Terrängcykelturismen har identifierats som en potentiell turistnäring på Åland och under året har inledande diskussioner pågått med Visit Åland som huvudman för projektet. Camilla Sommarström från Visit Åland säger att det finns potential inom terrängcykelturismen, och att banor är något som efterfrågats av den åländska turistbranschen.
– Cykling i alla dess former har blivit populärt. Vi har under året diskuterat saken i en grupp och med hjälp av en utomstående konsult har vi gjort inventeringar av tre områden.
Det handlar om Kasberget i Jomala, Hastersboda på Föglö och Kastelholm i Sund.
– Vi har planerat, men tanken är att det ska göras som ett leaderprojekt. Eftersom det nya leaderprogrammet ännu inte öppnat har vi inte kunnat lämna in någon formell ansökan. Vi har inventerat områdena och tagit fram förslag på bansträckningar. Där står vi nu, men vi hoppas kunna komma i gång i slutet på nästa sommar. Då skulle banorna kunna vara klara till 2024.
På Kasberget
Krille Mattsson är involverad i två av projekten. I Kastelholm genom Kastelholms IF och i Jomala som fritidschef. Han berättar att banan i Jomala planeras bli cirka 3,5 kilometer lång.
– Vi vill lägga ett 40-60 centimeter brett grusspår. Det kommer delvis att gå invid motions- och skidspåret, men aldrig över de befintliga spåren.
Start och mål för banan planeras väster om kiosken vid gräsplanen på Vikingavallen. Banan går därefter bakom läktaren och vidare parallellt med motionsspåret upp på Kasberget.
– Det finns redan i dag en massa gångstigar på berget som terrängcyklister använder. Tanken är att den nya banan ska kunna vara till nytta för både befintliga cyklister, nya som vill prova på och skolan. Eller för den som bara vill ta en promenad.
En velodrom
Som banan planeras kommer den att bestå av allt från velodromliknande kurvor till branta backar, såväl som naturliga ”hinder”.
– Man kommer att kunna få upp ganska bra fart, säger Krille Mattsson.
Innan allt är klart måste Jomala kommun dock få grönt ljus från landskapsregeringen eftersom de norra delarna av Kasberget är ett Natura-2000-område.
– Det visar sig snart, men vi hoppas kunna komma i gång till hösten.
Krille Mattsson hoppas också att de nu planerade projekten ska kunna utgöra en grund för fler och större satsningar på terrängcykelbanor i framtiden. Han pratar bland annat om långdistansbanor i samma format som vandringslederna.
– Det finns väldigt många olika sätt att bygga terrängcykelbanor, och kommer vi i gång med de här projekten finns det sedan ytterligare steg att ta, säger han.