”Sottunga står på ruinens brant” löd en rubrik i Ålandstidningen i slutet av 2019. Åren dessförinnan hade den ekonomiska situationen i kommunen varit pressad, med förluster på 20.000-50.000 euro varje år. Kommunen hade vid den här tiden fått två bidrag av landskapsregeringen för att kunna garantera invånarna lagstadgad service och Sottunga skola stängde under hösten 2019 på grund av elevbrist.
För 2023 budgeterar kommunen däremot för ett plus på närmare 13.000 euro, vilket kan jämföras med ett minus på 226.000 förra året och ett plus på 21.000 år 2021.
– Det här har att göra med våra sociala kostnader som kan variera kraftigt, säger kommunsekreterare Kennet Lundström.
Fler Sottungabor
Invånarantalet i Sottunga har sedan 2018 ökat från 88 till 113 och här är det främst inflyttade hemundervisande familjer som drar upp statistiken. För 2023 budgeteras för skatteinkomster på 376.000, vilket är en ökning med 55.000 euro jämfört med posten i fjolårets budget.
– Det kommer in hyfsat med skatteintäkter, och ser man på kommunförbundets prognos kan det till och med bli lite mer de kommande åren.
Ett ökat antal invånare ger också mer landskapsbidrag till kommunen, säger Kennet Lundström.
Runt 60.000 euro budgeteras för att öppna Sottunga skola till hösten. Hittills är ett skolbarn anmält till skolstarten. Kennet Lundström konstaterar att ett alternativ skulle kunna vara att kommunen ordnar skolgång till eleven i en närliggande kommun, men eftersom det i det här fallet rör sig om ett barn som börjar första klass bedöms skolvägen vara för lång.
– Men vi ser det här som en positiv kostnad, att kunna öppna skolan igen är något folk här ser fram emot.
Om vi backar några år och jämför med i dag, känns det mer hoppfullt nu?
– Ser man på Sottunga som en egen enhet ser det mer hoppfullt ut, eftersom vi har mer familjer i kommunen. Det tillsammans med skola och butik ger ett levande samhälle.
Renoveringsskuld
I budgeten viks 105.000 euro för investeringar, och här är tanken att de ska finansieras genom kommunens eget kapital. Flera kommunalt ägda fastigheter har i dag ett eftersatt underhåll.
– Vi satsar lite krut under en treårsperiod för att kunna åtgärda det som vi har råd med. I år handlar det om fasad- och fönsterrenovering på lärarbostäderna och nya tak på branddepån och posthuset, säger Kennet Lundström.
Olika alternativ för sammanslagningar med andra kommuner har diskuterats och vissa även utretts, men inga har lett till några vidare åtgärder. Kommunen har dock under hösten meddelat landskapsregeringen att man är intresserad av en fortsatt dialog. Målet är att även på sikt kunna vara en hållbar och bärkraftig kommun – antingen som en egen kommun eller i någon annan form.
– Vi tycker inte att det är någon idé att göra en ”halvgrej” som håller några år innan man igen måste fundera på något annat. Men så länge man inte kan säga vad som blir bättre är det svårt att jobba för en annan form än den vi har nu.
Sottungas budget 2023
Verksamhetens intäkter 129.000 euro
Verksamhetens kostnader -722.000 euro
Skatteintäkter 376.000 euro
Investeringar 105.000 euro
Årsbidrag 49.000 euro
Resultat 13.000 euro
Skattesatserna bibehålls oförändrade:
Inkomstskatt 18,0 procent
Allmän fastighetsskatt 0,0 procent
Stadigvarande bostad 0,5 procent
Annan än stadigvarande bostad 0,9 procent
Kraftverk 2,0