Kim Dahlström är känd för många som sångare i det åländska rockbandet Fury, som det senaste åren blommat upp rejält på den åländska scenen. I helgen är de aktuella på Rockfest Nostalgia, och de är även bokade till Baltic Jazz Festival i Dalsbruk senare i juli.
– Vi började som 15-åringar med bandet, men tog sen en paus när annat i livet kom emellan. För några år sedan kände vi att vi ville börja köra igen, och nu är vi bokade till flera gigs under året. Det är jättekul, särskilt att se publiken och att de uppskattar våra framträdanden, säger han.
Men det är i huvudsak inte därför som Ålandstidningen träffar honom för en intervju. Förra året drabbades han nämligen av halscancer, som visade sig vara orsakad av ett humant papillomvirus, så kallat HPV-virus.
– Det var en jobbig tid, men jag känner att jag vill berätta min historia för att kunna få andra att tänka till om hur viktigt det är med vaccin, säger han.
Tumör på tungroten
Det var en måndag morgon i februari förra året som Kim Dahlström kände en knöl på halsen. Eftersom den inte gjorde ont tänkte han inte desto mer på det.
– Jag hade varit ute och skidat några längder och tänkte att den berodde på överansträngning eller förkylning, och därför åkte jag inte för att kolla upp den förrän efter några dagar när den inte försvann. Även då sade läkaren att jag skulle avvakta och se om den skulle försvinna av sig själv. Det gick flera veckor och den satt fortfarande där, så då åkte jag in igen för att kontrollera den, säger han.
Han skickades då på ultraljud och cellprover. Efter några dagar fick han samtal från sjukhuset att de hade hittat spår av skivepitelcancer.
– Då fick jag åka till en ögon-näsa-hals-läkare som gick in med en kamera via näsan. De hittade då en tumör på tungroten, och efter biopsi framkom det att cancern var orsakad av ett HPV-virus.
Att få beskedet om att det var cancer beskriver han som tufft.
– Det är klart att man per automatik tänker att livet kommer att ta slut, även om man vet att de flesta ändå överlever cancer. Jag började fundera och planera för hur jag skulle göra ifall saker skulle gå dåligt, det kändes otroligt tungt, särskilt när man har barn, säger han.
Bruce Dickinson inspiration
Det tog ett tag innan Kim Dahlström fick påbörja sin behandling, en kombinerad cancerbehandling där man genomgår strålning och cellgifter på samma gång. I början av juli åkte han till Åbo universitetscentralsjukhus, där han genomgick en sju veckor lång behandling med 33 stycken strålbehandlingar och sex doser cellgifter.
Innan han påbörjade behandlingen läste han Iron Maiden-sångaren Bruce Dickinsons självbiografi, en bok han börjat på för flera år sedan men aldrig läst klart.
– Jag mindes att han också hade varit drabbad av cancer och att ett kapitel i boken var ägnat åt detta. Det visade sig att vi hade drabbats av samma form av cancer på exakt samma ställe, och han hade gått igenom exakt samma behandling som jag var på väg att göra. I boken berättade han allt om hur han hade mått och hur tuff behandlingen hade varit, och det förberedde mig på vad jag skulle gå igenom. Genom Bruce fick jag reda på allt jag skulle gå igenom och att det skulle bli tufft, säger han.
I boken berättar man också om överlevnadschanserna för halscancer, som låg på 60 procent. Är cancern relaterad till ett HPV-virus är chansen att överleva 70 procent, och är man därtill icke-rökare och vältränad stiger chanserna till 90 procent.
– Det lugnade mig lite, eftersom det var just HPV-formen jag hade och jag ändå är hyfsat ung och har tränat mycket skidning och löpning, säger han.
Kim Dahlström
Ålder: 52 år.
Bor: I Jomala.
Gör: Jobbar som kock och är sångare i det åländska bandet Fury.
Familj: Flickvännen Martina, barnen Oliver och Ines.
Intressen: Motion, speciellt skidning och löpning, samt musik.
Svår återhämtning
När behandlingen väl satte i gång beskriver Kim Dahlström sitt mående som hyfsat bra de två första veckorna. Successivt började han dock att må allt sämre.
– Jag fick sväljproblem och hade väldigt ont. Det var svårt att äta, jag fick ta små klunkar, en åt gången, för att ens kunna få i mig något på grund av smärtan. Jag hade dock tur eftersom jag klarade mig från att operera in en PEG-kateter i magen och få i mig näring genom en spruta, vilket är vanligt att man behöver göra. Jag gick också ner sex kilo under denna tid, säger han.
Efter att behandlingen var gjord visste han att återhämtningsfasen skulle vara den värsta biten. Han hade fått höra, både från läkarna och genom Bruce Dickinsons bok, att biverkningarna efter behandlingen kulminerar två veckor efter att man är klar.
– Då mådde jag som sämst och hade ingen ork till någonting. Upp till min lägenhet är det 17 trappsteg, och när det var som allra värst behövde jag ta tre pauser för att ens orka ta mig upp för trappan, säger han.
Det svängde dock, och en månad efter avslutad behandling kände han sig i väldigt bra skick.
– Jag hade väldig tur som blev så pass återställd efter så kort tid, jag har fått höra att det är väldigt individuellt och att det för en del kan ta upp till ett år innan man är återställd, säger han.
Även pojkar bör ta vaccin
Som sångare kände Kim Dahlström en viss oro över om rösten skulle påverkas av cancern och att han skulle bli tvungen att lägga sången på hyllan. Men Bruce Dickinson gav honom än en gång hopp.
– Han säger i sin självbiografi att läkarna avrådde honom från att sjunga i nio månader, men sedan kom han tillbaka bättre än någonsin. För mig tog det fyra månader efter behandlingen tills jag stod på Arkens scen och uppträdde med Fury. Det kändes helt fantastiskt.
Några allvarliga biverkningar har han heller inte fått.
– Det enda är väl att jag lider av muntorrhet då min salivproduktion inte riktigt fungerar som den ska. Men det åtgärdas lätt under konserter genom att jag har med mig vatten jag kan dricka på scen. Det är vanligt att halscancerpatienter behöver läggas in på nytt på grund av biverkningar efter behandlingen, säger han.
I dag är han fri från cancern, men går fortfarande på kontroller för att se att allt ser bra ut. Han har även börjat förespråka vaccinering, och då särskilt HPV-vaccinet.
– I dag erbjuds ju vaccinet i skolor till barn i 11-års åldern, och nu också till pojkar eftersom man förstått att även de kan drabbas av allvarliga cancerformer från viruset. Jag vill verkligen understryka hur viktigt det är att föräldrar faktiskt vaccinerar sina barn, det gör skillnad och åtminstone minskar risken att drabbas av cancer, säger han.
Han säger att okunskap och vaccinmotstånd kan bidra till att man väljer att inte ta HPV-vaccin, och då särskilt bland män och pojkar.
– Om det är någonting jag vill förmedla med min berättelse så är det att man ska vaccinera sig. Jag är ju ett levande exempel på vad som kan hända om man inte gör det, och det vill jag föra vidare också till andra.
Papillomvirusinfektion (HPV dvs. humant papillomvirus) och HPV-vaccin
Det finns ungefär 100 kända papillomvirus. De flesta orsakar infektioner på huden, men knappt hälften av virusen kan även förekomma kring könsorganen.
En del av papillomvirusinfektionerna utvecklas till cancer. Bland kvinnor är livmoderhalscancer vanligast medan tonsillcancer är vanligast bland män.
Det bästa sättet att skydda sig mot smitta är att ta HPV-vaccinet. Det skyddar bra mot majoriteten av de papillomvirustyper som orsakar elakartade förändringar, och gör att risken att insjukna och dö i de cancertyper som orsakas av smittan minskar avsevärt, samt att allt färre personer behöver stora operationer samt strål- och cellgiftbehandlingar.
I Finland får alla elever i åldern 10–12 år HPV-vaccinet gratis i det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinet är effektivast om man vaccineras som ung då man sannolikt inte ännu fått smittan och kroppen kan effektivare bilda antikroppar. Man kan även få vaccinet i ett senare skede, t.ex. i högstadiet eller gymnasiet. De som inte har rätt att få HPV-vaccinet som en del av det nationella vaccinationsprogrammet kan köpa vaccinet mot recept på apoteket. Det lönar sig dock inte för personer över 30 år att ta vaccinet eftersom största delen i den åldern redan smittats av papillomvirus.
Källa: THL – Institutet för hälsa och välfärd