Fredagen var en dag då skolorna tillsammans satt ner, pratade igenom och kom med förslag på hur utbildningen på Åland kan förändras.
-Nu ska jag analysera åsikterna, säger utbildningsminister Britt Lundberg (c).
UTBILDNING Det var så många som 70 personer som var med under dagen. Representanter från direktionen, från landskapsregeringen, elever, rektorer och lärare.
-Målsättningen har varit att tänka efter före. Hur kan vi göra gymnasialutbildningen mer ekonomisk när vi vet att elevantalet går ner? säger Britt Lundberg.
Tillsammans har de alla satt sig ned i grupper och funderat på problemtiken. Anledningen till detta är att skolorna tidigare känt sig utanför skolreformen. Det var en del av den hårda kritiken som fanns mot Struktur-07.
-Det här uppskattades. Det är något som borde ha gjorts från början, säger Anne Almqvist, svensklärare på Ålands lyceum.
Liknande åsikter
Åtta frågor ställdes. Bland annat hur självständig skolan ska vara i framtiden, hur utbildningarna ska möta framtida utmaningar och hur skolorna vill vara delaktiga i den fortsatta processen.
-Vi vill ju att alla 16-åringar ska kunna utbilda sig på Åland och då behöver vi ett brett utbud. Samtidigt ska utbildningen hålla en hög kvalitet och vara kostnadseffektiv. Det är det vi måste hitta en lösning på, säger Britt Lundberg.
Det som förvånade många var att åsikterna skolorna emellan var lika. De flesta ville att skolorna skulle behålla sina enskilda identiteter och beslutsfattande men att landskapet kunde vara en överordnad myndighet.
-Bland annat tyckte många att till exempel fastighetsskötsel och löneräkning kunde skötas övergripande.
Utveckla skolan
Man diskuterade också på vilka sätt skolorna kunde utvecklas. Flexibilitet i undervisningen och kontakt med näringslivet, var några förslag.
-I vår grupp kom vi fram med förslaget att göra Åland till platsen med världens bästa skola. Vi skulle först höja lönerna för lärarna - på så sätt skulle de bästa lärarna lockas hit. I förlängningen skulle det leda till fler elever eftersom de vill ha den bästa utbildningen, säger Pontus Sandström, elev vid Ålands handelsläroverk.
Men all utveckling behöver inte vara kostsam, slog man fast.
Målet klart i mars
Redan i dag, måndag, kommer Britt Lundberg, Rainer Juslin, som är projektledare, och andra vid utbildningsavdelningen att sätta sig ner och gå igenom förslagen.
-Vi ska analysera åsikterna. Sedan tillsätts en politisk grupp som ska gå igenom materialet, säger Lundberg.
Redan i mars, då första tilläggsbudgeten ska presenteras vill finansutskottet ha en målsättning för skolreformen.
När man sedan har arbetat fram ett skelett till utvecklingsplan för den gymnasiala utbildningen kommer ett till liknande seminarium att hållas.
-Alla får säga vad de tycker, men tyvärr kan inte alla få som de vill. Det är vi politiker som sist och slutligen bestämmer. Men beslutet fattas utifrån klokskaperna vi fått från skolorna, säger Britt Lundberg.
Matilda Andersson