Allt fler röster höjs för att tillåta äktenskap mellan samkönade par. I Sverige är det redan möjligt efter kyrkomötets beslut i oktober förra året.
Men biskop Björn Vikström vill hellre kalla det något annat.
- Man ska komma ihåg att i bibeln förbjuds homosexuella relationer, säger han.
RELIGION Han har varit biskop i Borgå stift sedan början av juni, men har redan hunnit med fyra besök på Åland. Senaste gången var i helgen när Björn Vikström genomförde en formell visitation av Eckerö församling.
Eller formell och formell förresten.
- Det är visserligen en gammal tradition att biskopen besöker alla sina församlingar på det här sättet, men förr var det mer ett granskande av verksamheten. Nu för tiden handlar det mer om att man bekantar sig med verksamheten, säger han.
På fredagen stod möten med kyrkoråd och kyrkofullmäktige på dagordningen.
- Vi pratade ganska allmänt om vad som är aktuellt här i Eckerö. Det är en välskött församling, men det är en öppen fråga hur de små församlingarna ska klara sig. På fastlandet har det varit aktuellt att slå samman mindre församlingar till en. Samtidigt är församlinganra måna om sin självständighet. Här har man lyckats med att vara sparsamma och se över fastigheterna. Man har också skurit ned personalen till det allra nödvändigaste.
Alternativ slå ihop
Men i framtiden kan det ändå bli aktuellt med fler sammanslagningar, även på Åland.
- Situationen är olika på olika håll. Man måste kanske inte slå ihop församlingar även om det är ett alternativ. Däremot måste samarbetena mellan olika församlingar utvecklas. I den här församlingen delar man till exempel kantor med Hammarland. Det är ett sätt.
Ett annat problem är det ständigt sjunkande besökarantalet vid gudstjänsterna.
- Jag har en känsla av att antalet är rätt bra här i Eckerö, men det finns församlingar på Åland där det kommer väldigt lite folk. Dessutom är medelåldern hög. Det gör att man undrar hur det kommer att se ut om tio år eller så.
Men, påpekar han, då handlar det just om gudstjänsterna.
- När det gäller andra verksamheter, barndagvård i kyrkans regi till exempel, går det bra. Det är roligt att upptäcka, för det innebär att många barn växer upp med en positiv bild av kyrkan, och sedan tar de över traditionerna när de blir äldre och får barn.
16-åringar får rösta
Just föryngringen är något kyrkan arbetar hårt med på alla håll. Valet till kyrkofullmäktige i november är ett annat exempel.
- Det blir första gången då 16-åringar får vara med och rösta, och vi har arbetat aktivt med att få med så många ungdomar som möjligt.
En ständigt aktuell fråga är den om kvinnliga präster. Nu finns Lutherstiftelsen, som vägrar prästviga kvinnor, både i Sverige och Finland. Hur ser du på det?
- Jag hade nog hoppats att den frågan skulle vara ur världen vid det här laget. Det är tråkigt att den inte är det, för frågan tar mycket energi. Vi har tillräckligt med utmaningar inom kyrkan ändå. Vi har i dag kvinnliga präster, och frågan syns så att säga inte i vår dagliga verksamhet.
Samkönade äktenskap då?
- Jag tror att det skulle vara klokast att få en ceremoni för dem som har registrerat sitt förhållande, men det är inte klokt att utvidga äktenskapsbegreppet. Man får hitta på en annan form.
Varför det?
- Det finns ett så kompakt motstånd. Det är inte möjligt att nå en enighet kring detta i kyrkan. Men vi ska förstås visa våra homosexuella medlemmar en sådan generositet att vi vill be för dem.
Varför är motståndet så stort?
- Jag tror inte att motståndet är större inom kyrkan än det är i resten av samhället. Man ska komma ihåg att i bibeln förbjuds homosexuella relationer. Men det är som med kvinnliga präster. Man kan fråga sig om det handlar om den samhällssyn som fanns på den tiden. Jag tror att det är tidsbundet.
Så vadå, ni kommer att förrätta vigslar mellan samkönade par om 25 år?
- Det är möjligt. Men jag tror ändå att det bästa vore att kalla det något annat. Talar vi om äktenskap så tänker alla på man och kvinna.
Fredrik Granlund