Byggnads- och miljönämnden i Lemland-Lumparland har fått i uppdrag att undersöka möjligheterna till en gemensam byggnadsinspektion på södra Åland.
Det innebär kommunerna Jomala, Lumparland, Lemland, Hammarland och Eckerö. En gemensam byggnadsinspektion skulle sköta bygglov, bygganmälningar, administration och ärenden som rör de enskilda avloppen.
Den nya organisationen föreslås bestå av fyra heltidsinspektörer samt 1,5 administratörer. Frågan har diskuterats på ett gemensamt möte med kommunerna och där framkom det att Jomala bör anses vara den centralaste platsen för ett kontor.
– Jomala har den största byggnadsverksamheten, så det är den mest naturliga platsen. Men ingenting är ännu spikat, säger Johan Willstedt.
På mötet diskuterades både för- och nackdelar. Fördelarna är bland annat att det vore lättare att samarbeta med en gemensam byggtillsyn, större sakkunskap i nämnden, lättare att nyrekrytera och möjlighet till separata ansvarsområden, mer jämlika beslut och bättre service.
Nackdelarna som lyfts fram är längre avstånd mellan kund och kontor, att kopplingen mellan tekniska sektorn och planläggningen kan bli sämre samt sämre lokalkännedom.
– Det skulle kanske behövas någon typ av lokala filialer, säger Johan Willstedt.
Kommer det här att spara pengar för kommunerna?
– Nej, vi ser inga möjligheter att rationalisera utan det handlar om kompetensförstärkning och att ta ett starkare grepp kring frågan om enskilda avlopp. Kraven ökar hela tiden och uppdragen blir mer komplexa. Det handlar om allt från discgolfbanor till solcellsanläggningar. Det gagnar alla om det sköts på rätt sätt från början.
Ska man skära i personalstyrkan?
– Det är inte det primära målet, nej.
Vad händer härnäst i frågan?
– Nu ska byggnads- och miljönämnden i Lemland-Lumparland undersöka intresset och det har gått ut en begäran om ett utlåtande till alla fem kommuner. Vi vill ha svaren i början av juni så nu hoppas vi på att frågan börjar dyka upp i kommunernas olika organ.
Möjlig gemensam byggnadsinspektion på södra Åland
• En nulägesanalys visar att man på södra Åland i medeltal behandlar kring 520 ärenden per år. I detta ingår bygglov, bygganmälningar samt miljö- och avloppstillstånd.
• Personalstyrkan har år 2023 bestått av 3,4 inspektörer samt cirka 1,4 administratörer.
• Den nya organisationen föreslås bestå av fyra heltidsinspektörer samt 1,5
administratörer.
• Byggnadsverksamheten förväntas öka från den nuvarande nivån.
• Inom organisationen är det tänkt att även förbättra kunskapen och uppföljningen av de enskilda avloppen.
• Lemland, Lumparland, Jomala, Hammarland och Eckerö är de kommuner som skulle ingå.