I måndags hittades en sällsynt spindelart vid Bomarsunds ruiner i Sund. Det handlar om två exemplar av hedvargspindel, som inte har setts i Finland på över 50 år. Senast man såg en hedvargspindel var år 1967 i Torp i Eckerö. Det första exemplaret i Finland gjordes på Karlö utanför Uleåborg år 1947.
– Hedvargspindeln trivs på exponerade sandiga platser där det är mycket sol och är därför hyfsat vanlig i bland annat södra Sverige. I Finland är den dock mycket sällsynt och klassas som sårbar på rödlistan över hotade arter, säger Niclas Fritzén som upptäckte spindeln.
Han är medlem i en spindelarbetsgrupp, vars uppgift är att bland annat främja skyddet av hotade arter och delta i utvärderingsarbetet av hotade spindlar i Finland. Han brukar resa till Åland nästan varje sommar för att göra spindelundersökningar, och har inte sett en liknande spindel tidigare.
– Jag såg direkt att det var en speciell spindel, men visste inte helt vad det var för art. Därför tog jag med mig en av dem, en hona, till min biologiska station utanför Vasa för att undersöka den under mikroskop och säkerställa arten, säger han.
Artbestämningen görs genom att granska honans könsorgan, och efter att ha undersökt dessa kunde han säkerställa att det var just en hedvargspindel.
Storleken på spindelns kropp är ungefär en centimeter, men med benens längd blir den ungefär dubbelt så stor. Den är inte giftig för människor, men som så många andra spindelarter använder den sitt gift för att paralysera sitt byte.
– Den såg ut att trivas bra i Bomarsund. Det är ju ett speciellt ställe med sina ruiner och tegelväggar, säger Niclas Fritzén.