Utredningen om Ålands växthusgasutsläpp har gjorts av företaget Flexens på landskapsregerings uppdrag. Det är en rapport på mer än 60 sidor som bland annat innehåller en analys av nuläget och listor med rekommenderade åtgärder.
Kartläggningen av de åländska utsläppen av växthusgaser visar att det 2019 var sjötrafiken inklusive skärgårdstrafiken som stod för de största utsläppen (totalt 27 procent av dem), följt av vägtrafiken (24 procent) och lantbruket (16 procent).
Utsläppen minskade med 20 procent mellan 2005 och 2019 och uppgick till 226,9 kiloton koldioxidekvivalenter 2019.
– Ålands utsläpp var 0,7 procent av hela Finlands, men snittutsläppet per invånare var högre på Åland jämfört med snittet för hela Finland, säger projektledaren Edvard Nordlund från Flexens.
Utsläppen uppgick till 7,6 ton koldioxidekvivalenter per invånare på Åland jämfört med 6,2 ton koldioxidekvivalenter per invånare i hela Finland.
– Jag blev nästan positivt överraskad. Jag trodde faktiskt, på grund av vårt oerhört stora trafikberoende både till land och sjöss, att vi skulle framstå i ännu sämre dager, säger Harry Jansson.
Det är ofrånkomligt att Ålands sjöberoende, både internt och externt, gör landskapet till en stor utsläppare, säger han.
– Därför känns det bra att vi har alternativ på gång, inte bara landbaserad vindkraft utan också havsbaserad, som en framtidsvision så att vi kan lätta på vårt miljösamvete.
”Betydande investeringar”
Några åtgärder bedöms kunna göra extra mycket för det åländska klimatavtrycket. Hit hör elektrifiering av vägtrafiken, en fortsatt utbyggnad av produktionen för förnybar elektricitet samt klimatneutrala lösningar inom skärgårdstrafiken.
För att dessa ska vara möjliga att uppnå krävs bland annat en utbyggnad och förstärkning av det åländska elnätet samt klimatorienterade upphandlingskriterier inom landskap och kommuner.
– Det krävs betydande investeringar för att gå mot nollutsläpp. Det är viktigt att se det som investeringar och inte som kostnader, säger Edvard Nordlund.
Inom sektorn vägtrafik är en rekommenderad åtgärd grön upphandling av kollektivtrafik. Inom sjötrafiken rekommenderas att mest krut läggs på skärgårdstrafiken, som Åland själv kan påverka. För jordbruket nämns övergången till ekologisk odling samt en ökad andel växtbaserad kost.
– Där kan allmänheten minska utsläppen från den sektorn, säger Edvard Nordlund.
Bättre elnät
Inom sektorn ”elförbrukning, elvärme och fjärrvärme” nämns, bland många åtgärder, energieffektiviseringar.
– Vi har ett stort elbehov framför oss, det är av stor vikt att effektivisera där man kan.
Ytterligare sju sektorer gås igenom på motsvarande sätt i utredningen. I en sammanfattning listas tolv rekommendationer (se faktarutan). Något av det viktigaste på den listan är, enligt Edvard Nordlund, förbättringar av elnätets kapacitet och funktionalitet.
– Det är väldigt centralt för Ålands framtida klimatneutralitet, och avgörande för att nå målen i trafik- och värmesektorn, med elektrifieringen och tillgången på förnybar el. Det förutsätter ett elnät med tillräcklig kapacitet på olika spänningsnivåer, både på Åland och i anslutning till Åland. Och dessutom utökad energilagring, flexiblare elkonsumtion och innovativa marknader, säger han.
”En checklista”
Byråchef Gustav Blomberg säger att rapporten är ett mycket bra kunskapsunderlag för beslutsfattarna.
– Det är väldigt värdefullt med alla åtgärdsförslag och med prioriteringarna av vad vi ska lägga krut på.
– Vi har fått en checklista över vad det finns för rekommendationer som vi kan ta till oss här och nu, och börja jobba med. Elnätet har vi ägnat oss rätt mycket åt eftersom det är en så central del av det hela. Mycket av det andra är sådant som vi får fördjupa oss i ännu mer, inte minst det här med upphandlingskriterierna där vi ytterligare kan påpeka hållbarhetskriterier, säger Harry Jansson.
En sak som man nu behöver fundera på är den gröna finansieringen, säger han.
– De medel som vi anslår i dag är förstås inte tillräckliga för den här gemensamma omställningen. Det enda man kan konkludera är att vi inte har råd att låta bli. Vi måste ta det här ansvaret tillsammans. En kombination av morot och piska är nog den enda vägen framåt.