En person anställd inom sjötrafiken kostar i snitt 6.770 euro per månad mot 4.530 euro för en anställd inom ÅHS.
- En månadslön mer per person, alltså, säger Roger Jansson (fs) som undrar när arbetsvärderingen ska nå sjötrafiken.
LAGTINGET Det var när andra tilläggsbudgeten, "städarbudgeten", för 2008 debatterades i lagtinget som Roger Jansson jämförde kostnaderna inom landskapets sjötrafik med vårdens kostnader.
Sjötrafiken behöver 1,16 miljoner euro till, främst på grund av oljepriset som varit högt under 2008.
Roger Jansson har räknat ut att sjötrafikens 112 tjänster kostar 9,1 miljoner euro per år eller 6.770 euro per anställd och månad. Det är 49 procent mer än personalen inom ÅHS kostar i snitt.
- Det börjar bli obegripligt att ingen landskapsregering lyckas göra något åt detta, sa han.
Män och kvinnor
Han undrade om arbetsvärderingen för den mansdominerade sjötrafiken inleds samtidigt som arbetsvärderingen inom kvinnodominerade ÅHS inleds detta år. Eller blir det ingen värdering alls för sjötrafikens del? frågade han.
Lantrådet Viveka Eriksson (lib) kan inte lova att man hinner med sjötrafiken i år. Men att det skulle ha fattats något aktivt beslut att inte arbetsvärdera sjötrafiken känner hon inte till.
Krävde besked
Oppositionen passade på tillfället att i samband med städarbudgeten ta upp det försämrade ekonomiska läget. Man vill veta vilka stimulansåtgärder landskapsregeringen (LR) planerar och vilka omstruktureringar som är på gång för att banta framtida budgetar.
Några egentliga besked blev det inte. Finansminister Mats Perämaa (lib) sa tvärtom att dagsfärska siffror visar att arbetslösheten fortfarande är väldigt låg på Åland.
Ingen kris ännu
- Så det är inte ännu läge för krisåtgärder. Men vi analyserar noga vad vi kan göra och speciellt inom byggsektorn kan vi stimulera, sa han.
De åtgärder LR arbetar med följer enligt Perämaa arbetslinjen: hur man kan få företagen att anställa fler, hur man kan bibehålla de nuvarande arbetsplatserna och hur man kan vidareutbilda dem som eventuellt förlorar jobben.
Snigel och struts
Det här tillfredsställde inte alls oppositionen. Camilla Gunell (s) tycker LR arbetar "i snigeltakt" och Barbro Sundback (s) att det är "strutspolitik" när LR inte talar om vilka åtgärder som planeras.
- Planer och åtgärder diskuteras nog på andra håll.
Camilla Gunell undrade hur LR uppfattar det ekonomiska läget.
- Finns det en analys? Finns det en strategi? Hur ser den i så fall ut?
Vill ha dialog
Hon efterlyste också en dialog mellan LR och lagtinget när det gäller stimulansen och påpekade att så har man redan gjort i andra parlament och regeringar.
Socialdemokraterna föreslår konkreta stimulansprojekt: utbyggd äldreomsorg, mer cykelvägar, satsning på besökarcentret i Bomarsund och på Kastelholms kungsgård, utveckling av it-sektorn, till exempel ett gemensamt drätselkontor för offentlig sektor, satsning på förnyelsebar energi, utbildning och kompetenshöjning.
Ekonomisk självstyrelse
Camilla Gunell vill också ha en diskussion om egen åländsk skattebehörighet.
- Vi måste våga diskutera och ifrågasätta klumpsummesystemet. Vänta och se är det sämsta när världen förändras. Ekonomisk självstyrelse är nästa viktiga bit i självstyrelseutvecklingen.
Roger Jansson (fs) efterlyste ett program för den naturliga avgången inom förvaltningen. Lantrådet hänvisade till den personalförsörjningsplan som LR arbetar med. Jörgen Strand (fs) ville då veta vilka arbetsuppgifter LR anser att landskapet kan sluta utföra.
Vad ska vi sluta med?
- Det hjälper inte med en personalförsörjningsplan om man inte vågar säga vilka verksamheter man ska sluta med, sa han.
Lantrådet svarade att man jobbar med planen under året.
- Men vi hinner inte till mars. Det blir antagligen en budgetfråga för 2010.
Lagtinget vill ha en omstrukturering av 2009 års budget där den ekonomiska nedgången och redan nu kända försämringar av ekonomin beaktas. Gun Carlson (c) underströk att den budgetuppföljningen måste komma i mars då lagtinget återupptar arbetet efter vinteruppehållet.
- Annars är det hög tid för byte i besättningen. Ni är för passiva och väntar på arbetslöshet. Agera i stället! sa Anders Eriksson (Åf).
Andra tilläggsbudgeten och därmed debatten bordlades till måndagen den 12 januari.
Kerstin Österman