– Vi tycker det är roligt, jag ska spela så länge jag orkar och kan, säger hon.
Greta Sundström och Birger Karlsson är de som drar i gång sång, musik och dans runt midsommarstången i Engelska parken, på Lilla Holmen och Notudden på midsommarafton. De börjar i Engelska parken där stången reses klockan 13. Sedan går de vidare till Lilla Holmen klockan 14 där man firar barnens midsommar och avslutar på Notudden klockan 15.
– Det är en intensiv helg, säger Greta Sundström.
Hon och Birger Karlsson har totalt sex spelningar i samband med midsommarfirandet. Under veckan ska de även besöka Sveagården i Lemland och Rosengård i Godby.
Räven raskar och Små grodorna
Efter stångresningen på midsommarafton sjungs ”Ålänningens sång” och sedan är det dags för musik och ringdanser. Första sången ut är alltid ”Kom kom, skall vi bo på Åland”. Det är en passande början eftersom dansen består av enkla steg runt stången.
– Vi bor och är ju på Åland så vi vill ha den först ut. Det är mycket utländska gäster, vi vill välkomna dem till Åland, säger Greta Sundström.
Sedan kommer ”Karusellen”, ”Tre små gummor” och ”Räven raskar över isen”.
– I stället för isen brukar vi ibland sjunga ängen eftersom det är sommar, säger hon.
”Vi äro musikanter” och ”Morsgrisar är vi allihopa” är två andra klassiker. Till ”Små grodorna” hör den bekanta dansen när man hoppar jämfota runt midsommarstången och gör rörelser tillsammans med orden i sången.
– Små grodorna är populär hos barnen, till och med de vuxna brukar bli andfådda.
”Prästens lilla kråka” tar dock priset som barnens favoritdans. Det är också Greta Sundströms favorit.
– I den får barnen spexa till det lite mer. Vi dansar i en ring runt stången och sen får barnen ramla på slutet. Ibland får vi köra den tre gånger, säger hon.
Birger har svårt att välja en favoritsång, men måste det bli någon är det ”Karusellen”. De avslutar alltid med Idas sommarvisa som har ett lite lugnare tempo.
– Det räcker bra med de här sångerna, sedan orkar man inte dansa mer, säger Greta Sundström.
Hon brukar förklara hur danserna går till och visa några danssteg, men mer än det behöver hon inte göra. Danserna har funnits i många år och nästan alla kan dem utantill.
– Nu är är ålänningarna så duktiga, det går automatiskt. Det brukar vara många som vill vara med och dansa. Vi kan få tre ringar i Engelska parken, två eller tre på Lilla Holmen. Både vuxna och barn vill vara med, många turister också.
Samma repertoar i snart 30 år
Greta Sundström berättar att hon har kört samma samma sånger i snart 30 år. Hon vet däremot inte var alla kommer från.
– Många av sångerna är traditionella. Några är nog från Åland eller Sverige, från Norden i alla fall. Så länge jag har levt har vi sjungit dem. Sångerna har nog gått från person till person. Jag har nog aldrig hört om en kompositör för ”Kom kom, ska vi bo på Åland”, säger hon.
Det här blir 33:e gången Greta Sundström är med och drar i gång dans och musik på midsommar. Birger Karlsson har varit med fem gånger tidigare. Innan har han spelat och dansat folkdans i Sverige.
– Vi anlitas av Mariehamns stad och de har fortsatt anlita oss år efter år. Men vi tycker om det här, det är roligt. Det är kul att träffa människor i alla åldrar, det ger energi. Jag ska spela så länge jag orkar och kan, säger Greta Sundström.
– Det bästa med midsommar är stämningen och traditionerna, man vill vara med i det hela. Hade vi inte spelat så hade vi varit här ändå, säger Birger Karlsson.
Fler traditioner
Både Greta Sundström och Birger Karlsson spelar dragspel som är ett traditionellt midsommarinstrument.
– Dragspel är ett instrument som faller lite skymundan men är starkt förknippat med midsommar, det är bra att lyfta fram det, säger Birger Karlsson.
Under firandet bär Greta Sundström Finströms folkdräkt och Birger Karlsson hatt, vit skjorta och väst.