150 fysiska deltagare och minst lika många online samlades i går för att delta i Energi Arena i Blomstringe, ett event som ordnas för fjärde året i rad av OX2 och Ålandsbanken.
Under evenemanget presenterade Annika Stark, skattesakkunnig inom fastighetsskatt på finska Skatteförvaltningen, vilka framtida skatteintäkter som kan bli aktuella för Åland, och använde Noatun-projekten som räkneexempel.
Enligt beräkningarna skulle kommunerna på norra Åland kunna dra in totalt 40.312.500 euro i fastighetsskatter det första året om hela projektområdet i de norra havsområdena skulle bebyggas med 215 turbiner. Av dessa skulle 86 turbiner ligga i Brändö kommun och generera 16.125.000 euro, medan Kumlinge med 33 turbiner skulle få 6.187.500 euro. Fastighetsskatten är som högst det första året och minskar något över tid med ett åldersavdrag på 2,5 procent.
OX2 Åland
OX2 utvecklar två havsbaserade vindkraftsprojekt i industriell skala på Åland, Noatun Nord och Noatun Syd, projektet Mega Green Port som planeras i Långnäs, samt energiparker i Möckelö Jomala och Hellesby i Hammarland). OX2 Åland är även involverat i utvecklingen av ett projekt för biologisk mångfald på ön Björkskär. OX2 kommer också att delta i utvecklingen av Baltic Hydrogen Collector-ledningen tillsammans med bland Gasgrid.
”Stor betydelse”
Anders Wiklund, OX2:s Ålandschef, uppskattar att det är mer troligt att totalt 180 eller 130 turbiner skulle byggas, vilket skulle resultera i totala intäkter på antingen 33.750.000 euro eller 24.375.000 euro det första året.
– Beräkningarna har gjorts utifrån att det i dag kostar ungefär 2,5 miljoner euro per megawatt att bygga vindkraft till havs. Kommunerna väljer fastighetsskatt, det kan vara upp till 3,2 procent. Beräkningarna utgår från en fastighetsskatt på en procent. Den här parken kostar tio miljarder euro att bygga, då blir det mycket fastighetsskatt. OX2 har berättat det här för kommunerna, men nu är det Skatteförvaltningen som gör det, säger han.
– Det är inte något nytt att fastighetsskatt från både vind- och solparker tillfaller kommuner, i dag är det 28 kommuner i Finland som får intäkter från den här typen av produktion. Det kan ha väldigt stor betydelse för de åländska kommunerna.
Modiga beslut
Huvudtalare på eventet var tv-profilen och hållbarhetsinspiratören Isabelle McAllister, som lyfte betydelsen av den gröna omställningen.
– Vissa saker måste läggas ner och andra satsas på. Däremellan uppstår ett skav, man vill inte förändra sig. Men det är så samhällstransformation ser ut, säger hon.
Utöver fastighetsskatten berättade OX2 om statusuppdateringar i vindkraftbolagets projekt på Åland, och visade mer tydliga bilder av hur synliga vindkraftverken skulle vara. Ålandstidningen kommer att skriva om det i en uppföljande artikel.
Några vanliga frågor – OX2:s marinbiolog Lotta Nummelin svarar
Kan radioaktiva ämnen som cesium frigöras från botten under byggfasen?
– De mätningar som strålsäkerhetscentralen gjorde i samband med Tjernobylolyckan visar att det tilltänkta området för havsbaserad vindkraft inte är bland de värst drabbade. Senare mätningar visar att aktivitetsnivåerna är låga.
Hur mycket låter det från vindkraftparken?
– Den stora påverkan gäller djur under vattenytan under konstruktionsfasen. Det finns metoder för att dämpa ljuden. Ljudet ovanför vattenytan under driftsfasen hålls innanför gränsvärdena.
Finns det vrak i området?
– Experter har funnit tecken på att det kan finnas ett tidigare okänt vrak i tre delar på 52 meters djup.