Det varv som byggde Skarven upphör med sin verksamhet. Trafikministern Veronica Thörnroos (C) tror fortfarande att landskapet kan få tillbaka sina pengar från varvet, även om det kan ta längre än vad man räknat med.
EKONOMI Som Ålandstidningen tidigare skrivit är landskapet involverat i en skiljeprocess i Stockholm mot BLRT-varvet. Landskapet kräver varvet på 1,8 miljoner i förseningsböter jämte dröjsmålsränta. Ett belopp som nu är uppe i över två miljoner euro.
Den 20 juli lämnade varvet in en begäran om likvidation eftersom det "upphört med sin verksamhet". En likvidation är inte samma sak som en konkurs, utan ett sätt för ägarna att avsluta bolagets verksamhet under ordnade former.
I korthet innebär det helt enkelt att alla tillgångar förvandlas till pengar, att alla skulder betalas och att det som blir över delas ut till ägarna. Om inte tillgångarna räcker till för att betala skulderna, ska den utsedda likvidatorn ansöka om att företaget sätts i konkurs.
Pengarna tillbaka
Enligt trafikministern Vernica Thörnroos påverkar likvidationen inte landskapets chanser att få tillbaka sina miljoner.
-Jag skulle inte säga att chanserna har minskat eftersom jag inte känner till bolagets finansiella ställning. Däremot blir processen mera långdragen.
Men tyder inte det faktum att man nu begär bolaget i likvidation att man misstänker att skulderna är större än tillgångarna?
-Jag vill inte dra den slutsatsen eftersom de nu faktiskt valt en likvidationsprocess. Om det hade varit uppenbart att bolaget står på ruinens brant måste man sätta bolaget i konkurs.
Tror du att landskapet får tillbaka sina pengar?
-Det gör jag, men jag tror som sagt att processen blir mera utdragen i och med likvidationen. Men den enda skillnaden för oss är att allt går via likvidatorn i stället för att vi har direktkontakt med varvet.
Tror du att likvidationen hänger samman med Skarven och processen mot landskapet?
-Det vet jag inte.
Fast det är väl rätt lätt att man gör den kopplingen?
-Jo, det är det.
När kommer avgörandet i skiljeförfarandet?
-Vi fått ett preliminärt besked att det inte kommer något beslut förrän i januari.
Bolaget ansökte om likvidationen redan den 20 juli. Varför har ni väntat så länge med att gå ut med nyheten?
-Det är först nu vi har fått definitivt besked från Klaipeda att allt ska gå via likvidatorn. Dessutom har många varit på semester.
På vilket sätt bevakar ni varvet, ifall likvidatorn ansöker om konkurs?
-Vi har en juridisk bevakning av varvet, och den intensifierades när ansökan om likvidation kom in.
Och vad händer om varvet faktiskt går i konkurs?
-Det tar vi ställning till i ett senare skede.
Inga pengar
Danne Sundman (Ob), ledamot i finansutskottet, har tidigare sagt att han inte tror att varvet har tillräckligt med pengar för att betala förseningsböterna. Misstankar som nu stärks ytterligare.
-Som jag sagt tidigare har jag från säkra källor fått uppgifter att bolaget inte har några pengar, och inte klarar av att betala varken förseningsböter eller garantiåtaganden.
Tror du att landskapet får tillbaka några pengar?
-Nej, det tror jag inte. Jag har svårt att se att de ska få ut något. Dessutom har man lagt 120.000 euro på skiljeprocessen också. Jag har aldrig trott att man får tillbaka några pengar, även om jag förstås hoppas att jag har fel.
-Den kanske allvarligaste saken är att om man hade tecknat bankgarantier hade dessa trätt i kraft nu i och med likvidationen. Då skulle landskapet ha fått sina pengar.
Fredrik Rosenqvist