– Vi hoppas verkligen att de nya storägarna hittar former för att samverka. Det är avgörande för åländsk sjöfart och hela det åländska samhället, säger Johan Dahlman.
Nyheten om att Viking Line förvärvar 17 procent av aktierna i Rederi Ab Eckerö slog ner som en bomb i slutet på förra veckan. Efter spekulationer bekräftar Johan Eklund och Johan Dahlman på måndagen att man tillsammans med ett antal andra ägare utgör det ägarkollektiv som står på säljsidan.
Varför säljer ni?
– Aktier finns till för att köpa och sälja. Det är ingenting vare sig nytt eller gammalt. Jag har länge varit intresserad och involverad i den åländska sjöfarten och det är med sorg jag kan konstatera att den krympt till en liten spillra av vad den en gång var. Min åsikt är att om den åländska sjöfarten ska överleva måste man hitta former för att samverka – och jag hoppas verkligen att det här ska leda till någonting positivt, säger Johan Dahlman.
Johan Eklund, som för egen del klev in som storägare i Rederi Ab Eckerö 2017, är inne på samma spår.
– När jag gick in i bolaget var det ett kryssningsrederi och ett lastfartygsrederi, man ägde en större pott i Alandiabolagen och var välfinansierade. I dag finns inget av det kvar. Kryssningstrafiken är nedlagd och lastflottan och Alandiaaktierna bortsålda.
Dörren stängd
Samma ägarkollektiv som nu säljer sina aktier kallade för lite mer än ett år sedan till en extra bolagsstämma och föreslog samtidigt en nyemission i bolaget. Ägarkollektivet backade senare – efter att bland annat den största ägaren, familjen Mansén, meddelat att man inte stödde förslaget – från sina krav på en extra bolagsstämma. Men enligt Johan Dahlman har den saken eller relationen med andra storägare ingenting med beslutet att sälja att göra.
– Det har ingenting med saken att göra. Vi var beredda att gå in med kapital då men det finns ingen bitterhet. Den dörren stängdes och den här öppnade sig.
Samtidigt konstaterar Johan Eklund att mängden inflytande förstås påverkade beslutet att sälja.
– Vi får hoppas att den nya ägaren till potten blir mera hörsammad än vad vi har blivit.
Måste samverka
I stället handlade det till största del om en sammantagen bedömning kring vad som är bra för den åländska sjöfarten, menar Johan Dahlman.
– Vi måste slå vakt om den sjöfart vi har i dag, och få den att utvecklas. Det finns inte utrymme att tappa mer mark. Om det här till exempel leder till att Birka Stockholm blir kvar på Åland är det bara positivt. Vi har tagit hela den åländska sjöfarten och det åländska samhället i beaktande.
Vad gäller affären, som överraskade många, och vilka diskussioner som föregick beslutet är de förtegna. Huruvida de förhandlade med andra köpare än Viking Line vill de inte svara på.
– Men i Viking Line ser vi en möjlighet för den åländska sjöfarten. Sedan får vi se hur de tar tillvara på den möjligheten. De är stora spelare som Åland står emot med till exempel Grimaldigruppen, och att sälja till Viking Line sammanföll bra med våra tankar kring den åländska sjöfarten, säger Johan Dahlman.
Var framsynta
Viking Lines vd Jan Hanses sade i måndagens Ålandstidningen att Viking Line vill slå vakt om att ägandet stannar på Åland och att alternativet kunde vara en stor operatör utifrån som har planer som också omfattar Viking Line.
Apropå det, fanns det någonsin på kartan att sälja till någon annan än Viking Line?
– Vi kan säga att Viking Line var väldigt framsynta. De agerade innan något annat var ett alternativ, säger Johan Eklund.
Vad hoppas ni att det här ska leda till?
– Det lyckosamma med Rederi Ab Eckerö och Viking Line är att de kompletterar varandra. Det är egentligen bara på rutten Åland-Sverige man konkurrerar. Vad det leder till är svårt att säga men det öppnar upp möjligheter och jag hoppas att man hittar sätt att samverka. Och så hoppas jag verkligen att Birka Stockholm inte säljs bort från Åland, för det vore en verkligt sorglig sak, säger Johan Dahlman.
I affären betalade Viking Line drygt 10,2 miljoner euro, eller 30 euro per aktie, för 17,1 procent av aktierna i Rederi Ab Eckerö.