I dag behöver runt 60 demenssjuka personer boendeplatser i Mariehamn.
– Drygt 30 personer vårdas och det står 20-25 personer i kö. Men inom en period av 10 till 15 år kommer behovet att ha vuxit till runt 100 platser. Så det finns ett uppdämt behov av fler platser, säger Jonny Andersen (Lib) som har varit ordförande i kommittén som sammanställt rapporten ”Förverkligandet av ett demenscenter i Mariehamn”.
Rapporten överlämnades till stadsstyrelsen vid mötet den 2 december.
Kommittén föreslår ett nybyggt demenscenter med boendeplatser för 60 klienter. Men man har låtit arkitekterna att även skissa på alternativ med plats för 100 personer.
Mariepark eller Apalängen
Kommittén ger två förslag om placering; antingen i Mariepark eller i Apalängen.
Att bygga centret i Mariepark kräver en stadsplaneändring då den nuvarande gäller fritidshus och semesterstugor. Men en fördel är att staden redan äger tomten, som är utarrenderad. Här finns redan en byggnad på 1.050 kvadratmeter. Den kommunala tekniken är färdig och tomten är stor.
Det som talar för Apalängen är att stadsplanen är färdig, den kommunala tekniken förberedd och tomtens storlek.
Kostnaden för att bygga centret i Mariepark beräknas till runt 12,7 miljoner euro och i Apalängen till 13,6 miljoner euro.
– Men kalkylerna är bara grova uppskattningar mellan tummen och pekfingret, poängterar Jonny Andersen.
– Vi valde just dessa två tomter eftersom de är tillräckligt stora. Det kan mycket väl hända att det föreslås andra bra alternativ längre fram.
Marieparksförslaget var den fråga som kommittén diskuterade mest sinsemellan. Det fanns starka åsikter både för och emot. En del menade att närheten till färjorna skulle känns bekant och trygg för de boende, medan andra tvärtom befarande att den mer livliga miljön kunde upplevas som stressig.
– Själv föredrar jag Apalängen just för att det är lugnt och nära till naturen, säger Jonny Andersen.
Byggs av Marstad
Kommittén föreslår att centret byggs av Mariehamns fastighetsbolag Marstad i stället för av en tredje part som man sedan arrenderar fastigheten av. Man ser fördelar med att beslut och förverkligande skulle gå snabbare och att fastighetsförvaltningen kan samordnas med Mariestads övriga verksamhet.
Förutom plats för boende bör det nya demenscentret innehålla utrymmen för dagverksamhet och för hemvårdspersonal och utrymmen som kan hyras ut till tredje sektorn med inriktning på demensvård.
Avdelningarna, som placeras i bottenplanet, bör inte vara större än att ha plats för 8-10 boende. Alla lägenheter ska vara anpassade för personer med funktionsnedsättningar och ha modern vårdteknik.
Avdelningarna ska ha en gemensam kringgärdad gård om minst 200 kvadratmeter.
En av boendeavdelningarna ska kunna erbjuda utrymmen för avlastning och korttidsboende. Centret ska ha dagverksamhet med olika aktiviteter alla dagar. Det behöver ha ett gemensamt storkök med matsal med plats för 100 personer.
Mörkertal
Enligt de uppgifter som kommittén inhämtat finns det just nu i Mariehamn 15 personer med minnessjukdomar som vårdas av närståendevårdare. I dagverksamheten går cirka nio personer och hemservicen tar hand om cirka 13 klienter.
Staden har tolv institutionsplatser på avdelningen Marhällan på Trobergshemmet, 14 ESB-platser (effektiverat serviceboende) på avdelningen Nyhamn på Trobergshemmet samt åtta ESB-platser på avdelningen Silverängen på Odalgården.
På grund av platsbrist placeras demenssjuka även på andra avdelningar inom stadens äldreboende samt i andra kommuner och på Folkhälsan via köp av boendeplatser.
Kommittén konstaterar i rapporten att mörkertalet troligen är stort för hur många demenssjuka som vårdas i det tysta av anhöriga i hemmen.
– När vi började utredningen hörde vi en del invändningar från politiker som inte trodde att platsbehovet kunde vara så stort, säger Jonny Andersen.
Om centret byggs blir 34 platser successivt lediga i stadens äldreboende. Trobergshemmet och Odalgården kan renodlas för äldre utan demensbesvär. Blandade avdelningar bör undvikas när demenscentret står klart, slår kommittén fast.
Ansträngande upplevelse
Själva överflyttningen av de äldre demenssjuka från Trobergshemmet eller Odalgården till demenscentret måste göras försiktigt.
Att plötsligt byta miljö är en ansträngande upplevelse för de flesta demenssjuka. I varje enskilt fall måste en särskild bedömning göras om den enskilda klientens förutsättningar att klara av en flytt. De anhörigas samtycke måste inhämtas i varje enskilt fall, skriver kommittén.
Rapporten är nu skickad till äldreomsorgsnämnden som ett underlag för framtagandet av en helhetsplan för utvecklingen av stadens äldreomsorg. Äldreomsorgsnämnden avgör vilka fler utlåtanden som bör inhämtas över rapporten.