Initiativtagare till tävlingen var landskapsregeringen (LR) och Skraknästet var från början en del av turismstrategin. Tävlingen arrangerades i samarbete med Visit Åland och Ålands Näringsliv. Projektledare de första åren var näringslivsutvecklare Dan Backman. I juryn satt förutom dåvarande näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) flera representanter för det åländska näringslivet. Prispengarna kom först från LR, senare kom privata sponsorer med.
Konkurrensen i premiären blev hårdare än arrangörerna väntat sig med 36 bidrag, av vilka fem gick till final och fem fick hedersomnämnanden.
Den första vinnaren var Anders Hellberg med sin hamnguide för båtturister. Det ledde snart till protester från markägare som ville stoppa listan över gäst- och naturhamnar av rädsla för invasion.
Båtturismen tappade fart
Hamnguiden belönades med 5.000 euro och väntades få en upplaga på 5.000 exemplar, men efter ett samarbete med Svenska kryssarklubben steg antalet böcker till 34.000.
Effekten av guiden syns dock inte i statistiken över gästhamnar. 2012 registrerades 32.000 övernattningar, men antalet sjönk sedan stadigt och var under 2015 och 2017 under 28.000. Först 2021 steg antalet på nytt till över 30.000.
Andrapriset på 3.000 euro gick till ett projekt med sportfiskesjöar som skulle kunna användas när det är för dåligt väder att ge sig ut på havet. Bakom idén stod Patrik Ekblom, Ingmar Eriksson och Thomas Strandvik.
Premiärårets tredjepris tilldelades Explore Åland, ett webbaserat spel om Åland för presumtiva turister, med fyra svenska initiativtagare i företaget Pergate Ab. Bolaget levererade en liknande guide till Visit Stockholm 2013, men verkar sedan dess ha försvunnit.
Fiskeläget byggdes snabbt
Följande år fungerade Skraknästet även som kvalificering till Nordic Tourism Investment Forum. Den biljetten vanns av konstexperten Clas Moser med projektet Måland, där hans samling av 130 J.A.G Acke-målningar skulle bli basen i en konsthall i kombination med ett sagoland och ett konferenscentrum. Projektet kostnadsberäknades till cirka tre miljoner euro.
I den åländska delen av tävlingen segrade Johan Mörn, som fick 10.000 euro för idén att återskapa traditionella fiskelägen och eremitstugor i den yttre skärgården med Rannö som förebild.
Projektet blev verklighet redan följande år, då Silverskär Ab på Östra klobben i norra Saltvik byggde nio små bodar, en eremitstuga, en bastu och en större bod.
Bredare profil och marknad
Till 2014 breddades tävlingen till att omfatta mer än turism, men det kom färre bidrag. Av fyra finalister tog formgivaren Anna Karlsson hem förstapriset med sin idé att expandera smyckesförsäljning utanför Åland. Prispengarna på 6.000 euro skulle användas på en nätbutik och marknadsföring.
På andraplats kom Axel Jonsson och Tua Granholm med projektet Flygande matkassen, som planerade livsmedelsleveranser till båtturister och boende i och nära Mariehamn. Verksamheten blev dock kortvarig.
Under 2015 omstrukturerades Skraknästet rejält. Ålands Näringsliv tog över arrangemanget och man inledde ett samarbete med Roslagen. De tävlande kom från båda sidor av Ålands hav. Dessutom delades tävlingen in i två kategorier, en för nya idéer och en för etablerade företag.
Samtidigt slopades prispengarna och ersattes av konsulthjälp och coachning. Prispengarna återkom dock 2018 och 2019.
Ambitiöst larmprojekt
Tävlingen avgjordes i början av februari 2016 och 15 bidrag kom in. Bland de nya idéerna vann den åländska International Rescue Organization (IRO), med en app för sjukvårdsutbildade för att ge snabbare hjälp vid olyckor och sjukdomsfall.
Bakom IRO stod akutläkaren Malin Ringbom, brandmännen Dan Nylund och Sebastian Mansnerus, kirurgen Haile Mahtme och it-konsulten Kim Kalmer.
Under utvecklingen av appen togs två investerare med i projektet, Eriksson Capital och Ålands utvecklings Ab. Lanseringen skedde i mitten av 2018 och hade början av 2019 ett tusental godkända användare. Ett samarbete med den svenska organisationen Frick med 10.000 medlemmar väntades dock medföra ett stort tillskott.
De båda andra finalisterna det året var Anna och Jan Alm med ”Mitt äppelträd”, en idé om en andelsbaserad äppelodling och Tom Fagerholm, som ville starta ett musteri och tillverka färskpressad juice. Båda dessa verksamheter lever vidare.
Även följande års finalist, företaget Dreamteam.ax med Henrik Aller och Diana Åkerblom, satsade rätt. Deras koncept med lyxcamping i naturen, så kallad glamping, är en trend som vuxit snabbt de senaste åren.
Hälsa och miljö
Den senaste omgången av Skraknästet hölls 2019 i samband med Ålands Utvecklings Ab:s kapitalmarknadsdag. Vinnare bland åtta bidrag blev Mattias Anderssons gör det själv-biltvätt Happy Bubbles. Han belönades med 5.000 euro och hade hämtat konceptet från Sverige. Målet var att redan följande vår skapa ett miljövänligare alternativ till att tvätta bilen på garageuppfarten. Projektet har dock inte förverkligats som planerat.
De övriga finalisterna var hälso- och träningsföretaget Leva BörMan och Bilpool Åland. Emelie och Victor Börman drev sitt hälsoföretag i tre år, men valde sedan att stänga. Jonas Holmströms idé om en mobilapplikation för samåkning har däremot haft svårt att få fäste på det biltäta Åland.
Så gick det för några av företagen
Hundhallen – en dröm som blev verklighet
En av finalisterna 2018 var Sandra Gustafsson, som redan var i gång med sitt projekt, en hall för hundträning.
– Verksamheten växer hela tiden och det är fantastiskt att få jobba med det man brinner för.
Sandra Gustafsson är uppvuxen med hundar och med sitt bolag Alandia Flowdog byggde hon 2018 en hall på drygt 400 kvadratmeter i Haraldsby, Saltvik. Verksamheten inleddes under vintern och intresset var stort från start. Följande sommar färdigställdes den inhägnade gräsplanen runt hallen. Sedan dess har det i princip varit full fart.
– Vi växer hela tiden, men pandemin var ett bakslag. Då tvingades vi hålla stängt, det var ett tufft år att starta upp. Sedan kom inflationen, så vi har haft mycket uppförsbacke men klarat av det. Därför är jag hoppfull inför framtiden. Det kommer också nya hundar till Åland hela tiden, vilket märks hos oss, förklarar Sandra Gustafsson.
Hennes mål var att skapa riktigt bra förutsättningar för hundträning och gemenskap, att kunna träna hundar torrt, varmt och tryggt året runt.
– Jag funderade länge på om det skulle gå. Det var ett stort steg, men man måste ha drömmar och jobba för det. Jag har aldrig ångrat mig. Det är fantastiskt att få jobba med det man brinner för.
Hon konstaterar att tiden gått fort.
– Det är otroligt att det redan är fem år sedan vi byggde hallen.
Du har som mål att jobba heltid med hundar, när blir det verklighet?
– Dit är det fortfarande långt, men det är på rätt väg. Numera jobbar jag bara drygt halvtid på mitt ordinarie jobb inom vården.
Bild
Två vinnare blev miljonföretag
Ett industriföretag och ett bolag för logistiktjänster finns bland de mest framgångsrika deltagarna i Skraknästet.
Kategorin för befintliga företag vanns 2016 av aluminiumbåtstillverkaren Alukin i Norrtälje, med Ålandsbördiga Peter och Maria Nikula som företagare. De planerade en utökad verksamhet med tillverkning på Åland och export.
Svenska båttillverkaren Nimbus gick in som delägare i bolaget 2018 och tillväxten har därefter varit konstant, från 25 miljoner kronor i omsättning 2017 till drygt 65 miljoner 2022. Alukin är därmed ett av de prisade företagen som lyckats bäst. Nimbus äger bland annat båtmärkena Aquador, Bella och Flipper.
Växer i utlandet
Vinnaren från 2017 har också utvecklats snabbt. Lari Pihlajapuros logistikföretag Shipit startade 2015 och började sin expansion 2017. Bolaget som knyter ihop olika transporter till en kostnadseffektiv helhet uppmärksammades 2022 av Kauppalehti som ett av västra Finlands gasellföretag.
Shipit har sitt huvudkontor i Lahtis samt filialer i Stockholm och Tallinn. 2022 omsatte företaget 6,3 miljoner euro, en ökning på 21 procent. Antalet anställda ökade från sju till elva personer, men resultatet försämrades och nettoförlusten blev 223.000 euro.
Bild
Pandemin sänkte smörkylen
Visionen om att göra den elektriska bordskylen för smör lika vanlig som brödrosten har förblivit en vision.
– Vi var på gång, men pandemin ändrade allt, säger Johan Rothberg.
Ett av de mest uppmärksammade finalbidragen i Skraknästet var smörkylen Buttercup som vann tävlingen 2018. Initiativtagaren Johan Rothberg hade utvecklat produkten tillsammans med Donny Isaksson och de såg framför sig en stor exportmarknad i Europa.
Smörkylen togs fram inom ramen för bolaget Noginvest Ab och började säljas 2019. Den kostade då omkring 250 euro.
– Vi hade bra orderingång i början och fick också en stor beställning från en hotellkedja. Men sedan kom covidpandemin och ändrade på allt. Hotellet avbokade sin order och efter det gick det trögt, säger Johan Rothberg.
Priset ansågs högt, var smörkylen för dyr för marknaden?
– Nja, de som köpte den är väldigt nöjda med produkten. Vi sänkte priset senare men det räckte inte. Det slutade med att bolaget gick i konkurs i fjol.
Betydande satsning
Själva produkten var en avancerad konstruktion i plast och aluminium, med termostat och inbyggd våg. Utvecklingen var kostsam och uppges ha gått på omkring en halv miljon euro. En del av finansieringen var ett lån i samarbete med Europeiska Investeringsfonden med landskapsgaranti. Bolaget fick också internationaliseringsstöd för sin exportsatsning.
– Vi satsade också ganska mycket på projektet själva, men tyvärr gick det så här.
Apparaten monterades hos verkstadsföretaget Inpex och det restlager som fanns kvar ligger nu Norrböle.
– Eftersom vi äger fastigheten beslöt Holmbergs Fastighets Ab tillsammans med Inred som är delägare i Inpex att vi gemensamt köper upp konkursboet. Det var inga stora pengar, några hundra kylar kanske och lite maskiner. De ligger nu där, men det kanske finns någon som har en idé om hur man kunde gå vidare, säger Sven-Erik Holmberg.