Det betyder att kommunen nu ingår avtal med Mariehamns stad om köp av tillsynstjänsterna.
– Vi tog nämndens förslag rakt av utan större diskussion eller dramatik, säger Björn Rönnlöf.
Det enda andra möjliga alternativet hade varit att kommunen skulle utlysa en eller två tillsynslärartjänster. Men det med vetskapen om att det tidigare varit svårt att få behöriga sökanden.
Från kommunens sida har man varit nöjd över hur tillsynen skötts, säger han.
Men nu står ni inför något nytt, hur går dina tankar kring det?
– Den här processen har varit långdragen och den har blivit en belastning för alla. Vi är nöjda med att det tagit slut, för den har tagit både tid och tankeverksamhet. I och med att staden anställer lärare som ska vara dedikerade för jobbet finns det alla möjligheter att det här ska bli riktigt bra. Och det tycker nog också hemundervisarna.
Flera jävade sig
Kommunstyrelsen beslutade också att det för förtroendevalda och tjänstemän ska förtydligas hur medborgarinitiativ ska behandlas i kommunen.
Ålandstidningen har i flera omgångar skrivit om hur vårdnadshavare, både vid möten och i skrivelser, fört fram sin åsikt kring ordnandet av tillsynen. LR påpekade redan i fjol att kommunens beslut kring tillsynen och anställningen av tillsynslärarna inte får påverkas av föräldrarna. I februari i år prickades både utbildningschefen och nämnden.
När styrelsen fattade beslut jävade sig styrelseledamöterna Emma Westman och Henrik Elomaa.
Tre personer jävade sig under ärendets behandling i nämnden, förutom utbildningschefen Kerstin Lindholm även ledamöterna Henrik Elomaa samt Elsa Norlander-Cederlund.
Ålandstidningen har varit i kontakt med hemundervisande vårdnadshavare som bett att få återkomma med kommentarer.