De är bara barn, 15-16 år gamla. Och med största sannolikhet offer för skrupelfria människohandlare.Men på vägen från Helsingfors till Stockholm räddades de tre tonåringarna i land på Åland.-Här får de skydd och kan vila ut, säger Timo Hissa, gränsbevakningens områdeschef.
BROTT Finland har länge varit känt som ett transitland för människohandelns offer. Från det forna Sovjet strömmar det till omvärldens förskräckelse ut barn och unga vuxna som säljs som sexslavar eller barnarbetskraft i Sverige, Norge, Danmark, Finland och övriga EU, bland annat.
Men aldrig tidigare har denna ljusskygga verksamhet kommit Åland så nära som den gör just nu.
I söndags kväll satte en eller flera förövare tre minderåriga personer, två flickor och en pojke, på Viking Lines färja Mariella i Helsingfors.
Framme i Stockholm väntade någon på att ta emot dem och föra dem vidare.
Men så långt kom de tre aldrig. De finländska myndigheterna med gränsbevakningen i spetsen var människosmugglarna på spåren och i Mariehamn tidigt på måndagsmorgonen plockades de tre 15-16-åringarna av färjan.
I tingsrätten
FAKTA
MÄNNISKOHANDEL
Så här skriver Unicef om människohandel:
”Människohandel – i internationella sammanhang ofta kallad trafficking – är ett växande problem över hela världen. Varje dag förs hundratals barn och kvinnor bort mot sin vilja eller luras av löften om bättre utsikter i ett annat land. De utnyttjas under slavliknande former, inom prostitution och annan exploatering.
FN uppskattar att omkring 1,2 miljoner barn blir offer för människohandel varje år. Bara till Västeuropa kommer mellan 120.000 och 500.000 kvinnor och barn om året. Eftersom verksamheten är dold och olaglig, finns ingen tillförlitlig statistik över hur många som drabbas. Man räknar med ett högt mörkertal och misstänker dramatiska ökningar under de senaste åren.”
”Barnen som utsätts för trafficking exploateras sexuellt eller utnyttjas i kriminalitet, tvångsarbete, för adoption och organhandel.””FN beräknar att de kriminella grupperna tjänar cirka sju miljarder dollar varje år på handeln med kvinnor och barn. Det innebär att människohandel idag är världens tredje största organiserade brottslighet, efter narkotika och vapen.”
På måndagen prövades det som formellt benämns "förvarstagande enligt utlänningslagen" av Ålands tingsrätt, bland annat eftersom gränsbevakningen inte ville placera ungdomarna hos polisen. Innan personer som är under 18 år kan hållas i förvar ska också företrädare för de sociala myndigheterna höras.
När Ålandstidningen talar med gränsbevakningens områdeschef Timo Hissa på tisdagseftermiddagen befinner sig ungdomarna fortfarande hos gränsbevakningen på Lotsberget i Mariehamn.
-Här får de skydd och allt de behöver, säger Timo Hissa.
-Vi hjälper dem att komma med i ett skyddsprogram för offer för människohandel.
Timo Hissa vill inte säga vart ungdomarna var på väg eller varifrån de kommer, men av namnen att döma har de sitt ursprung i Östeuropa eller någon tidigare Sovjetrepublik i Centralasien. Två av dem tycks vara syskon.
Från fattiga förhållanden
Gränsbevakningen kopplade också omgående in barnskyddet i Mariehamn.
-Vi hjälptes åt och såg till att barnen fick ett ställe att sova på och att de kände sig trygga, säger barnskyddschef Helena Wachowiak.
Hon är en av personerna som träffat de tre ungdomarna. Hon misstänker att de kommer från fattiga förhållanden och tror att de lurats iväg och inte visste vad som väntade dem.
-Det är fantastiskt för dem att de aldrig kom fram till sin slutdestination. Nu får de i stället komma till en förläggning i Finland där specialister tar hand om dem.
På tisdagskvällen flög ungdomarna från Åland till Helsingfors.
Helena Wachowiak berömmer gränsbevakningens insats.
-De har verkligen engagerat sig och visat stort hjärta.
Genom Finland
En av gränsbevakningens viktigaste uppgifter är bekämpandet av gränsöverskridande brottslighet och handeln med människor för till exempel prostitution och slavarbete är ett av de allvarligaste problemen.
Enligt uppgifter från bland annat Centralkriminalpolisen transporteras årligen hundratals offer för människohandel genom Finland.
Finland har tidigare pekats ut av bland annat USA som ett transitland för människohandel. USA har också anklagat Finland för att inte ta problemet på allvar. I den tidigare strafflagen var inte människohandel ett särskilt brott, men nya bestämmelser om människohandel trädde i kraft i augusti 2004.
Straffet för människohandel är fängelse i minst fyra månader och högst sex år. Är brottet grovt är straffet fängelse i minst två och högst tio år.
Ålandstidningen