Sedan den 1 januari kan arbetsgivare inom vården kräva att personalen inte smittar sina klienter med covid-19. Det efter en tillfällig ändring i smittskyddslagen. Nu uppmanas personal på flera åländska arbetsplatser att vaccinera sig inom januari månad – annars kan de i värsta fall skickas hem utan lön. Så här ser de stora åländska arbetsgivarna inom social- och hälsovård på vaccinationskravet:
KST har inlett kartläggningen
Inom Kommunernas socialtjänst (KST) har man börjat kontrollera de anställdas covidintyg och i framtiden får ovaccinerad personal inte ha närkontakt med klienter. Det säger förbundsdirektör Katarina Dahlman.
KST väntar på ytterligare anvisningar gällande tillämpningen av lagparagrafen, från Institutet för hälsa och välfärd (THL).
– Men vi har påbörjat kartläggningen, säger förbundsdirektör Katarina Dahlman.
Har ni frågat er personal huruvida den är vaccinerad eller ej?
– Ja, vi håller för närvarande på att kartlägga påvisat skydd mot covid-19 bland personalen som omfattas.
När påbörjade ni den kartläggningen?
– En förfrågan skickades till alla föreståndare den 29 december, det vill säga dagen efter att riksdagen godkände förslaget till lag om temporär ändring av paragrafen i fråga. Förmännen inom KST ombads då att kontrollera covidintyg hos sina anställda, samt informera personalchefen om uppgifterna.
Kan en klient/patient vägra ta emot vård av en icke-vaccinerad vårdare?
– Ja, vården är inte tvingande, men klienten ska kunna lita på att vi uppfyller lagkraven.
Har klienter rätt att få veta huruvida deras vårdare är vaccinerade eller inte?
– Nej, men det torde inte utgöra ett problem eftersom ovaccinerade framöver inte ska arbeta i närkontakt med klienter.
Katarina Dahlman kan inte svara på frågan om hur stor del av KST:s personal som för närvarande är vaccinerad. Enligt henne beror det på att man tidigare inte har haft rätt att begära ut den uppgiften.
Så hur ska ni rent praktiskt ta reda på vilka som är vaccinerade, är deras ord nog eller ska ni kräva ett intyg?
– Vi kontrollerar covidintyget på samma sätt som när vi kontrollerar straffregisterintyg. Det innebär att personalen visar upp intyget, men det är inget vi sparar. Uppgifterna sparas bara så länge vi har behov av dem, men maximalt i tre år i enlighet med gällande lagstiftning.
Hur många personer i er organisation omfattas av lagändringen?
– Cirka 190 anställda. Utöver det omfattar bestämmelsen även extrapersonal.
Vilka eventuella åtgärder vidtar KST för personal som väljer att inte vaccinera sig?
– I första hand ska vi se över möjligheten till omplacering. Det är dock inte helt enkelt.
Äldreomsorgen i Mariehamn kräver vaccinationsintyg
Äldreomsorgen i Mariehamn ville avvakta andra vårdinstansers tolkning av lagändringen – men dagen efter Ålandstidningens frågor beslöt man att från och med februari kräva vaccinationsintyg av personalen. Intyget ska visa på full vaccination, säger Evelina Grandell Rosenlund.
Inom stadens äldreomsorg avvaktar man, åtminstone delvis, ÅHS beslut i frågan. Äldreomsorgschef Evelina Grandell Rosenlund säger till Ålandstidningen att det är ett tufft arbete att jobba inom vården just nu.
– Men vi kämpar vidare.
Hur gör ni för att ta reda på om er personal är vaccinerad?
– Enligt rådande lagstiftning får vi inte kräva, eller fråga, om intyg. Men när den temporära lagstiftningen har trätt i kraft kan vi börja med det. Vi har bestämt att avvakta och se hur ÅHS tillämpar den temporära lagändringen, för att sedan göra likadant.
Men vore det inte, för era klienters skull, viktigt att veta vilka som är vaccinerade?
– Ja, absolut. Men vi får inte fråga dem ännu. Tyvärr spelar det ingen roll vad jag tycker.
Men lagändringen är redan i kraft.
– Ja, men på Åland har man valt att fundera ytterligare på hur man ska tillämpa den – och vi väljer att avvakta tills vi vet mer.
Evelina Grandell Rosenlund uppger att Mariehamns stad har haft en mycket strikt hållning i frågan.
– Vi har inte haft rätt att fråga om personalens vaccinationer, det verkar handla om risk för diskriminering, säger hon.
Hur ser ansvarsfrågan ut om en klient skulle insjukna svårt, eller ännu värre, efter att ha smittats av en ovaccinerad vårdare?
– Det har jag svårt att svara på. Rent tekniskt är det nästan omöjligt att veta vem som smittar vem i och med att vi också har anhöriga som kommer på besök. Det råder hög smittspridning just nu och det är svårt att spåra.
Vågar du tänka så som chef?
– Det är svårt, men jag har inte bättre verktyg att jobba med. Rent moraliskt är det ett jättedilemma.
Enligt Evelina Grandell Rosenlund har en klient inte rätt att få veta om personens vårdare är vaccinerad mot covid-19 eller inte.
– Men däremot är det ju fritt fram för vårdaren att, på eget initiativ, berätta det.
Men kan klienten vägra ta emot vård av en icke-vaccinerad vårdare?
– Vi skulle nog försöka ordna det så, ja. Vi är i första hand här för att ge klienterna god service. Det är viktigt för oss hur de vill bli bemötta.
Vet du hur stor del av er personal som är vaccinerad?
– Inte exakt, men jag skulle tro att det handlar om en väldigt stor del. Personalen här har varit väldigt öppen om sina vaccinationer. Jag känner inte till många som är ovaccinerade, men det kan naturligtvis finnas ett mörkertal.
Vilka åtgärder planerar ni vidta för er ovaccinerade personal?
– Vi ska erbjuda ersättande arbete inom andra sektorer, om det finns.
Hur många omfattas av lagändringen inom er organisation?
– I stort sett hela personalen, vilket innebär 180 personer, plus vikarier.
Hur ska ni avgöra vilka i er personal som är vaccinerade?
– Efter diskussioner beslöt vi i dag onsdag att personalen, från och med februari, ska lämna in vaccinationsintyg till sin närmaste chef.
Hur tänker ni kring nyrekryteringar i framtiden?
– Vi kommer inte att rekrytera ickevaccinerade till tjänster med klientkontakt.
Oasen följer lagen och styrdokument
Vid boende- och vårdcentret Oasen har man inlett kartläggningen av personalens vaccinationsgrad, man har också ombett alla att vaccinera sig inom januari månad. Det uppger vikarierande förbundsdirektör Stefan Simonsen. Gissningsvis är 90 procent i personalen redan vaccinerad, säger han.
På Oasen berörs cirka 100 personer av lagparagrafen. Efter ett ledningsgruppmöte på måndagen ger Stefan Simonsen som vikarierar Arsim Zekaj på förbundsdirektörsposten, sin syn på saken.
– Vi har inlett processen att ta reda på om vår personal är vaccinerad.
Det har man gjort genom att i måndags skicka ut mejl där man ber den delen av personalen som ännu är ovaccinerad, att vaccinera sig inom januari månad.
Vem bär ansvaret om en klient smittas och i värsta fall avlider till följd av en ovaccinerad vårdare?
– Det är en mångbottnad fråga. Inför vår styrelse är det jag som ansvarar för verksamheten. Det innebär att det är mitt ansvar att se till att hela personalen känner till hur man skyddar sig mot covid-19. Men skulle något tragiskt hända är det svårt att placera något juridiskt ansvar.
Har en klient hos er rätt att få veta om en vårdare är vaccinerad eller inte?
– Den biten är egentligen begränsad av GDPR-regeln (dataskyddsförordningen, reds.anm). Som vårdgivare behöver du inte dela med dig av ditt personliga hälsotillstånd.
Hur stor del av er personal är vaccinerad i nuläget?
– Jag har inga exakta procenttal, men det handlar om en riktigt stor andel av personalen. Gissningsvis är någonstans kring 90 procent av personalen vaccinerad.
Har ni inte försökt ta reda på vaccinationsgraden tidigare? Det ligger väl ändå i ert intresse att kunna erbjuda en så säker vårdmiljö som möjligt för era klienter?
– Mig veterligen har det pratats ganska öppet kring vaccinationer bland de anställda, men det har inte förts några register eller gjorts några konkreta frågeformulär. Och jo, det ligger i allas intresse att personalen – och vårdtagarna för den delen – är så friska som möjligt.
Kan en klient vägra vårdas av en ovaccinerad vårdare?
– Den frågan skulle jag helst vilja vända på. Vi följer lagen och vi utgår från att den vård vi ger på Oasen är covidsäker. Och om vi följer lagen inom en månad har vi inga ovaccinerade på plats.
Vilka åtgärder är aktuella om det trots allt finns ovaccinerad personal på plats då?
– Då gäller lagparagrafen som säger att man ska kunna erbjuda alternativa arbetsuppgifter. Men som vårdinstitution finns det inte så mycket att erbjuda. Och den sista utvägen kan, tyvärr, bli att inte betala ut lön för den aktuella tidsperioden – om inte annat avtalas om.
Olika arbetsgivare inom branschen verkar tolka lagändringarna på sina egna sätt. Borde hela branschen utarbeta en tillämpning av lagen i stället?
– Vi tolkar enligt den information vi har, men vi kan absolut inte hitta på egna regler. Vi följer förordningen och vi kommer att ta del av exempelvis Ålands kommunförbunds, landskapsregeringens, THL:s och ÅHS information och regelverk.
Hur tänker ni inför framtida nyrekryteringar när det gäller vaccinationsintyg?
– Vi har styrdokument kring utformningen av såväl tjänsterna, annonsinnehållet som intervjusituationen. I dag finns det inga vaccinationskrav
ÅHS vägrar att svara på frågor
Ålands största arbetsgivare på området, Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) med över 1.000 anställda ger, trots idoga försök från Ålandstidningen, inga svar på frågorna I stället avger tillförordnade chefsläkaren Dick Sjögren ett generellt svar.
– Med anledning av den nya temporära paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar som trädde i kraft den 1 januari har ledningsgruppen vid ÅHS i dag behandlat frågan, säger han på tisdagen.
Enligt honom håller man för tillfället på med en kartläggning av vaccinationsgraden hos ÅHS personal.
– Därefter ska vi diskutera och vidta de åtgärder som ledningsgruppen finner nödvändiga för att följa lagens intention inom ÅHS verksamhetsområde. Först när det arbetet är färdigt lämnar vi ytterligare besked.
Efter det svaret har Ålandstidningen, vid upprepade tillfällen, sökt Dick Sjögren för att få ett mer utförligt svar och för att ställa följdfrågor – utan framgång. Tillförordnade chefsläkaren svarar varken på Ålandstidningens telefonsamtal eller mejl.