Saltvik är den enda kommunen på Åland som tillåter strandnära byggnation på tomter som bara har en strandlinje på 20 meter. På resten av Åland med undantag för Mariehamn som har särskilda bestämmelser krävs genomgående minst 40 meter, och i Föglö och på Brändö ännu mer än så.
Kommunpolitikern Runar Karlsson var själv byggnadsinspektör i kommunen mellan 1984 och 1999.
– På min tid räckte det med att den som byggde hade tillgång till strand. Det fanns inga avståndsbestämmelser, men i praktiken har ju de allra flesta en mycket längre strandlinje än 20 meter. Det är inte så att det byggts en massa stugor, bastu och båthus särskilt tätt genom åren.
Sedan dess har det också hänt en del, kommunernas byggnadsordningar har uppdaterats och blivit mer lika, och synen på vad som är vackert förändrats.
– På 80-talet var det till exempel en trend då man ogärna gav byggnadslov för båthus, men sedan ändrade det synsättet när man insåg att båthus i traditionell stil är ganska vackra.
Vissa skillnader
Med tanke på de åländska kommungränserna kan skillnaderna mellan vad två personer tillåts bygga synas på i praktiken samma plats. Tengsödavik som har sin västra strandlinje mot Saltvik och sin östra strandlinje mot Sund är ett sådant exempel. I Saltvik tillåts bebyggelse per 20 meter strandlinje medan det i Sund krävs 40 meter.
Bild
Dessutom tillåts större bastubyggnader och mindre båthus i traditionell stil i Saltvik, medan Sundsbor får nöja sig med en mindre bastu och båthus som placeras i grupper i gemensamma hamnar.
Hur ser du på rättviseaspekten i ett sådant fall?
– Jag ser det inte som något problem. Vi har sexton kommuner och då är det naturligt att det finns olika synsätt kring till exempel servicenivåer och hur man får bygga, men det är trots allt ändå väldigt lika i de åländska kommunerna.
Om man politisk skulle vilja ändra på den saken säger Runar Karlsson att lagtinget har alla möjligheter att skriva om lagen.
– Byggnadsordningarna bygger ju till största del på lagen, men man har lämnat en liten öppning för självbestämmande i kommunerna.
Enligt Runar Karlsson har han under sin tid inte heller varit med om någon rättvisefråga när det gäller vad som får byggas i Saltvik eller annan kommun.
– De flesta anser nog i praktiken att det är väldigt lika mellan kommunerna och det brukar gå att hitta möjligheter. I Saltviks byggnadsordning är det till exempel möjligt att göra avkall från bestämmelsen om 20 meter strandlinje om det finns särskilda skäl, och så är det nog i de flesta kommuner. Jag tror folk i allmänhet är ganska nöjda med de bestämmelser som finns på Åland.