Att skicka brännbart avfall från Åland till Sverige är en lönsam affär för alla parter. Åland blir av med soporna på billigast tänkbara sätt och i Uppsala får man betalt för den råvara man producerar fjärrvärme av.
RENHÅLLNING Varje år skickas cirka 3.600 ton brännbart avfall från Åland till Sverige. Väl på plats förbränns avfallet och omvandlas till fjärrvärme. Mise skickar 600 ton av detta avfall till Uppsala varje år, resten står Ålands renhållning för.
Mises verksamhetsledare Fredrik Karlsson säger att man betalar mellan 500 och 1.000 kronor för att bli av med soporna.
-Att vi måste betala beror på att anläggningen i Uppsala är väldigt dyr. Den är stor som en Finlandsfärja och en investering som måste täckas. Det är av detta skäl som det inte är lönsamt att ha en sådan anläggning på Åland.
Orsaken till att anläggningen är så stor och dyr är att förbränning av hushållsavfall skapar många giftiga gaser. Om man inte får betalt för att ta emot soporna lönar det sig inte att omvandla dem till fjärrvärme. Då är det billigare att till exempel använda olja som inte kräver en lika stor och dyr anläggning.
Höga alternativkostnader
Trots att Åland tvingas betala för att bli av med soporna är det ändå något man vinner på.
-Alternativkostnaderna är mycket höga. Det är väldigt dyrt att lägga soporna på deponi, och det vill vi heller inte göra.
I framtiden är det inte omöjligt att man slipper betala eller till och med kan få betalt för att bli av med soporna.
-Ja, genom att man sorterar. Ju renare fraktionerna är desto billigare och enklare blir förbränningen. I dag blir vi av med vårt rena träavfall utan kostnad.
-Det är absolut ett argument för att sortera mer noggrant. En viss del av vårt hushållsavfall är i så dåligt skick att det inte kan förbrännas. Det skickas i stället till deponi i Finland vilket är ett mycket dyrt alternativ.
Ålandstidningen