I tingsrätten i går fanns fem poliser, biträdda av jurist Guy Björkqvist, på plats för att berätta sin version av vad som hände den 15 januari i år då de ryckte ut på ett larm till en gård i Eckerö.
Landskapsåklagare Henrik Lindeman åtalar 39-åringen för bland annat försök till mord, försök till grov misshandel och våldsamt motstånd mot tjänsteman.
Han yrkar på att mannen döms till ovillkorligt fängelse i minst tre år och sex månader.
Den 39-åriga mannen fanns också på plats i rättegångssalen, tillsammans med sin biträdande advokat Johnny Bäck.
Tog skydd
Det var klockan 15.32 på eftermiddagen den 15 januari som de första poliserna kom till platsen efter ett larm om att en man försökte begå självmord. När de kom till platsen stod två hundar och skällde på gården, de bestämde sig då för att kalla på förstärkning. Därefter ringde en av poliserna upp den misstänkta mannen och bad honom komma ut. När 39-åringen visade sig hade han ett vapen i handen.
– Då blev det andra åtgärder, berättade en av poliserna via telefonlänk i rätten i går.
Poliserna tog skydd bakom en polisbil och strax därefter avlossades det första skottet.
– Min uppfattning är att han siktade mot oss, mot polisbilen.
Samtliga poliser på plats bekräftade samma sak under gårdagen, att de uppfattade det som att den misstänkta mannen sköt mot poliserna och polisbilen.
– Man kände sig som en måltavla, berättade en av poliserna.
Efter att första skottet kommit började poliserna ta på sig sin skyddsutrustning. Under tiden avlossades flera skott. Då den ena polisbilen inte hade någon skyddsutrustning fick poliserna under tiden hjälpas åt att med sköldar ta sig till den andra bilen för att få på sig utrustning. Därefter började de sondera terrängen och ta sig framåt.
Två poliser tog sig fram till huset. De blev beskjutna från fyra och en halv meters håll och besvarade elden med elchocksvapen. 39-åringen tappade sitt gevär och sprang in i huset, han kunde strax därefter gripas.
Medger handlingen
Att 39-åringen avlossat flera skott var inget som han bestred i går i rättssalen, han medger att det har skett, däremot menar mannen att han inte har haft något uppsåt att döda eller skada någon och bestrider därför försök till mord. Han bestrider att han skulle ha siktat på någon polis och bestrider att det skulle ha kunnat uppstå ett livshotande läge, detta därför att polisen hade skyddsutrustning. Han bestrider också att vapnet hade kapacitet att döda.
39-åringen berättade under förhör att han under en tid mått dåligt och var berusad och narkotikapåverkad.
– Jag hade aldrig som avsikt att döda eller skada polisen.
Mannen har minnesluckor från händelsen och beskrev det som ett ”virrvarr”. Han minns dock varför han sköt.
– Jag började skjuta mot polisbilen så att de skulle skjuta mig, sade han i rätten.
Poliserna sade i sina förhör att den misstänkta mannen hade ropat att de skulle kliva fram.
– Han ville att vi skulle visa oss och att det skulle vara roligt att skjuta en polis.
Vapnet
Frågan i rätten kom bland annat att handla om den misstänkta mannens uppsåt, om han ville skada polisen eller om han ville att polisen skulle skada honom, och om det höghastighetsluftgevär mannen sköt med skulle kunna skada eller inte.
Åklagare Henrik Lindeman hävdade med hjälp av skriftligt bevis från Centralkriminalpolisen (CKP) att vapnet är dödligt. De tester som CKP har gjort med vapnet visar att en kula skulle tränga in i gelatin, täckt med material som påminner om hud, med mellan 65 och 80 millimeter från de avstånd som 39-åringen sköt.
Johnny Bäck hävdade å sin sida att sannolikheten för att någon skulle skadas var mycket liten då sköldar och den utrustning polisen bär inte kan genomträngas av ett sådant gevär, enligt CKP skulle inte ens ett stormgevär kunna gå igenom utrustningen.
Åklagaren yrkar förutom fängelse även på att brottsredskapen ska förverkas och på ersättande av bevisningskostnaderna samt på skadestånd för skadad egendom.
Guy Björkqvist yrkar på 4.000 euro för psykiskt lidande för samtliga sex poliser.
I dag fortsätter rättegången med förhör av vittnen och övriga åtalspunkter som bland annat rör narkotikabrott.
Petra Dahlgren