Sjukhuset ska i framtiden på egen hand kunna bestämma om lönenivåer och olika tilläggsersättningar. Det framgår av ett beslut av landskapsregeringen.
I dag måste landskapsregeringen kopplas in så fort ersättningarna överstiger kollektivavtalen.
SJUKVÅRD I förra veckan godkände landskapsregeringen det flyttbidrag som den nya överläkaren på ÅHS begärt - enligt sjukhuset en nödvändig åtgärd för att kunna rekrytera kvalificerad arbetskraft till den åländska sjukvården.
Samtidigt uttryckte förvaltningschefen Björn-Olof Ehrnström en uppgivenhet inför den byråkrati varje rekrytering innebär, när löne- och ersättningskraven faller utanför kollektivavtalet.
Nu tar landskapsregeringen initiativ till en handlingsplan som ska ge sjukhuset större befogenheter att förhandla om löner utanför gällande kollektivavtal.
- Det finns en rekryteringsproblematik överhuvud taget, inte bara när det gäller läkare utan inom hela sjukvårdsområdet, säger finansminister Mats Perämaa.
Alternativen är otänkbara.
-Alltså, lyckas vi inte få läkare att vilja komma hit och arbeta så återstår bara att anlita ett bemanningsföretag, och det skulle bli betydligt dyrare.
Inga alternativ som motvikt
Budgetmässigt är åtgärderna obetydliga.
- De här ganska små åtgärderna får nog plats i vår stora budget. Och som motvikt till det ligger som sagt att det inte finns några praktiska alternativ.
Diskussionerna med ÅHS om vilka åtgärder som blir aktuella ska vara förutsättningslösa.
-Det behöver inte handla om just flyttbidrag eller reducerad hyra. Det kan vara fråga om utbildning eller andra åtgärder som gör ÅHS till en attraktiv arbetsplats. Det är det vi ska diskutera.
Finansministern poängterar att en sådan permanent lösning ska gälla hela sjukvårdssektorn, inte bara läkare.
- Poängen är att om man har strategin färdig på förhand så slipper man den byråkratiska processen. Som det har varit nu har det handlat om de vanliga avtalslönerna och sedan sådana här separata lösningar, med den byråkrati det innebär.
Facket splittrat
Fackförbundet Tehy är splittrat i frågan.
- Ja, det är ju en jättesvår fråga det där. Ska man låta marknadskrafterna styra eller inte. Samtidigt är personalbristen stor både i öst och väst. Man måste bjuda över varandra för att få personal, och vad man kallar det spelar kanske ingen roll, säger Pernilla Söderlund, förtroendeman för Tehy på Åland.
Men om det är brist på både läkare och sjuksköterskor så borde det väl förslaget gagna era medlemmar?
- Ja. Men så tänker jag på Dag Nymans inlägg (Ålandstidningen måndag 30/6, red anm) om att läkare vill ha bättre utvecklingsmöjligheter och bättre organisation. Jag vet inte.
Men förslaget löser inte alla rekryteringsproblem på ett bräde.
- Då skulle det ha varit väl enkelt. Men vi ska ta fram en rekryteringsplan som gör att vi kan erbjuda lite olika former av paket till dem vi rekryterar, och tanken är förstås att det ska underlätta rekryteringen, säger Björn-Olof Ehrnström, förvaltningschef på ÅHS.
Samtidigt får man inte glömma bort dem som redan arbetar i sjukvården.
- Till en del går det inte att undvika, för det skulle kräva att vi ger alla motsvarande förmåner och det finns det helt enkelt inte pengar till. Men den ordinarie personalens arbete underlättas av att vi får tjänsterna fyllda. I dag får de en större arbetsbörda än vad som är tänkt.
Arbetsgivare och fack är därmed i stora drag överens.
- Ibland har vi faktiskt samma åsikter. Vi behöver inte alltid vara i luven på varandra.
Fredrik Granlund