Roger Höglund tillträder den 13 januari. Då kommer Veronica Thörnroos att formellt föreslå honom till posten för talmannen Bert Häggblom (Ob).
– Jag baserar mitt beslut på att han har en gedigen erfarenhet av offentlig förvaltning och ett ekonomiskt kunnande. Han har också en samarbetsvilja och en kunskap om det åländska samhället som jag tror att den samlade landskapsregeringen (LR) kommer att ha stor nytta av, säger Veronica Thörnroos.
– Jag är ödmjuk inför uppgiften. Jag uppfattar att det finns ett stöd för mig och det är jätteviktigt, säger Roger Höglund.
Han säger att han tackade ja till uppdraget för att han tycker att finansministerposten ska innehas av Centern.
– Jag tyckte att det här är en jättespännande uppgift och jag hade svårt att hitta argument för något annat än att tacka ja.
Han ser de ekonomiska framtidsutsikterna som en stor utmaning.
– Nu måste vi tillsammans över partigränser lösa den ekonomiska biten och vad den innebär.
Han väljer dock att vänta med att berätta om några visioner tills han tillträder.
Innan han blev invald i lagtinget för ett drygt år sedan jobbade Roger Höglund heltid med redovisning genom ett eget företag och satt som ordförande i kommunstyrelsen i Finström.
Var du aktuell för finansministerposten även vid regeringsbildningen?
– Det diskuterades olika namn och intresse efterhördes, men jag skulle absolut inte säga att jag var med i ett skarpt läge.
Vad tänkte du när du fick frågan den här gången, i och med att det inte var aktuellt för ett år sedan?
– Nu var det en helt annan situation i och med att jag fått uppleva dryga året i lagtinget. Den erfarenhet jag fått under året tillsammans med en del kommunal erfarenhet gjorde att det kändes mycket, mycket lättare nu, även om det för den delen inte var lätt att svara ja eller nej.
Det har från flera politiska håll lyfts upp att det behövs reformer och nya idéer nu, vad har du för tankar kring det?
– Det finns en total samsyn inom både majoritets- och minoritetsblocket att vi behöver knuffa samhället framåt nu. Hur förändringarna ska göras och vad som ska göras lovar jag att jag återkommer till. Nu är det för tidigt. Jag har inte svaren själv heller, utan det är något som ska diskuteras i regering och lagtingsgrupper – det är stora frågor.
Lutade det någon gång åt att tacka nej till uppdraget?
– Jag hade en ganska kort betänketid på sluttampen och det handlade mycket om att se hur jag får det praktiska livet att fungera. Det är en stor omställning och på det personliga planet innebär det förändringar. Det landade i ett ja, men det var inte det lättaste beslutet.
Avslutar kommunalpolitiken
Roger Höglund gick över till att bli kommunfullmäktigeordförande i Finström efter att han blev invald i lagtinget, en post som Veronica Thörnroos nu har bett honom kliva av.
– Jag har ett uttalat önskemål till LR-ministrarna att inte inneha förtroendeposter i respektive kommun. Jag tycker att det är ytterst olämpligt med tanke på maktfördelningen i samhället.
Roger Höglund bekräftar att han kommer att följa det. Till Ålandstidningen säger han att han ännu inte hunnit ta upp frågan med kommunen, men att han ska ha ett möte med kommundirektören och ordförande i kommunstyrelsen redan på måndagen, alltså i går.
– Sedan har vi troligtvis ett fullmäktigemöte i slutet på januari. Men det här är ingenting jag har hunnit diskutera annat än inom familjen.
Du sade att du fick kort betänketid, vad innebär det?
– Totalt några dagar, kan vi säga.
Veronica Thörnroos betonar också att såväl alla regeringspartier som Centerns styrelse har uttalat sitt stöd för valet av Roger Höglund.
Roger Höglund var tidigare ekonomichef på Byggfirma Hans Mattsson som i november försattes i konkurs.
– Jag sade upp mig så småningom efter att jag blev invald i lagtinget. Det var före konkursen.
Ser tillbaka med glädje
Torbjörn Eliasson säger att han inte varit aktuell för att fortsätta på posten av hälsomässiga skäl.
– Jag vet inte riktigt hur läget ser ut framöver. Det har varit en jätteintressant tid, jag skulle absolut inte vilja ha det här året ogjort. Det har varit ett mycket givande lagarbete i LR, så jag kommer att se tillbaka på den här tiden med glädje.
Han välkomnar också valet av Roger Höglund som efterträdare.
– Jag är säker på att han kommer att hantera den här uppgiften på bästa sätt.
Tackar nej av
personliga skäl
Roger Nordlund (C) var tilltänkt att ta över finansministerportföljen efter Torbjörn Eliasson, men har nu valt att tacka nej. Orsakerna till beslutet är främst personliga, säger han.
– Det sätter sina spår både i kropp och i själ och jag är inte säker på att jag skulle orka komma tillbaka efter det.
– Jag har sammanlagt 20 år i Ålands landskapsregering. När jag räknade ihop mina dagar kom jag till 7.300, säger Roger Nordlund och fortsätter:
– Det här har varit en ganska ansträngande period i mitt liv, även om det har varit väldigt intressant.
Han understryker att han redan inför lagtingsvalet i fjol höstas var tveksam till att alls ställa upp.
– Sedan var regeringsbildningen ganska svår, och framför allt den sista pusselbiten att få en finansminister på plats var kanske den svåraste delen för ett år sedan. Då sade jag att om ingen annan är beredd att ställa upp ska jag försöka hjälpa till.
Sedan skulle han göra en knäoperation, sedan kom pandemin. Det gav honom orsak att fundera över om han återigen ville gå in i den ”hårda press” portföljen innebär, säger han.
”Sätter sina spår”
För två veckor sedan hade han ett familjeråd med sina närmaste för att diskutera frågan.
– De tyckte att jag den här gången kanske borde tänka lite mer på min egen kropp, min hälsa och framför allt se till att jag har någon sorts uthållighet också i mitt eget liv. När man har varit framför allt lantråd i åtta år i svåra tider sätter det sina spår både i kropp och i själ, och jag är inte säker på att om jag skulle gå in en hård treårsperiod till som finansminister hade orkat komma tillbaka efter det.
Efter familjerådet meddelade han lantrådet Veronica Thörnroos (C) att han helst skulle se att någon annan axlar rollen som finansminister.
Han konstaterar att de som efter valet var nya i Centerns lagtingsgrupp har hunnit få mycket erfarenhet under året som gått.
– Roger Höglund (C) har alltid funnits med i diskussionerna och har nu hunnit få ganska mycket mer kunskap och förtroende i gruppen och också bland de andra grupperna.
– Nu kände jag att jag kunde ta steget tillbaka och göra det som jag egentligen tänkte redan för ett år sedan. Jag kan lova att jag kommer att göra mitt yttersta under de tre återstående åren i lagtinget för att vi ska fatta så bra beslut som möjligt.
Det låter på dig som att det mesta talade emot att tacka ja, vad var det som gjorde att beskedet tog så lång tid?
– Det är en svår och utmanande tid och beslutet har egentligen inte behövt tas förrän nu i och med att vi har haft Torbjörn Eliasson som är en väldigt duktig och engagerad finansminister. Men jag visste att datumet kom emot och efter familjerådet föll det åt det här hållet. Jag har inte heller velat släppa det förrän jag visste att vi hade ett alternativ.
Vad hade hänt ifall Roger Höglund hade tackat nej?
– Man måste alltid ha flera ess i rockärmen, det har jag lärt mig av Roger Nordlund, så då hade vi arbetat vidare. Det finns andra alternativ också, men det är det här alternativet jag väljer att föra fram, säger Veronica Thörnroos.
Krävs reformarbete
Roger Nordlund lyfter också upp att det just nu ligger stort fokus på reformer och förnyelse i landskapet.
– Jag har varit 20 år i LR och ännu längre i åländsk politik, det har varit hela mitt liv. Är jag rätt person att leda det reformarbetet, eller borde man ha en ny kraft som kan tänka nytt?
Han ser också ett ”jättearbete” med att utveckla samarbetet mellan de olika partierna i lagtinget i syfte att få igång sysselsättningen och ekonomin.