Statsminister Mari Kiviniemis (C) senaste utspel i språkfrågan fördöms av grundlagsutskottet. Åländska utskottsmedlemmen Elisabeth Nauclér håller med om kritiken.
POLITIK Det stormar på nytt kring Finlands statsminister Mari Kiviniemi och hennes hållning i olika frågor som berör svenskan i Finland. Den här gången är det återigen den så kallade Karlebyfrågan som är på tapeten, nämligen om Karleby med dess fjorton procent svenskspråkiga ska knytas till den södra regionen i Österbotten där Vasa är nav och svenskan dominerar, eller norröver till det finskspråkiga Uleåborg. Statsministern har jobbat hårt för det senare alternativet vilket har lett till att hon har kritiserats för att motarbeta de svenskspråkiga i Karlebys rättighet till service på svenska.
Anser att utskottet har fel
Riksdagens grundlagsutskott har granskat frågan och kommit fram till att Karleby enligt grundlagen borde knytas söderut eftersom man ska välja det alternativ som bäst tryggar medborgarnas grundrättigheter.
Men statsminister Mari Kiviniemi vill ändå inte släppa frågan. I en intervju med Svenska Yle har hon sagt att det grundlagsutskott som tillträder efter valet kan göra en annan tolkning så att frågan får liv på nytt.
-Det är inte rimligt, säger Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér.
-Grundlagsutskottet i Finland fungerar som en författningsdomstol och är alltså den yttersta uttolkaren av grundlagen. Det är juridik som avgör våra bedömningar, inte politik, säger hon.
Hon hänvisar till att utskottet fattar sina beslut efter att ha hört juridiskt sakkunniga och att det i den här frågan råder en enighet i utskottet om hur man ska tolka grundlagen.
-Det finns inget annat sätt att utläsa grundlagen på. Därför kan man inte hävda att nya utskottsledamöter skulle rösta annorlunda, säger hon.
Läs mer i papperstidningen.
Tone Nordling