Det var i tisdags som landskapsregeringen fattade beslutet att tillåta jakt på guding även 2018. Av protokollet från föredragningen framgår att varken Camilla Gunell, som är ansvarig för jaktfrågor, eller Nina Fellman deltog i mötet. När Ålandstidningen ringer jaktministern för en kommentar är hon återhållsam i sina svar.
– Alla i landskapsregeringen värnar om en hållbar vårjakt men det finns olika syner på tillvägagångssättet. Det är ett väldigt svårt beslut att fatta och många saker att ta hänsyn till. Jag respekterar majoritetens beslut och har ingen avsikt att agera i någon annan riktning.
Håller du inte med om att vårjakten borde tillåtits?
– Det här är ett hemligstämplat ärende och om jag går in i en argumentation kan det användas mot Åland i processen. Jag respekterar det beslut som majoriteten fattat. Landskapsregeringen är eniga i hur den här frågan ska hanteras.
Är det inte konstigt att jaktministern inte är med på ett så här viktigt beslut rörande just jakten?
– Det kändes bättre för mig att inte närvara.
Betyder det att du vill ha ryggen fri om det här går åt skogen i framtiden?
– Det här har varit en svår fråga i många år med många olika syner på tillvägagångssätt. Nu har vi hittat en linje.
Olika vägar
Camilla Gunells resonemang kring alternativa tillvägagångssätt för jakten rör främst en strategi för en långsiktig och hållbar lösning.
– Men nu har majoriteten valt att gå vidare på det här sättet. Återigen, landskapsregeringen är enig i att hantera frågan på det här sättet.
Camilla Gunell säger att hon kommer fortsätta ansvara för jaktfrågor framöver.
En regering
Lantråd Katrin Sjögren sade efter landskapsregeringens beslut om att tillåta vårjakten ännu ett år i gårdagens tidning att regeringen fattar alla sina beslut tillsammans. Det står hon fast vid, trots att varken Nina Fellman eller Camilla Gunell var med och fattade beslutet om vårjakten.
– Under en mandatperiod fattar vi beslut i mer och mindre komplexa frågor. Vi har varit överens om hur det här ärendet ska hanteras och det finns bara en landskapsregering som fattat det här beslutet.
Är landskapsregeringen splittrad i frågan?
– Nej, jag ser inte några splittringar och stressar inte heller upp mig över detta. Vi har fattat samma beslut som landskapsregeringen fattade i fjol.
Katrin Sjögren svarar inte på om hon är besviken över socialdemokraternas agerande.
– Om vi håller oss till sakfrågan kan jag bara säga att landskapsregeringen fortsätter enligt den linje man tidigare dragit upp och vidhållit.
Du säger att det är en landskapsregering som fattat beslutet men mellan raderna kan man få intrycket av att så inte är fallet. Hur är det?
– Det jag kan konstatera är att landskapsregeringen fattar sina beslut tillsammans. Vi har analyserat den här frågan och följer en gemensam linje.
Vill man tona ner det faktum att det finns olika åsikter inom regeringen?
– Jag vet inte hur jag ska svara på det. Det är som det är och vi har fattat ett gemensamt beslut. Processen med vårjakten går vidare och vi sköter det så här på hemmaplan.
Stabil regering
Katrin Sjögren menar att det alltid under en mandatperiod kommer att dyka upp problematiska frågor.
I vilka andra frågor får enskilda ministrar välja och vraka vad de tycker? Är det exempelvis okej att någon minister duckar kommunreformen men ändå sitter kvar i regeringen?
– På ett generellt plan kan jag ju konstatera att landskapsregeringen hanterar problematiska frågor hela tiden. Det finns en gräns för när en landskapsregering inte är handlingskraftig eller regeringsduglig längre och om det skulle vara fallet är jag säker på att medierna är de första att få reda på det. Min bedömning som lantråd är att vi har en stabil och handlingskraftig regering. Ibland måste man fatta tuffa beslut och lösa komplexa problem.
Kevin Eriksson