Lagtinget har nu enats i sin protest mot den finländska sexualbrottslagstiftningen. I en hemställningsmotion till Finlands riksdag efterfrågas hårdare straff och nya brottsrubriceringar.
POLITIK Maken till ryggdunkande har sällan skådats i lagtinget, kanske för att partierna är något så sällsynt som överens. Sexualbrottslagen i Finland är föråldrad och behöver ses över, enligt de åländska politikerna. Därför klubbade lagtinget på måndagen en hemställningsmotion till Finlands riksdag. Uppmaningen till riksdagen är att se över hela lagstiftningen. I det ingår att gå igenom straffskalorna.
-I dag är det hårdare straff på egendomsbrott än en del sexualbrott, trots att det är så mycket allvarligare att göra ett intrång på en annan människas kropp, sa lagutskottets ordförande Olof Erland (Lib).
Lagutskottet föreslog att lagtinget skulle godkänna motionen.
Kräver samtycke
Lagtinget vill också att samtyckesprincipen införs i Finland. I dag ligger bevisbördan på ett offer, oftast en kvinna, som utsätts för övergrepp att säga att hon inte vill. Utgångspunkten är i stället att det ska vara tydligt att kvinnan vill, att hon ger sitt samtycke.
Ett annat önskemål från lagtinget är att nya brottsrubriceringar införs som ofredande och sexuellt ofredande så att det blir lättare än idag att straffa trakasserier.
Barbro Sundback (S) tryckte mycket på vikten av just samtyckesprincipen och inte bara höjda straffskalor.
-Vi vet att en lagstiftning inte gör allt, men se på lagen om barnaga och vad det har lett till i form av respekt för våra barn och deras rätt till trygghet, säger hon.
Hennes poäng var också att en person som utsätts för övergrepp psykologiskt ofta reagerar genom att ge upp för att minska skadan eller att vara mentalt frånvarande under övergreppet, fenomen som rättsväsendet i dag inte har en förståelse för, även om de är dokumenterade.
Utmanar
-Nu ska det här vidareförmedlas till Finlands riksdag. Det ska bli intressant att se om den finländska rättstraditionen håller för en reform som har initieras från lagtinget och intressant att se om Finland är ett rättssamhälle med socialt ansvar, sa Olof Erland.
Återstår att se om riksdagen antar utmaningen.
Tone Nordling