Flera nyckelpersoner har nyligen lämnat Oasen. Det började med förbundsstyrelsens ordförande Edgar Kalm, fortsatte med förbundsdirektören Ann-Christine Österbacka och slutade med att även ekonomen nu sagt upp sig.
Dessa avhopp har alla skett den här våren. Det kommunalförbundets revisorer sett över är perioden januari till december 2023.
Revisorerna lyfter, förutom sårbarheten i organisationen, även flera andra punkter. En är att rutinerna borde ses över kring hur avtal och ärenden hanteras, de rekommenderar även en genomgång av Oasens försäkringsskydd för att säkerställa att det är adekvat.
Drar stort lass
När styrelsen har möte i början av maj finns ett ärende om arbetsuppgifter inom förvaltningen med på föredragningslistan. Från och med tisdag, då den nuvarande ekonomen slutar, består Oasens förvaltning nämligen av endast två personer – vårdkoordinatorn och löne- och ekonomiadministratören.
Vakanta är alltså förbundsdirektör-, ekonom- och HR-tjänsterna.
Vårdkoordinatorn sköter sedan en tid förutom det egna ansvarsområdet även till vissa delar både förbundsdirektörens och HR-ansvarigas uppgifter samt håller i gång planerade byggprojekt. Hon har, enligt beredningen, inte möjlighet att ta helhetsansvar som tf förbundsdirektör eftersom hon behöver prioritera vårdrelaterade ärenden och personalärenden.
Så hur ska ekvationen lösas?
Timresurser köps in
Vice ordförande Rolf Karlssons förslag till förbundsstyrelsen är att medlemskommunerna ska tillfrågas om hjälp kring att driva Oasens förvaltning och långsiktiga planering av verksamheten. Den nya styrelsen ska också få i uppdrag att fundera på hur organisationen skulle kunna se ut förvaltningsmässigt. För det föreslås att Carolina Sandell kan anlitas som konsult upp till 30 timmar i månaden.
För att lösa ekonomidelen föreslås att den avgående ekonomen tillfrågas om att göra jobbet på timbasis. En tidigare överskötare skulle i sin tur hjälpa till ned HR-befattningen tills alla pusselbitar är på plats, medan Erika Boman föreslås anlitas på timbasis för att avlasta vårdkoordinatorn.
Just sårbarheten i organisationen var något Ann-Christine Österbacka flaggade för när hon lade fram sitt förslag till organisationsförändring. Hennes förslag på lösning fick inte stöd av styrelsen, och några dagar senare sade hon upp sig.