Årets upplaga av Poker Run Åland inleds fredagen den 23 juli och loppet börjar klockan 12 dagen därpå. Med coronarestriktionerna och diverse frågetecken på tapeten var det oklart huruvida tävlingen skulle bli av eller inte.
– När Rockoff annonserade att de kör gjorde vi samma sak, och nu samarbetar vi med dem igen, säger Morgan Mörn.
Omkring 50 båtar är anmälda till tävlingen, men arrangörerna räknar med att ett par eftersläntrare dyker upp ännu.
– Vanligtvis har vi varit mellan 50 och 70 båtar, det är många som brukar anmäla sig de sista dagarna.
Muskelbåtarna, som också kallas för cigarettbåtar i folkmun, generar allt mellan 500 och 4.500 hästkrafter. De har också minimikrav på att vara minst 24 fot och klara av att hålla marschfart på 40 knop.
– Längden är enbart ett krav för att höja säkerheten, när man kör i de här hastigheterna måste båten vara stadig och under kontroll. Sen är det också en tävling för muskelbåtar så vi vill hålla det inom genren, säger Morgan Mörn.
Nolltolerans mot alkohol
När Poker Run i Hangö arrangerades ifjol, omkom ett barn och en person skadades efter att en av tävlingsbåtarna hade tappat kontrollen och rammat en fritidsbåt som drev en bit utanför farleden.
Arrangörerna för Poker Run Åland förbehåller sig rätten att diskvalificera båtar som de anser att bryter mot tävlingsreglementet.
– På lördagen innan loppet börjar håller vi ett obligatoriskt möte där alla deltagande båtar ska närvara. Då går vi igenom rutten, säkerhetsföreskrifter och utför blåskontroll på alla deltagare med sjöbevakningen. Vi tolererar ingen alkohol varken före eller under loppet, säger Morgan Mörn.
Arrangörerna påpekar att man håller noggrann koll på hastighetsbegränsningarna.
– Alla ska köra med hyfs och mitt i farlederna, ingen får gena. Båtarna ska följa sjöreglerna, och under kritiska passage kommer vi att sakta ner. Vi har en masterbåt som leder packet, den kommer att visa när man får köra normalt och när man ska sakta ner.
Utöver masterbåten är även en assistansbåt på plats.
– Assistansbåten kommer hålla koll så allt går rätt och bra till. Från den har vi bra kontakt med sjöräddningen och sjöbevakning. Ombord har vi bland annat också tillgång till första hjälpen och bogser, säger Morgon Mörn som påpekar att han svarar i telefon om man har några frågor om tävlingen.