Det finns fortfarande ett finansieringsbehov på drygt 100.000 euro för att färdigställa Alanta, som är en rekonstruktion av en åländsk jakt från 1800-talet. I höst och vinter ska inredningen sättas på plats, såväl som riggen, och dessutom ska man provsegla båten.
– Men om vi hade haft en lyftkran här precis just nu hade vi kunnat släppa ner henne i vattnet, säger Erik Widerström, ordförande i Segeljaktsföreningen Alanta r.f. som driver projektet.
Vid Ålandstidningens besök i Sjökvarteret på onsdagen är i princip allt klart inför sjösättningen. En del drevning och beckning finns dock kvar att utföra. Lyckligtvis har ett flertal ideella händer tillkommit under slutrakan, då det normalt sett endast arbetat två eller tre personer i hallen.
– Nu räcker inte en kanna kaffe längre, skrattar Erik Widerström.
Nya ramp- och takanordningar
Inför sjösättningen på lördag har en ramp byggts ut från hallen och ner mot strandkanten. Dessutom ska anordningar i hallens tak hjälpa till att göra den cirka 12 till 15 ton tunga sjösättningen säker. Redan nu kikar Alantas för fram mot rampen.
– Det är det som har varit det stora arbetet – att få henne framåt och utåt, säger Erik Widerström.
Det är kajerna runt rampen och hallen som sätter begränsningarna för hur mycket publik som får plats. Sjösättningen kommer även att livesändas på både Facebook och Instagram, och när Alanta är i sjön och blivit döpt spelar finlandssvenska artisten Redrama.
– Hela det här projektets grundidé är att bevara kunnandet kring sådana här båtar, och en del av det är sjösättningen. Jag tror att det kommer att bli ett roligt jippo för publiken, berättar Erik Widerström.
Kan aldrig förutse sjösättning
Thomas Lindholm är en av båtbyggarna som funnits med sedan start, tillsammans med Madeleine Harms och ansvarig byggmästare Peter Mellberg. Han säger att alla stora skutor sjösätts enligt ungefär samma princip.
– Det finns så klart många utmaningar med en sjösättning, särskilt när vi inte riktigt har en sjösättningsstrand.
Peter Mellberg nämner att man aldrig kan veta helt säkert på förhand hur en båt som Alanta reagerar väl i sjön.
– Det är klart att det är nervöst. Alanta har stått i hallen i snart tre år och man undrar ju hur mycket hon har torkat, eller om hon läcker, trots att vi ska vattna lite före sjösättningen. Men själva formen på båten är bra, det känner jag mig säker på.
Madeleine Harms har, förutom att varit med som båtbyggare, även haft hand om en hel del finansieringsfrågor. För henne känns det självklart att värdesätta gammal hantverkskunskap och föra den vidare. Med hjälp av finansiering har man kunnat öppna upp verkstaden för intresserade, ta in elever och dokumentera processen, bland annat.
– Det är helt fantastiskt att vi kunnat finansiera projektet så här långt. Det är stora summor det handlat om, men de har gått till något större än själva båtbyggandet.