Björn Rosenlöf, dykledaren vid plakettfästningen i närheten av den sjunkna sovjetiska ubåten S-2, vänder sig nu till Justitieombudsmannen.
Brottsutredningen av hans dykning kallar han "juridiskt nonsens".
JURIDIK I åtta punkter betar Björn Rosenlöf av vad han anser vara landskapsregeringens, polismyndighetens och gränsbevakningens missgrepp i samband med plakettfästningen.
Det handlar om att landskapsregeringen enligt lagen inte kan återkalla ett utfärdat dyktillstånd, det faktum att två olika myndigheter gett två olika beslut i samma fråga, att polislagen använts på fel sätt, det faktum att gränsbevakningen körde in på dykområdet med sin patrullbåt och att gränsbevakningen skickade ut ett pressmeddelande om att man inlett en förundersökning. Det sistnämnda, menar Rosenlöf, borde strida mot förundersökningssekretessen.
- Rent juridiskt är förundersökningen nonsens. Jag vill att JO undersöker detta för att se om myndigheterna följt gällande lagar, säger han.
Turerna i händelsekedjan är många, och det finns många frågetecken att räta ut. Ett handlar om återkallandet av dyktillståndet.
- Rainer Juslin skriver att vrakplatsen är avspärrad och skriver att han konstaterar att tillståndet är verkningslöst. Men det är hans konstaterande, det är inget myndighetsbeslut. Och om det nu skulle ses som ett formellt beslut så var det dels inte undertecknat, dels fanns det inte laga grund för att återkalla beslutet. Grunden "fara för liv och hälsa" kan bara användas för att inte dela ut ett tillstånd, inte för att dra tillbaka det.
Är brottsutredningen extra känslig med tanke på att du är åklagare i Sverige?
- Det kan jag inte uttala mig om. Det vet jag inte.
Vad tror du JO svarar?
- Det vill jag inte kommentera.
Fredrik Granlund