Socialdemokraterna tycker att ålänningarna inte på någon enda punkt ska ha sämre sociala rättigheter är invånarna i Finland.
Frågan ställs på sin spets både i samband med den nya barnomsorgslagen och inom den kommitté som arbetar med en reform av självstyrelselagen.
POLITIK Ålands socialdemokrater kallade i onsdags till presskonferens för att göra sin ståndpunkt klar i fråga om ålänningarnas sociala rättigheter. Inte på någon punkt ska dessa rättigheter vara sämre än i Finland, anser Barbro Sundback, Camilla Gunell och Carina Aaltonen i den socialdemokratiska lagtingsgruppen.
De aktualiserar frågan av två orsaker. Den ena orsaken är att en parlamentarisk kommitté har tillsatts för att se över självstyrelselagen, och i självstyrelselagens 44 paragraf finns en skrivning om de sociala rättigheterna.
Den andra orsaken är att det aktuella förslaget till ny barnomsorgslag innehåller en försämring för ålänningarna jämfört med innehållet i den finländska lagstiftningen.
-Ska man driva igenom barnomsorgslagen trots att det strider mot garantilagen? undrar Barbro Sundback.
"Lagen följs inte"
Enligt den så kallade garantilagen ska invånarna på Åland ha "minst samma förmåner som invånarna i landet i övrigt under motsvarande förhållanden åtnjuter genom statens försorg". Garantin gäller socialvård, skärgårdstrafik och vissa näringsstöd.
-Den här lagen finns, den gäller och man måste förhålla sig till den, säger Camilla Gunell.
-Men den följs inte, säger Barbro Sundback.
Att garantilagen finns kvar är ett absolut villkor för att få det socialdemokratiska partiet med på ändringar av självstyrelselagen, enligt Carina Aaltonen.
-Vi anser att självstyrelsen ska vara positiv för ålänningarna. Det innebär att vi inte kan ha sämre rättigheter än i Finland, säger Camilla Gunell.
Hon nämner att ålänningarna inte har tillgång till allmän tandvård i samma utsträckning som i Finland, att man inte har lagstadgad avgiftsfri förskoleundervisning och att utkomststödet är lägre på Åland.
-Det klokaste vore om all sociallagstiftning i Finland trädde i kraft på Åland som blankettlagar, utom i de fall lagtinget går in och ändrar lagen, säger Camilla Gunell.
"Måste finnas realism"
Enligt Carina Aaltonen märks det i social- och miljöutskottet att den åländska sociallagstiftningen inte alltid håller måttet.
-I Finland följs sociallagstiftningen av anvisningar för tillämpningen. Där vet socialarbetarna på vilka grunder de kan fatta beslut. Men här hänger det arbetet inte med.
-Det är allvarligt när landskapets tjänstemän inte kan säga hur den åländska sociallagstiftningen fungerar. Det finns ingen helhetssyn, säger Barbro Sundback.
Hon är partiets representant i den parlamentariska kommittén. Men hon är inte särskilt optimistisk vad gäller möjligheten för Åland att få till stånd en så kallad ramlag.
-Om vi ska ha ännu en parlamentarisk kommitté måste det finnas realism i arbetet. Finland är inte Danmark och har inte samma politiska kultur. Vi måste acceptera vissa realiteter och fakta, säger Barbro Sundback.
Men när en utveckling av självstyrelsen nu ändå planeras förutsätter alltså socialdemokraterna att garantierna inom sociallagstiftningen finns kvar för att partiet ska vara med på tåget.
Anna Jakobsson