Mamma Alaya, eller Aland Island Here I come Felix Theory som hon heter, är importerad från Italien. Hon tittar vaksamt på de nya människorna som kliver in i hennes domän.
Hon håller koll på varenda steg som tas och är tydligt beskyddande över sina nyfödda.
Kattungarna, sex till antalet, ligger vid hennes mage och än så länge kommer inte så mycket mer att hända än att de äter och sover.
– De första veckorna är de väldigt lugna, säger Thomas Snällström.
Fyra–fem utställningar per år
Det har nu gått elva år sedan den första Maine Coonen gjorde entré i hans liv.
Varför just den här rasen?
– Det bara blev som det blev, haha.
Sedan dess har engagemanget blivit allt större och nu är han en etablerad uppfödare som har sålt katter till hela Norden – och Italien.
– Funderingarna fanns från början även om det först var tänkt att bara ställa ut katterna. Sedan blev det både och så att säga.
Nu för tiden åker han på fyra–fem utställningar per år och då bär det bland annat av till Nyköping, Uppsala och Stockholm.
– Jag sitter i styrelsen för Stockholms kattklubb tillsammans med en annan person här på Åland. Det finns de som far var och varannan helg men efter coronan blev det lite lugnare.
Slow tv startade i Norge
Sedan ett år tillbaka har Ålandstidningen livesänt allt fler händelser på Åland, bland annat går det att se samtliga av IFK Mariehamn hockeys hemmamatcher via sajten.
Nu tas nästa steg: Slow tv med kattungar.
– Slow tv fick ett gigantiskt genombrott för drygt tio år sedan då norska NRK sände den sju timmar långa tågresan från Bergen till Hønefoss från lokförarens synvinkel. I närtid har vi den populära älgvandringen på SVT och Svenska Yle visar just nu nyfödda hundvalpar, säger den digitala redaktören Fredrik Ytterström.
Sändningen kommer – till en början – att vara i gång från nio på morgonen till cirka fyra på eftermiddagen under vardagar.
– Journalistiken ska inte bara granska och referera, den ska kunna provocera och underhålla också. Och det här går helt klart in i underhållningskategorin, säger Fredrik Ytterström.
Han säljer kattungarna till såväl uppfödare som privatpersoner och redan nu finns intressenter för samtliga av dem.
– Några av dem ska utvärderas, så där måste jag avvakta och se lite innan beslut tas om de ska säljas till uppfödare eller inte. Uppfödarna kollar på andra saker än de som vill ha en familjekatt.
Säljs efter fjorton veckor
Han har haft katter vid sin sida i hela sitt liv och beskriver Alaya som social men att hon ”kan få sina tokrus ibland”.
Sonen Benjamin lyfter upp en av kattungarna – som börjar pipa – och mamma Alaya är snabbt framme och lugnar ned sin avkomma.
– Det är lite speciellt när de är så här små, säger Thomas Snällström.
Hon får bida sin tid med ungarna innan de säljs och får träffa sina nya familjer.
– Djurskyddslagen i Sverige säger att de kan säljas efter tolv veckor men i vårt förbund klubbade vi för några år sedan att fjorton veckor är minimum, vilket vi välkomnade då det är bättre för de små. Förhoppningsvis är det även något vi får se den dag Åland har en uppdaterad djurskyddslag.