Sedimentbassäng med småbåtshamn eller våtmark med naturområde. Det är två av alla förslag på hur man kan rädda Svibyviken.
MILJÖ För att minska övergödningen i Svibyviken behöver jordsbruksutsläppen från Möckelöbäcken minskas.
Det kan göras på flera olika sätt och i dag ligger olika förslag på olika bord. Peter Feuenbach som nu har gjort ett förslag till Jomala kommun föreslår i korthet:
? en ny kvävefälla vid rävfarmen i Ingby.
? ett utjämningsmagasin vid ÅCA-mejeriet. Magasinet ska fungera som skyddsbarriär och fånga upp skadliga ämnen vid till exempel haveri.
? att förkorta och stensätta ett dagvattenrör och
? utgrävningssanera en högt belastad dikesbotten.
Våtmarksområde
Om Jomala kommun genomför de här förändringarna kan ett av Mariehamns stads ursprungliga förslag om våtmarksområde bli verklighet, säger Jan Westerberg på miljöbyrån. Ett sådant våtmarksområde skulle även kunna användas till naturområde och på så vis göras mer tillgängligt för allmänheten.
Rauli Lehtinen (lib) som har varit involverad i arbetet med Svibyviken i nästan tio år ser många fördelar med en sådan våtmark.
-På det här viset kunde man bygga upp ett strövområde och ha pedagogiska inslag som exempelvis fågeltorn.
Småbåtshamn
Ett annat förslag som nyligen kom till miljöbyrån från Carl-Gustav Flink går ut på att bygga en kombinerad sedimentbassäng och småbåtshamn, där ena halvan skulle ligga på Mariehamns och den andra på Jomala kommuns mark.
- Småbåtshamnen skulle vara ett utmärkt sätt att få nytta av bassängen eftersom det finns ett uttalat behov av båtplatser. Men det är miljönyttan som är den största vinsten.
Bassängen skulle lagra fosfor och lagringarna i bassängen skulle kunna återanvändas till jordförbättring och gödsel, säger Flink.
-Poängen med förslaget är att det är enkelt och billigt, för 20.000-25.000 euro skulle man få mycket effektiv sedimentering.
Makt hos landskapet
En stor makt i när ett förslag kan komma att verkställas ligger hos landskapsregeringen och miljöbyrån, säger Jan Westerberg.
-För att det ska hända något måste de pytsa ut pengar.
Mikael Wennström på miljöbyrån ser Carl-Gustav Flinks förslag som en möjlig lösning.
- Hans idé är en av flera möjliga. Vi kan inte diskutera något innan vi tagit ställning tillsammans med Jomala kommun och Mariehamns stad. Men idén är intressant och något som vi troligen kommer att ta upp i våra diskussioner.
Rauli Lehtinen gillar inte Flinks förslag.
-Jag förespråkar en våtmark eller ett delta eller vad som helst som är en mer naturvänlig lösning än en någon fyrkantig bassäng. Spontant tycker jag att Flinks förslag är väldigt dåligt, det har jag sagt till honom.
Minska utsläppskällan
Bassänger och våtmarker i all ära - det viktigaste är att minska belastningen vid källan, säger Mikael Wennström.
-Det betyder att det gäller att helst förhindra att utsläpp överhuvudtaget sker, i Möckelbybäcken finns några betydande sådana utsläppskällor. En av dem är en rävfarm, de har krav på sig och ska genomföra en del åtgärder de närmaste åren. När de gör det så kommer belastningen att minska betydligt.
Även om man till slut hittar en lösning dröjer det länge innan Svibyviken blir en frisk vik.
- Det är tydligt att det finns en fördröjd effekt, tyvärr finns det ganska mycket näring som är lagrad i jorden. Det kan ta lång tid innan vi ser förbättringar.
Ålandstidningen