Framför allt kom kritiken från oppositionspartierna Liberalerna och Socialdemokraterna, även om också Stephan Toivonen (ÅLD) påtalade att det inte finns många konkreta åtgärder i budgetförslaget.
Förutom att oppositionen saknade både inbesparingsåtgärder och konkreta reformer upplevde de inte heller att de fick svar på sina frågor om LR:s planer.
– Jag saknar beskrivningar om vart Åland är på väg. Hur ska vi hantera den ekonomiska kris som vi befinner oss i, hur ska den redas upp i efterhand? frågade Ingrid Zetterman lantrådet Veronica Thörnroos (C).
Hon konstaterade också att LR inte kommer att dra i handbromsen nästa år som tidigare aviserats, utan att verksamhetskostnaderna i stället ökar.
– Det känns strategilöst, men lantrådet kanske kan svara på vart vi är på väg.
”Framåt”, blev Veronica Thörnroos svar.
– LR satsar mycket på sysselsättning. Vi har haft många sysselsättningsbefrämjande åtgärder, vi tror att det är ett av ledorden framledes att vi har sysselsättning.
Ingrid Zetterman menade att det var ett svar som kunde ha getts ”vilket budgetår som helst”.
– Det vi saknar är en tydlig målsättning. Om LR inte har funderat på det än är det sannerligen dags att börja göra det, för i de här lägena behöver man jobba långsiktigt och strategiskt. Man kan inte bara sitta reaktivt och konstatera att i år steg budgeten med två procent, utan man måste nog hålla i saker och ting.
Veronica Thörnroos bemötte kritiken som obefogad. Ingrid Zetterman var ”lite onödig”, tyckte hon. LR har tänkt både långsiktigt och strategiskt i budgetprocessen, sade hon.
– Däremot har vi sagt att vi inte tror på att stänga ner verksamheter med omedelbar verkan, utan vi tror att vi måste ta oss framåt. Men vi kommer att behöva förändra både serviceproduktionen och minska den offentliga sektorns omfång.
Vill se reformer
Både Ingrid Zetterman och partikollegan John Holmberg efterfrågade direkta reformer. Reformarbeten tar tid och därför något man inte kan vänta med, menade de.
Finansministern Torbjörn Eliasson (C) svarade att LR inte vill göra saker ad hoc, utan hellre tar tid på sig för att upprätthålla en trygghet för ålänningarna.
John Holmberg ifrågasatte logiken i svaret.
– Hur menar finansministern att ålänningarna ska känna sig trygga med en politik som bygger på en budget utan ramar, som tömmer Paf, som mjölkar fastighetsverket, och där finansministern tydligt har sagt att man ska prioritera bort verksamheter?
Han motsatte sig också lånefullmakten på 77 miljoner euro.
”Nej, nej, nej”
Liberalernas partiledare Katrin Sjögren konstaterade att budgeten ”definitivt” ställer fler frågor än den ger svar. Också hon poängterade att reformer tar tid att genomföra.
– Det skulle ha känts bra om vi debatterat saker som fanns i budgeten i stället för att som nu kritisera avsaknaden av åtgärder. Politik är att vilja, men budgeten känns viljelös.
Det fick Jörgen Pettersson (C) att uppmana Liberalerna att ha is i magen.
– Den här budgeten lades på bordet den 29 oktober. Det gick inte ens en månad från det att finans- och näringsutskottet levererade ett betänkande. Tycker inte ledamoten Sjögren att det är en ganska kort tid att genomföra så starka reformer på mindre än en månads tid?
Det tyckte hon inte.
– Nej. Nej, nej, nej, absolut inte. Nog måste det ha funnits idéer i Centern vad man skulle göra i stället för kommunreformen och istället för kortrutten när man gick till val? Men förra mandatperioden sade man nej till allting. Jag trodde i min fantasi att det fanns alternativ, men den här budgeten visar på att man inte har funderat över huvud taget.
Fredrika Fellman