Sannfinländarna har genom gruppordföranden Leena Meri och vice ordföranden Ville Tavio presenterat sin skuggbudget. Enligt den föreslår man, enligt Hufvudstadsbladet, bland annat att klumpsumman till Åland bör krympas. Polisen och försvaret samt gräns- och tullmyndigheterna får sammanlagt 100 miljoner euro mer enligt förslaget. Inkomstskatterna skulle sänkas med ytterligare 300 miljoner euro i den sannfinländska skuggbudgeten.
Partiet föreslår att 300 miljoner skärs ner i flyktingmottagning och integration, och ytterligare 300 miljoner i biståndet.
Skuldfritt Åland
Intäkterna ska enligt skuggbudgeten bland annat komma från att förhandla ner Finlands avgifter till EU med 300 miljoner samt krympa gottgörelsen till Åland med hela 100 miljoner euro. Ålandsdelegationens förhandsbesked om klumpsumman för 2019 är att den landar på 242,6 miljoner euro.
– Jag har varit med i arbetsgruppen som jobbat med Ålandspengarna. Det är ett skuldfritt landskap, som har helt andra omständigheter. Nu när man borde dela av det goda kan man krympa summan till Åland och dela av den också till fastlandet. Det handlar om vad som är rättvist, säger Leena Meri till Hbl om förslaget att krympa klumpsumman.
– Man vet inte om man ska skratta eller gråta, det är så oseriöst att jag undrar hur man ens täcks, kommenterar Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.
Strider mot lagen
Mats Löfström menar att Meri, som medlem av grundlagsutskottet, är väl medveten om att det som nu förs fram angående klumpsumman strider mot både grundlagen och självstyrelselagen.
– Därför handlar detta inte om okunskap, utan om populism. Man är fullt medveten om att det man föreslår inte är sant och inte går, men man gör det ändå för att ge sken av orättvisor som inte finns, och man hoppas att det appellerar på sina väljare.
Det stämmer inte heller att Åland skulle vara skuldfritt, säger Mats Löfström. Däremot har landskapet en förhållandevis liten offentlig skuld, vilket han bland annat förklarar med en hög sysselsättning.
– Utan de höga sysselsättningssiffrorna skulle Åland, som statlig nettobetalare, i dag vara i ekonomisk kris. Ålands sysselsättningsnivå är kring 82 procent, medan landets i genomsnitt är kring 72 procent.
Även lantrådet Katrin Sjögren har tagit del av Sannfinländarnas utspel och säger till Ålandstidningen att hon är glad att Sannfinländarna inte sitter i regeringen.
– Man kan inte säga att man blir förvånad, det ligger i linje med vad Sannfinländarna sagt förut. Det är dock förvånande att Leena Meri säger det som att hon inte är insatt i hur systemet fungerar.
– Det är kanske en förklaring till hur läget är och varför det ser ut som det ser ut, avslutar Katrin Sjögren.
Peter Pussinen