I dagsläget är champagnens ålder, antalet drickbara flaskor samt lagstiftningen kring en eventuell försäljning under utredning.
Men vad är det bästa att göra om landskapet nu sitter på ett 20-tal flaskor med världens äldsta drickbara champagne och har en möjlighet att sälja härligheten?
Ålandstidningen ringde upp Brändöbördige ekonomigurun Kjell A. Nordström och fick svaret.
CHAMPAGNEFYNDET Då det bara finns en viss bestämd mängd av en vara, uppstår vad som i ekonomisk terminologi kallas en rak utbudskurva. Det kan gälla Picasso-målningar, statyer från Romarrikets tid, eller världens äldsta champagne.
-Priset på sådana varor skjuter i höjden, det kommer ju inte fler sådana flaskor, säger Kjell A. Nordström, Brändöbördig författare och tidigare professor vid Handelshögskolan i Stockholm.
Nu är det ju inte säkert att landskapet plötsligt fått drygt 20 stycken, eller ens två flaskor, innehållandes världens äldsta drickbara champagne i sin ägo. Eller att lagstiftningen om fornfynd tillåter en försäljning.
Men om så är fallet står man inför ett viktigt val: vad göra av dyrgriparna? Och hur mycket är de värda?
- Det enda sättet att ta reda på värdet är att bjuda ut en eller flera flaskor på marknaden, säger Kjell A. Nordström.
Två vägar att gå
Enligt Kjell A. Nordström finns det två vägar att välja mellan, om champagnefyndigheten visar sig vara äldst i världen.
- Antingen låter man marknaden värdera flaskorna, eller så säger man att de är för värdefulla för att sälja. Det senare kan vara klokt om det rör sig om en "mediamyt" och flaskorna de facto är värda mindre än vad det har spekulerats om.
Göra cirkus av försäljningen
Men om landskapet väljer att sälja en eller flera flaskor gäller det att skapa uppmärksamhet kring det hela.
- Isåfall ska man skapa stor uppmärksamhet kring auktionen, göra lite cirkus av det hela. Det gäller att bygga en rejäl berättelse kring Åland och Östersjön som sedan återberättas runt om i världen.
Vilket är då ditt konkreta råd till landskapsregeringen, om en försäljning av champagnen är möjlig?
- Sälj inte allt på en gång. Tillkännage att flaskorna eventuellt finns tillgängliga för försäljning, men håll lite på dem och skapa ett större intresse. Efter det kan man sälja kanske tre, fyra flaskor vid lämpligt tidpunkt.
Ålandstidningen