Närings- och miljöminister Jesper Josefsson har tagit del av den skrivelse som ett stort antal jaktföreningar och andra intresseorganisationer lämnat till landskapsregeringen (LR). I skrivelsen uttrycks en oro för vilka konsekvenserna blir om landskapet väljer att skydda de områden som identifierats som intressanta på grund av sina höga naturvärden.
Jägarna och fiskarna trycker på att skyddet i så fall måste anpassas så att jakt och fiske fortsatt ska vara tillåtet. Om så inte sker flaggar de för att en stor del av ålänningarnas allmänna jakt- och fiskemöjligheter försvinner.
En följd av det kan i sin tur bli att intresset för olika typer av miljö- och naturinsatser urholkas.
– Jag förstår definitivt oron och det är bra att folk är engagerade och kan samla sig till en gemensam åsikt. Det underlättar också LR:s arbete, säger Jesper Josefsson.
Han konstaterar att många jägare och fiskare värnar om miljön, och att dessa personer också rör sig ute i de områden som man funderar på att naturskydda.
– Personligen tycker jag att man ska bevara möjligheten till jakt och fiske så långt det bara går. Det är inte det småskaliga som hotar miljön.
Tar fram strategi
En fråga som ännu är långt ifrån obesvarad är vilken typ av skyddsområden som ska inrättas. Det finns i dag flera olika typer av sådana på Åland. Till exempel naturreservaten har i sin tur olika bestämmelser om vad som är tillåtet att göra i dem och inte.
Jesper Josefsson tilltalas av idéerna i skrivelsen kring ”AX-reservat”, det vill säga att ett skydd tas fram som är anpassat till de åländska förhållandena.
– Men det gäller att paketera det så att alla förstår vad skyddet innebär. I många av de naturskyddade områdena vi har i dag är jakt och fiske tillåtna, men det finns en del missförstånd kring det. Därav ser vi att det är bra att vi har en uttalad strategi för hur vi ska jobba med just naturskydd.
Att en sådan strategi ska tas fram nämns i regeringsprogrammet.
Kan det bli så att landskapet bestämmer att även privatägda områden ska skyddas?
– Nej, äganderätten ska respekteras.
Du nämner att det finns en del missförstånd. Kunde ni ha varit tydligare när informationen om intresseområdena gick ut?
– Vi är i ett tidigt skede av processen, men man kan alltid vara tydligare. Jag förstår att det finns en rädsla för att en massa saker ska förbjudas när sådana här områden inrättas. Förtroendet efter Bogskärsbeslutet är kanske inte det högsta, men vi har medgett att det fanns brister vid inrättandet (av reservatet reds. förtydligande).