Måndagen var Ålands hälso- och sjukvårds nye förvaltningschef Tom Axbergs första dag på jobbet. En intensiv tid väntar, med besparingar som första uppdrag.
SJUKVÅRD Skrivbordet är tomt, det är han inte van vid tillstår han. Men kalendern är redan fulltecknad med möten. Det är förre förvaltningschefen Björn-Olof Ehrnström som har planerat de närmaste veckorna för sin efterträdare. Det är en välkommen grund för Tom Axberg.
-Dels är det flera personer som jag behöver träffa så här i början, men att kalendern är så full visar även på hur omfattande det löpande arbetet med verksamheten är.
Så vad är känslan så här på den första dagen?
-Det mesta känns nytt just nu, det är länge sedan jag bodde på Åland sist. Dessutom är det en omställning att jobba med hälso- och sjukvård efter alla år inom den kommunala sektorn, säger han.
Ekonomin tung fråga
Flyttlasset från Hangö till Åland kom i förra veckan. Att det skulle bli något annat än en permanent flytt var aldrig aktuellt, förklarar han.
-Det fungerar inte att pendla när man har det här uppdraget, man måste vara mentalt närvarande och det blir man genom att bo här.
Samtidigt som han har packat upp har han haft några första möten inför sitt nya uppdrag.
På fredagen var han med på ÅHS-styrelsens möte, där fick han en presentation av årets bantade budget. Den visar att Tom Axberg knappast får en drömstart på jobbet. Sparkraven på hälso- och sjukvården i år är 1,5 miljoner euro. Ännu är det inte klart hur medlen för 2010 kommer att se ut, det väntas komma i slutet av mars, men landskapets beräkningar handlar om krympande klumpsumma och än skralare tider i landskapskassan.
-Också förhållandet med klumpsumman är en speciell situation. Det känns märkligt att se hur företagen här går på full maskin, men att landskapets inkomster från riket ändå minskar.
Vill skydda verksamheten
-Jag fick en bra bild under mötet av var vi står ekonomiskt och den erfarenheten värdesätter jag. Vi lever i turbulenta tider och ekonomin blir en viktig fråga under våren. Om det kommer nya sparkrav måste vi försöka genomföra det.
-Samtidigt minskar inte människors behov av hälso- och sjukvård för att tiderna blir sämre, vi måste akta oss för att göra drastiska ingrepp i verksamheten.
Att servicen inte blir lidande ser han som viktigt.
-Vi ska arbeta för att verksamheten garanteras tillsammans med den duktiga personal vi har. Jag hoppas att vi tillsammans kan hitta fungerande lösningar.
Under den första dagen har han hunnit bli presenterad för en hel del folk inom förvaltningen. De närmaste dagarna blir det många nya möten, personalens kunskaper är något han värdesätter och vill ta till vara på.
-Jag kommer att vara öppen för det som omgivningen berättar eftersom jag inte har den typen av vägkost som en lång erfarenhet inom vården ger.
Tone Nordling