Tidigare samarbetade kommunerna på södra Åland kring specialklassen Lyckan i Jomala. Men klassen lades ned 2009 då flera kommuner beslutat att sköta specialundervisningen i egen regi. Tanken var att Eckerö och Hammarland skulle samarbeta kring en specialklass, liksom Lemland och Lumparland. Specialklassen för Jomalaelever i Vikingaåsens skola kvarstod.
Skolnämnden i Eckerö har beslutat att ordna specialklassundervisning i den egna kommunen om fler än tre elever behöver det. Från och med hösten är fem barn i Eckerö i behov av specialklassundervisning.
– Jag kan förstå föräldrarnas oro eftersom skolan inte haft specialklassundervisning tidigare, men det beror mycket på vilka personella resurser man lyckas knyta till skolan, att man får det att fungera, säger skoldirektör Mathias Eriksson.
För ändamålet rekryterar man en specialklasslärare som ska vara på plats den 1 augusti.
Ett kontinuerligt behov
Elever med autism ska inte per automatik gå i specialklass, anser Mathias Eriksson.
– De har inte ett begåvningshandikapp, det handlar om andra svårigheter.
Därför tittar man inom Södra Ålands högstadiedistrikt på en annan form av metod inför kommande läsår. Vad det handlar om vill han inte avslöja ännu.
Varför tittar ni på det här just nu?
– Vi ser att det är ett kontinuerligt behov, och varje år måste vi finna speciallösningar för de här eleverna. Vi ska försöka bygga något långsiktigt, en verksamhet som kan hantera det här och bli kvalitativt bra. Man ska få ett bra bemötande från skolans sida, och det måste struktureras på ett bättre sätt. Det ska inte vara nödlösningar från år till år.
Från och med hösten är specialklassen i Näfsby skola i Hammarland full med elever från den egna kommunen. I Jomala är man i samma situation.
– Vid möjlighet hjälper kommunerna varandra, men de säger att de måste tänka på sina egna elever i första hand. Här måste föräldrarna försöka ha en tilltro till den organisation vi behöver bygga upp och inte döma ut på förhand. Vi måste få chansen från skolan att visa att vi klarar av det här. Verksamheten har inte startat ännu, säger Mathias Eriksson.
Sandra Widing