Torkan riskerar att förstöra potatisskörden. Rekordlite regn torkar till och med ut bevattningsreservoarerna.
Bara 40 procent av den odlingsbara ytan går att bevattna. Och nu riskerar läget att förvärras ytterligare. En veckas sommartorka har utlovats.
JORDBRUK På försöksstationen ser man bistert på läget.
- Det är torrt, mycket torrt. Till skillnad från övriga delarna av landet där man fått mycket nederbörd har vi brist på regn, och nu väntas en period med verklig värme. Ur den synvinkeln är det inte riktigt lysande. Risken är att grödorna förstörs i jorden, säger Ulla Boman, föreståndare för Ålands försöksstation.
- Spannmålen brådmognar, vallarna torkar och potatisen är i stort behov av vatten. Många jordbrukare har dessutom inte möjlighet att vattna, och då stannar knölarna upp i växten.
Och när regnet väl kommer uppstår skador.
-När de först stannar upp i växten uppstår sprickor i potatisarna, och det blir utväxter. Då är det inte bra med regn.
Alla grödor ropar efter vatten.
- Jag vill inte ta ordet katastrof i munnen ännu. Det beror på hur lång torrperioden blir. Men med en värme på 25 grader brådmognar grödorna och mår inte bra.
Många bönder har grävt egna vattenreservoarer för att komma runt bevattningskvoter.
-Men de sinar när de inte regnar.
Hur lång tid utan vatten klarar grödorna?
- Det finns redan nu tecken på att tillväxten har stannat av för en tid sedan och nu står grödorna och gulnar bort.
Hur mycket regn har det kommit?
- Här på försöksstationen har vi fått 8 millimeter regn under juli, jämfört med 61 millimeter som är det normala. De sista dagarna i juni fick vi bra med regn, men det föll inte över hela landskapet. Vissa har fått mer, vissa väldigt lite.
Jordbrukarna är oroliga.
- Det blir nog stora variationer på skörden. Det är ju torkan som är det stora problemet, och jag har ingen möjlighet att vattna heller, säger Bernt Erickson, jordbrukare i Överby.
För Erickson handlar det om att få ekonomin att gå ihop.
- Det handlar om stora satsningar på potatisodlingar. Det är kostnader för utsäde, bekämpningsmedel och gödsel. Regnar det inte blir det ingen skörd och då får man inte tillbaka det man satsat. Det är viktigt att få en ordentlig skörd. Prisnivåerna är inte speciellt höga. Det ska mycket till innan kostnaderna är betalda.
Det måste regna snart. Eller inte alls.
- Går det en vecka till utan regn blir det kvalitetsskador. Det är det värsta. Och regnar det efter det gör vattnet mer skada än nytta.
Egon Signell är jordbrukare i Lemland. Han är också bekymrad.
- Vårsådden är inget vidare, och nu sätter torkan in igen. Det betyder att en stor del av skörden brådmognar. Det är inte så man jublar, säger han.
Men att sia om skörden är för tidigt, menar Leif Andersson, odlingsrådgivare på Chips. När Ålandstidningen ringer står han på en åker i Jomala och inspekterar potatisar.
- Du ringer precis i skarven innan man vet hur det går. Visst, lite prövad blev man när det utlovade regnet uteblev. Risken är att landen lägger sig och växten stannar av. I många land ser man att potatisen är lite blå, och det ser torrt ut.
Men det har sett bra ut hittills.
- Man satte potatisen tidigt, och då var det torrt. Det har gett djupa rotsystem. Men nu gäller det att det kommer regn.
Slår potatiskörden fel på Åland finns det reservplaner.
- Vi vill ju helst ta all potatis från Åland, men man väntar sig fina skördar i Österbotten, och i värsta fall får vi köpa därifrån.
Fredrik Granlund