Den 3 januari 1940, mitt under brinnande krig, gick den sovjetiska ubåten S2 på en mina vid Märkets fyr. Alla 50 ombord dog.
På tisdag håller anhöriga en minnesceremoni på platsen. Två ryska tv-team dokumenterar händelsen.
CEREMONI Det var i juni i fjol som Ålandstidningen kunde berätta att Björn Rosenlöf och hans dykargäng hade hittat den sovjetiska ubåten S2 i Ålands hav. Redan i februari hade sonarbilder visat skuggorna av en sönderbruten ubåt och på vårvintern inleddes dykningarna.
Det hade då gått drygt 69 år sedan S2 gick på en finsk mina vid Märket. Alla 46 i besättningen omkom tillsammans med kommendören för den 13:e ubåtsdivisionen, hans adjutant och två maskinelever som var med ombord.
Skulle patrullera
Ubåt S2 hade gett sig iväg från basen i Liepaja i Lettland på nyårsdagen 1940 med uppdrag att patrullera Bottenviken. I väntan på exakta order låg hon i Ålands hav tills ordern kom den 3 januari: Gå upp i södra Kvarken.
Vid Märket tog färden slut, S2 gick på en finsk mina och sprängdes. Inga överlevande återfanns.
Minnesceremoni
När dykarlaget hittat ubåten underrättades också de ryska myndigheterna. Det ena har lett till det andra och på tisdag nästa vecka kommer anhöriga till de omkomna till Åland för en minnesceremoni på platsen för förlisningen.
I gruppen på totalt 17 personer ingår, förutom anhöriga, en präst och den pensionerade ubåtskaptenen Igor Kurdin, ordförande för ubåtsklubben i S:t Petersburg. Han har skött kontakterna med de åländska myndigheterna och samlat ihop de anhöriga.
Med till Åland kommer också två ryska tv-team och journalister från nyhetsbyrån Itar-Tass, totalt sju personer.
Med Uisko
Det blir sjöbevakningens fartyg Uisko som transporterar ut sällskapet till vattnen vid Märkets fyr. Med ombord finns Rysslands konsul på Åland Vasilij Jakovlev och personer från ryska ambassaden i Helsingfors. Självstyrelsen representeras av talman Roger Nordlund och antikvarie Kenneth Gustavsson och statsmakten av landshövding Peter Lindbäck och sjöbevakningschef Timo Hissa. Med är också Björn Rosenlöfs dykarteam och den svenska marinattachén Christian Allerman.
Enligt Peter Lindbäck kommer ingen av de åländska deltagarna att hålla tal eller lägga ned blommor.
- Vi bistår de anhöriga med att hålla en värdig ceremoni, säger han.
Kerstin Österman