För en tid sedan riktade Transportstyrelsen i Sverige i en rapport hård kritik mot arbetsmiljön på Viking Lines ms Cinderella. Bland annat skriver man att delar av besättningen upplever trakasserier och bestraffningar från chefer och arbetsledare. Uppgifterna om dålig arbetsmiljö på Viking Lines kryssningsfartyg ms Cinderella bekräftas av flera ombordanställda, både sådana som jobbar kvar och andra som valt att sluta.
Förutom att det enligt ett tidigare befäl förekommer sexistiskt språkbruk, mobbning och trakasserier, har flera personer vittnat om att de blivit utmanövrerade. Kontrasten mot exempelvis Rosella uppges vara milsvid.
– Där är alla ett stort kompisgäng och trivseln jättebra. Vi som jobbat på båda fartyg har upplevt hur illa det är ställt på Cinderella.
Enligt de drabbade utsätts den som vågar ta strid omgående för bestraffningar och repressalier, antingen disciplinära åtgärder eller genom att individen förbigås vid kommande tillsättningar av tjänster eller vikariat. Det förekommer också att anställda flyttas mellan fartygen, inte sällan till en rutt som är mera obekväm.
– Alla vet om det här, säger en av tidningens källor.
Många står ut
Samtidigt ser personen att en viss ljusning kan vara på gång, efter att en styrelsemedlem intresserat sig för frågan och bjudit in vederbörande till ett möte där trakasserierna och det repressiva klimatet diskuterats.
– Jag tror att det krävs att styrelsen tar tag i det här, för den operativa ledningen har hittills inte brytt sig. Det senaste beskedet var att det ska hållas ledarskapskurser, men vad hjälper det när man fortsätter köra i samma spår.
– Visst är det ständig ekonomisk press och ökade krav, men ledarskapet har stora brister i grunden.
Problemet är enligt källan att inga andra på befälsnivå vill ta strid. Många är äldre och orkar inte bryta upp för att börja med något nytt.
– Det är bra betalt på svenskflaggade fartyg, så man står ut och lyfter lönen.
Förtäckta straff
Personal som ifrågasätter beslut eller operativa åtgärder ombord kallas till så kallade feedback-samtal.
– Det är inga samtal. Det finns ingen agenda, utan är i praktiken fråga om rena utskällningar. Sedan skrivs ett ensidigt protokoll där det hänvisas till gällande regelverk och policy, i många fall på helt ovidkommande grunder, hävdar ett tidigare befäl.
Vid ett tillfälle förbigicks personen när en högre tjänst skulle tillsättas. Mot rederiets policy gick jobbet till en med kortare erfarenhet, med motiveringen att det fanns brister i yrkeskunnandet.
– Alla kollegor var av motsatt uppfattning och när jag påtalade det blev det feedback-samtal.
Bristande ledarskap
Det är också en allmän uppfattning att det som kvinna är omöjligt att få ledande positioner. Det har lett till att flera fått sluta eller sagt upp sig efter att ha blivit förbigångna.
– Trots att man ger allt för arbetsgivaren får man bara vikariat. Det här kan pågå i åratal, till sist tröttnar man. Det är jättetrist för det är en bra arbetsplats annars, men det brister mycket i ledarskapet.
Personen ger som exempel att personalbeslut maskerades som omorganisation, fastän det var fråga om att den som var obekväm manövrerades bort.
– Det här är inte klokt. Vuxna människor måste ju kunna säga sin åsikt utan att bli bestraffade.
”Skadar ryktet”
I samband med att Metoo-vågen svepte över världen och Norden publicerades även ett upprop från kvinnor inom sjöfarten.
– I kölvattnet på det dök det upp en artikel om kränkningar på arbetsplatsen, en saklig och bra text som var intressant för alla på Cinderella. En ombordanställd som delade den via sin facebooksida kallades omgående till feedback-samtal och fick höra att det kan skada Viking Lines rykte.
I protokollet kritiserades publiceringen skarpt. Formuleringen ”en kvinna i hennes ställning borde veta bättre än så” är ytterligare ett uttryck för det snedvridna ledarskapet och synen på jämställdhet, enligt befälet som fått nog.
Oacceptabla villkor
Beträffande rederiets konflikt med fackförbundet SEKO Sjöfolk så har uppgiftslämnaren uppfattningen att frågan om skyddsombud bara är toppen på isberget.
Samstämmiga uppgifter ger vid handen att rederiet till varje pris försöker undvika utredningar om trakasserier mot anställda, även när det gäller sexuella trakasserier.
– Det är locket på och det beror på att arbetsgivaren kan hamna på att betala skadestånd på flera hundratusen kronor.
På SEKO säger ombudsman Oskar Lindskog att trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling alltid är oacceptabelt.
– Vi agerar i alla de fall där vi får information om att sådant förekommer. Dessa ärenden hanteras alltid skyndsamt. Hela sjöfartsbranschen driver också gemensamt initiativet Vågrätt mot trakasserier i arbetslivet.
Besparingar förstör
En anställd som jobbat ombord i närmare 15 år i olika befattningar skräder inte orden när det gäller att beskriva situationen för besättningen.
– Från början var det bra förhållanden ombord och rederiet tog hand om personalen. Det blev tydlig skillnad för några år sedan. De senaste åren har det bara varit siffror som gäller. Personalen är bara förbrukningsvara som inte betyder ett skit, säger person som sagt upp sig för ett jobb på landbacken.
Han ger som exempel den enorma personalomsättning som bland annat rådde på ekonomisidan.
– På två år hade vi 300 olika kockar i köket. Det kan inte vara fel på alla dem, utan det är ledarskapet som inte fungerar.
Personen säger också att man övervägde att gå med sina problem direkt till huvudkontoret i Mariehamn, men avstod eftersom inte ens skyddsombuden ville ta risken.
– Om hela företagskulturen är sådan så riskerar man bara att få ännu hårdare smällar.
Jonny Mattsson