Hur ska den åländska avfallshanteringen se ut framöver?
Nu har alla möjlighet att säga sitt om den saken. Landskapsregeringen vill ha respons på sitt nya förslag till avfallsplan.
AVFALL Under en presskonferens i går presenterades landskapsregeringens förslag till avfallsplan för Åland av miljöminister Katrin Sjögren (Lib), miljöingenjör Mona Kårebring-Olsson och miljöingenjör Bror Johansson.
Det är ett dokument på ett 30-tal sidor som innehåller många förslag till en nystart för den gemensamma avfallshanteringen på Åland. Planen är dock endast riktgivande eftersom avfallshantering är ett kommunalt ansvar.
Landskapsregeringen vill se ett fortsatt samarbete mellan alla åländska kommuner i avfallsfrågan. Man bedömer att förutsättningarna för att Mise och Åpab ska lyckas är bättre nu än för några år sedan.
-Vi ser ett samarbete som centralt, säger Katrin Sjögren.
Mise och Åpab bör få två år på sig att visa en fungerande samordnad avfallshantering som allmänheten och kommunerna kan vara nöjda med, anser landskapsregeringen.
För att lyckas med det föreslår landskapsregeringen bland annat följande:
Ny deponi
?Satsa på att utveckla Svinryggen
Svinryggens deponi Ab uppges ha "långtgående planer som möjliggör förbättrad avfallsbehandling för hela Åland". Landskapsregeringen vill stöda det, efter att verksamheten prövats av ÅMHM.
-Men det är upp till Svinryggens deponi Ab att göra en sådan satsning, säger Bror Johansson.
På Svinryggens område ser landskapsregeringen gärna en bemannad återvinningscentral och möjlighet att komprimera avfall.
-Området är redan påverkat, säger Katrin Sjögren.
-Det är Åpabs hantering av farligt avfall från företag som givit upphov till problemen på Svinrygggen och den verksamheten ska försvinna, säger Bror Johansson.
Enligt Katrin Sjögren vill de åländska kommunerna inte satsa på Åpabs verksamhet i Hellesby.
-Frågan är död från kommunernas sida, säger hon.
Landskapsregeringen vill också ha en ny deponi på Svinryggen, för icke-farligt avfall. Syftet är att spara pengar som i dag läggs på att transportera avfall för deponering i Finland.
Lägre avgifter
?Skattefinansiera och sänk grundavgiften
Hushållens kostnader måste minska genom att grundavgiften sänks, anser landskapsregeringen.
-Den bör vara maximalt 70-80 euro, säger Bror Johansson.
För att lyckas med det föreslås att grundavgifterna delvis blir skattefinansierade. Åtgärder som leder till ökad återanvändning och återvinning av hushållens avfall skulle kunna skattefinansieras. Det kan även kostnader som går att hänföra till kommunal service, till exempel administration.
-Det finns flera saker som man kan anse som kommunal service som inte ska belasta hushållen, säger Katrin Sjögren
-Hushållen ska betala för soppåsarna, men inte för tillsynen, säger Mona Kårebring-Olsson.
Vite för producenter
?Renodla Åpabs verksamhet
Åpab:s uppgifter måste tydliggöras och ska inte utgöras av sådant som kan konkurrensutsättas, enligt förslaget. Åpab bör alltså endast hantera farligt avfall från hushåll och sådant företagsavfall som är av samma typ som uppkommer i hushållen.
?Påskynda producentansvaret
Arbetet med att få förpackningsproducenter att ta sitt producentansvar ska påskyndas. Om producentansvaret inte tas bör vitesföreläggande övervägas, anser landskapsregeringen.
-Mise ska se till att alla företag tar sina kostnader för avfallshanteringen, säger Katrin Sjögren.
Alla får säga sitt
?Ta hänsyn till tätort och landsbygd
Fastighetsnära insamling rekommenderas i tätorter, men också i glesbygden om insamlingslinjer kan upprättas utan stora kostnader.
-Man behöver ta hänsyn till att det inte ser likadant ut i tätorter som i glesbygd, säger Katrin Sjögren.
Avfallsplanen läggs inom kort upp på landskapsregeringens hemsida. Alla som är intresserade har möjlighet att lämna åsikter under remisstiden, som sträcker sig till mitten av mars 2010.
Under denna tid ska även en miljökonsekvensbedömning göras av förslaget till avfallsplan.
Anna Jakobsson