande på vidare instruktioner. Institutet för hälsa och välfärd (THL) tar fram riktlinjer för hur lagen ska verkställas, säger Annette Holmberg-Jansson.
– Det är våra myndigheter som ska handha lagen och se till att den fungerar. De ställs inför en näst intill omöjlig situation, det är olyckligt.
– Lagen ska träda i kraft om tio dagar, det ställer oerhörda krav på planeringen. Samtidigt kan man inte bara sätta sig ner och göra ingenting, utan man måste ändå fundera vidare och försöka lösa det.
Hur upplevde ni responsen från Social- och hälsovårdsministeriet på mötet?
– Jag tror att man är väl medveten om de problem vi lyfter. Men lagstiftningen har ju gått igenom. Nästa diskussion blir om förordningen med undantagen från att uppvisa intyg om man kommer från gröna länder. Det var egentligen den hörandet i dag skulle handla om.
En särskilt svår fråga för Åland har varit om de personer som har testkrav på sig vid inresan, men som inte kan testa sig på grund av att Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) testkapacitet på 250 till 300 tester på en dag inte räcker till. Från de olika utskotten i riksdagen har man lyft upp möjligheten att endast göra stickprovstest på inresande till Åland för att lösa det.
– Det var en fråga som lyftes på mötet i dag, hur man i så fall ska hantera de som inte kan få tid att testa sig, eftersom man enligt lagen fortfarande har ett krav på det. Man kan få dagsböter om man medvetet inte uppsöker ett testställe och testar sig. Det är något man håller på att titta vidare på, om man ska kunna få ett intyg för att man försökt boka en tid, och hur man löser det i så fall, eller om man inte behöver det. Nu har man ju hela tio dagar på sig att hitta en lösning.
Så risken finns fortfarande att personer bryter mot lagen ofrivilligt för att de inte har kunnat testa sig trots att de försökt?
– Så kan man säga, det är det vi måste utreda vidare. Om det anses att man försökt boka ett test ska det vara okej. Då ska man inte bötfällas.