Landskapsregeringen föreslog förra veckan att 15-åringar ska få köra personbilar i högst 60 km/h. Målet är att skapa ett säkrare alternativ till dagens mopedbilar.
På Ömsen är Dan Sundström, produktansvarig för fordonsförsäkringar, försiktigt positiv till reformen.
– Det blir säkrare för personerna som sitter i bilen. Krocksäkerheten i mopedbilar är i princip obefintlig, säger han, men är däremot tveksam till om trafiksäkerheten som helhet blir bättre.
– Bilarna är tyngre och unga förare är mera olycksdrabbade. De är oerfarna och har inte samma säkerhetstänk. Trafikvanan kommer med tiden. Samtidigt upplever jag att klimatet i trafiken har blivit hårdare de senaste åren. Alla borde visa mera hänsyn.
Säkerheten väger tungt
Från polisen tror man att det kan bli en bra reform, så länge alla håller sig till regelverket.
– Jag tycker att det är värt ett försök, men utgår från att det måste bli någon form av plombering, så att hastighetsbegränsningen inte kan manipuleras och för att det ska gå att övervaka, säger överkommissarie Lars-Ole Styrström.
Han framhåller att den ökade säkerheten är ett starkt argument, men också ungdomarnas rörelsefrihet.
– Det är en oerhörd kostnad för samhället om en ung person blir invalidiserad och måste vårdas resten av livet. Dessutom blir det ett stort lidande både för den drabbade och hela familjen.
– Eftersom det införs i Finland är det bra om vi följer med, det blir ju en sorts standard som uppstår.
Bara för automatlåda
Trafikläraren Kai Spoof på Jahréns bilskola ser också fördelarna, men påpekar att strypningen bara gäller toppfarten, inte effekten.
– Det betyder att man har en helt annan kraft. I tätort fungerar de därför precis som bilar, med samma acceleration.
Han ifrågasätter också om körkortet även ska gälla manuellt växlade bilar.
– Mopedbilarna är ju automatväxlade, så här borde det vara samma begränsning, annars får ju en 15-åring mera rättigheter än en 18-åring som har flera gånger längre förarutbildning.
Rent allmänt innebär förslaget att det kommer ut en fordonsklass till på vägarna.
– Redan nu klagas det ju på långsamma mopedbilar. En strypt bil är ju större och ligger i 60 på landsvägen, säger Kai Spoof.
Priset ett hinder
I Finland gäller lagen bara ganska nya bilar, men Dan Sundström har inte sett något om det i det åländska förslaget.
– Jag hoppas man följer samma linje här. Det betyder att det handlar om ganska dyra bilar, men miljömässigt är dagens bilar renare än mopedbilarnas dieslar med sina partikelutsläpp.
Även Lars-Ole Styrström menar att prisbilden gör att det kanske inte blir fråga om så stort antal.
– Men det är viktigt att utvecklingen följs upp, så att vi kan dra slutsatser efter fem år eller så.
Mest materiella skador
Ömsens statistik visar att åtta procent av alla mopedbilar var inblandade i trafikskador fram till 2017. Det gäller alltså skador som drabbat motparten.
– Hittills har det främst handlat om materiella skador. Mopedbilarna är både dåliga och har dyra konstruktioner. Reparationskostnaderna blir därför höga. Det är det enda fordonsslaget där vi har en procentuell självrisk, säger Dan Sundström.
Enligt Automobilförbundet visar den finländska statistiken att var tionde mopedbil varit inblandad i en trafikolycka. Sedan 2004 har fem personer omkommit i mopedbilar, men i allmänhet är skadorna lindriga.
Jonny Mattsson