Det senaste året har 1.200 obetalda fakturor från Ålands hälso- och sjukvård gått till landskapsfogden.
- Det är förvånansvärt många som inte betalar, säger Marie Lövgren som är ekonomichef på ÅHS.
PRIVATEKONOMI Ett normalt år kommer drygt 8.000 obetalda fakturor in till landskapsfogdeämbetet. Under det senaste året står Ålands hälso- och sjukvård bakom en stor del av fakturorna, hela 1.200 fakturor har gått till fogden.
- Antalet är ovanligt stort eftersom vi inte skickade vidare några fakturor under den tid vi bytte datasystem. Men trots det är det ganska vanligt att en sjukvårdsavgift går till fogden. Vi har många fordringar, berättar Marie Lövgren.
Det har inte gjorts någon utvärdering av orsaken till att så många fakturor inte betalas. Marie Lövgrens teori är att flera faktorer vilar bakom beteendet.
- En stor grupp har inte råd, andra har inte förmåga att planera sin ekonomi, sedan finns det alltid några som inte bryr sig om att betala.
Ofta små belopp
Efter ett besök hos läkare eller på hälsocentralen kan en patient betala sjukvårdsavgiften direkt i receptionen eller via en faktura. Det är inte ovanligt att patienter därefter glömmer bort att betala räkningen. Men slarv är inte förklaringen till alla ärenden hos fogden, enligt Marie Lövgren.
- Vi skickar ut två påminnelser med god tid emellan. Alla har chans att komma ihåg betalningen.
Ytterligare en delförklaring är att en längre tids sjukdom kan sänka en patients inkomster. Efter en tids inläggning på sjukhus kan även räkningen bli kännbar. Men huvuddelen av de obetalda fakturorna är på låga summor.
- Ofta handlar det om en summa mellan 5 och 25 euro, jag blir förvånad ibland över att man inte tycks klara av att betala så pass små belopp.
Uppmanar att ta kontakt
Trots att pensionärerna är en stor grupp inom sjukvården är det främst yngre patienter upp till medelålders patienter som inte betalar fakturorna.
- Det finns en grupp fattigpensionärer som har svårt att betala sina räkningar. Men betalningsmoralen i gruppen är hög och de kontaktar oftast oss för att lägga upp en avbetalningsplan, säger Marie Lövgren.
Hon berättar att patienter regelbundet tar kontakt och berättar att de inte har råd att betala sina sjukvårdsräkningar.
- Det är bra för alla parter om man tar kontakt när man har problem. Vi är generösa med att dela upp räkningen på flera avbetalningar.
Varje år går mycket arbetstid åt att spåra obetalda avgifter, skicka ut påminnelser och driva ärenden till fogden. Patienterna förlorar på att inte betala i tid eftersom en avgift läggs på när ärendet landar hos fogden.
Nekas inte vård
Men vad händer om man har stora sjukvårdsskulder och inte några pengar att betala, kan man nekas vård?
- Inte sjukvård. Däremot kan vi inom tandvården neka till att ta emot patienter för inbokade besök. Då ges bara akut tandvård. Men tandvårdsräkningarna är ofta högre än sjukvårdsräkningarna.
PRIVATEKONOMI - Jag visste att problemet existerar men har inte hört några exakta siffror. Vi borde ta reda på vad som är orsaken, om det är slarv eller att folk inte har råd, säger hon.
För en tid sedan genomfördes en sänkning av patientavgifterna. Dessutom finns ett högkostnadstak.
Den grupp som inte betalar är yngre personer upp till medelålders, kan det vara ett tecken på att högkostnadstaket är för högt?
- Det kan säkert finnas en koppling. Just den gruppen har ett högkostnadstak på 300 euro per år, betydligt högre än taket för barn och pensionärer.
Allvarlig signal
Samtidigt är det regelbundet patienter som hör av sig för att berätta att de inte har råd att betala räkningen, hur ser du på det?
- Det är en allvarlig signal att folk lever med så knappa marginaler att man inte har råd att betala för sjukvården. En risk är att man drar sig från att gå till läkare. Men man kan få ekonomisk hjälp från kommunerna om man är i ett tillfälligt ekonomiskt trångmål.
Katrin Sjögren delar Marie Lövgrens uppfattning om tänkbara förklaringar till att avgifterna inte betalas.
- Det här är en sak vi måste diskutera vidare. Men om det handlar om slarv är det också anmärkningsvärt. Särskilt med tanke på att vi har så pass hög kvalitet på vården.
Tone Nordling