Torrläggning av marker har genom tiderna skapat färre och färre lek- och uppväxtplatser för fisk. Nu vänder man på den processen genom att återskapa våtmarker som ska gynna yngelproduktionen.
I Bomarsund, närmare bestämt något nordost om Svinösund, har man på landskapets fastighetsverks mark, anlagt en helt ny våtmark för det syftet.
Ålandstidningen fick en visning på platsen när projektledaren och planeraren på Landskapets fastighetsverk, Linda Sundström och projektören Leif Hägglund, höll en guidad tur.
Vi börjar vandringen en bit ifrån själva våtmarken, eller dammen, där en pumpstation har byggts. Den ska förse den cirka fyra hektar stora våtmarken med 15 liter vatten i sekunden, eller cirka 54 kubikmeter per timme.
Pumpen med en effekt på fyra kilowatt som är specialdesignad för ändamålet är den enda i sitt slag i Finland, och den drivs enbart med hjälp av solceller.
I anslutning till pumpstationen stoltserar en ställning med 14 solceller.
– Och hela systemet kan till och med fjärrstyras från vår leverantör och uppfinnare i Ulfsby, utanför Björneborg, säger Leif Hägglund.
Gäddor hittar redan hit
Embryot till den nu nästan färdiga våtmarken föddes 2018, men det dröjde till 2020 innan tankarna och idéerna började ta form även till pappers.
– Och då tog jag kontakt med Leif för att se om det fanns en möjlighet att faktiskt genomföra projektet. Det säger planeraren och en av eldsjälarna bakom våtmarken, Linda Sundström.
Marken som hör till Bomarsunds fornminnesområde ägs av Landskapets fastighetsverk och projektet har finansierats med hjälp av bland annat Leaderpengar.
Leif Hägglund har fungerat som projektör och skött om de tekniska bitarna.
Efter en kort promenad från pumpområdet når vi själva våtmarken, men på vägen dit passerar vi ett par fiskfällor som Linda Sundström har placerat ut för att hålla koll på om gäddorna redan har börjat vandra upp mot våtmarken. Just den här dagen fanns dock ingen fisk i fällorna.
– Men någon enstaka gädda har redan hittat hit, säger Linda Sundström medan hon kontrollerar fällorna.
100.000 gäddyngel
Man kommer också, i samarbete med Ålands fiskevårdscentrum, att plantera ut gäddyngel i den ”konstgjorda sjön” som så sent som på 1930-talet ännu var en naturlig våtmark. Det görs för att försäkra sig om en återvandring. Gäddor, som så många andra fiskarter, har ett så kallat ”homing-beteende” där de återvänder till platsen de kläcktes för att leka.
Med det i åtanke, är det sannolikt att gäddor som inte har kläckts här kommer att söka sig hit under lektiden?
– Vi förväntar oss nog en ganska långsam start, men vi tror att gäddor som blir nyfikna på nya områden kommer att söka sig hit.
Hur stora mängder gäddyngel man ska plantera in är ännu inte bestämt.
– Men enligt liknande projekt i Sverige producerar man cirka 25.000 yngel per hektar, vilket ger den här våtmarken en potential på 75.000 till 100.000 yngel vid optimala förhållanden.
Handplockad fisktrappa
Väl framme vid den nyanlagda våtmarken visar de två eldsjälarna med all önskvärd tydlighet att projektet är mer än ett jobb för dem.
– Det här gör mig så glad att se, säger Leif Hägglund för sig själv.
– Åh, mig också, det är så fint, fyller Linda Sundström i med ett brett leende.
Ytterligare en bit uppåt finns en reservoar med mer än dubbla kapaciteten än den nya bassängen, där kan man spara uppemot 25.000 kubikmeter vatten.
Linda Sundström visar upp fisktrappan som har ett fall på cirka en meter från våtmarken ner till utfallsdiket som leder till Lumparn.
– Vi var såpass tokiga att vi plockade ihop den för hand, säger Linda Sundström med ett skratt.
Fisktrappan är uppbyggd med lera och en duk i botten.
– Sedan var några personer från fiskeribyrån och Ålands fiskevårdscentrum här och plockade ut sten tillsammans med oss. Det tog några dagar i anspråk, men vi är så nöjda, säger hon och tillägger:
– Det svåraste var nog att få tag på natursten i tillräcklig omfattning.
Framtida rekreationsområde
Sommartid är tanken att man långsamt tömmer dammen så att gäddynglen följer med.
– Sedan får den vara torr fram emot hösten, allt för att gynna växtlivet.
– Bassängen är ganska grund och det var precis vad vi eftersträvade. Vi ville ha en grund bassäng med många olika gräsarter.
Arbetet med våtmarken har varit utmanande, marken var mjuk och höll inte för de stora maskinerna som man hade hoppats. Och för att få dammen tät var man tvungen att avlägsna genomsläppligt ytmaterial för att ersätta det med ett 50 centimeter tjockt, hårt packat, lager med tätlera.
Projektet har också föranlett en del samarbeten och synergieffekter, bland annat har fågelskyddsföreningen inventerat fåglar i området. Dessutom har föreningen Archipelago pares byggt knip- och skrakholkar.
– Och så ska vi bygga en del andreden ännu, och i framtiden drömmer vi om att kanske bygga ett fågeltorn, säger Linda Sundström.
I och med närheten till Bomarsund och det kommande besökscentret, hoppas man även att i framtiden kunna använda våtmarken som ett naturrekreationsområde.
– Nu är ju allt väldigt rått och nyanlagt, men när växtligheten och grönskan återvänder kommer det att bli väldigt vackert här.
Fantastisk resa
När våren och lektiden närmar sig beräknas gäddorna som söker sig till Gloet stanna i området under några dagars tid.
– Ja, de stannar medan de leker och vandrar sedan ut igen. Och beroende på vattentemperaturen dröjer det sedan cirka två veckor tills rommen kläcks, säger Linda Sundström.
Du har ju mer eller mindre levt, ätit, sovit och tänkt på det här projektet sedan 2018. Hur går tankarna nu när det börjar vara färdigt?
– Ja, det är verkligen helt fantastiskt. Att ha fått vara med från idé till att få finansiering och sedan påbörja det reella arbetet har varit en helt otrolig resa. Det har varit många nervösa stunder under arbetets gång, avslutar Linda Sundström.